Микулаш Галанда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Микулаш Галанда

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 4. мај 1895.
Место рођења Турчјанске Тјеплице (Аустроугарска)
Датум смрти 5. јун 1938.
Место смрти Братислава (Чехословачка)
Дела

Микулаш Галанда (свк. Mikuláš Galanda; Турчјанске Тјеплице, 4. мај 1895Братислава, 5. јун 1938) је био познати словачки сликар, графичар и илустратор и спада у најзначајније представнике словачке модерне уметности. Сахрањен је на Народном гробљу у Мартину.

Студије[уреди]

После завршене гимназије у Лучењецу почео је 1914. године студирати сликарство на Академији ликовних уметности у Будимпешти. Студије је због ратних догађања морао после две године да прекине.

Године 1922. одлази у Праг и почео је студирати на уметничкој школи код проф. Брунера, а после годину дана је прешао на прашку Академију ликовних уметности и студирао је код професора А. Тилског и Ф. Бромса. Приликом студија се спријатељио са Мартином Бенком.

Деловање[уреди]

После завршеног студија је Микулаш Галанда радио као наставник у средњој школи у Братислави, а 1933. је постао редовни професор у школи уметничких заната.

Почетком тридесетих година иступио је пред јавност са пријатељем Људовитом Фулом са манифестом „Приватна писма Фуле и Галанде“ у којим је изразио мишљења да треба завршити са старим уметничким методама и манирима и да треба направити простор за нове поступке и средства који одговарају модерном човеку 20. века.

После нагле смрти био је сахрањен 1978. године у Турчјанским Тјеплицама и његови посмртни остаци су били пренешени у Народно гробље у Мартину. У његовој родној кући се налази од 1991. године галерија са његовим делима.

Изложбе и његова дела[уреди]

Осим многих изложби по целој Чехословачкој излагао је своја дела у Њујорку, Москви и године 1937. на Светској изложби у Паризу, где је добио сребрну медаљу за књижну графику и илустрацију.

Међу његове најпознатије слике спада

  • Мати
  • Стојећи женски акт
  • Словачка породица
  • Хајдуци

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]