Мокамбо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Мокамбо
Jaguar Tree (Theobroma bicolor) 1.jpg
Младо стабло
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Потпородица:
Племе:
Род:
Врста:
T. bicolor
Биномијално име
Theobroma bicolor
Humb. & Bonpl. 1808
Синоними
  • Theobroma ovatifolia Moc & Sessé ex DC.
  • Cacao bicolor (Humb. & Bonpl.) Poir
  • Tribroma bicolor (Humb. & Bonpl.) Cook
  • Theobroma cordata Rufz & Pavón

Мокамбо,јагуарово дрво и перуански какао (Theobroma bicolor) тропско је дрво из рода Theobroma, које припада породици слезова (Malvaceae).[1] Аутохтона је врста тропских кишних шума Централне и Јужне Америке, а данас се доста узгаја у Бразилу, Колумбији, Еквадору и Перуу.

Опис таксона[уреди]

Мокамбо је средње високо дрво које расте у тропским кишним шумама Јужне и Централне Америке. Уколико расте на отвореном нарасте од 3 до 8 метара у висину, док у густим шумама у „потрази” за светлом може да нарасте 25 до 30 метара.[2] Расте јако споро, а најбоље успева на алувијалним земљиштима. Јако је отпорно на поплаве и може да преживи чак и у дубоким водама.[3] Цвета од јула до септембра, а плодови дозревају од марта до новембра.

Плодови су слични плоду какаовца, јестиви су и јако богати протеинима и влакнима. када су зрели сами падају са стабла. Садрже и значајне количине омега 9 масних киселина и теобромина. Користи се за производњу чоколаде.

Још су Астеци користили плодове мокамбе у мешавини са плодовима какаовца код прављења чоколаде.[4] Маје су мешале маслац мокамбе са какаом и кукурузом.[5] Пулпа која окружује семенке може да се једе свежа, а има сладак укус и кремасту текстуту. Семенке се користе у исхрани још и као пржене и у варивима, док се тврди егзокарп може користити као посуда.

Плодови рода Theobromaкупуасу, мокамбо, T. speciosum и какао

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ The Jaguar Tree (Theobroma bicolor Bonpl.) by Johanna Kufer and Cameron L. Mcneil. Published by the University Press of Florida.
  2. ^ Page 289, Food and Fruit-Bearing Forest Species, 3: Examples from Latin America/F2911 Food and Agriculture Organization of the United Nations. Forest Resources Development Branch, 1986. ISBN 9251023727/ISBN 9789251023723
  3. ^ Theobroma bicolor (Macambo) at www.rainforestconservation.org.
  4. ^ Pataxte and cacao in Mayan ethnobotany, iconography, and art history by Nicholas M. Hellmuth, at www.maya-archaeology.org.
  5. ^ Judith Strupp Green. 2010. Feasting with Foam: Ceremonial Drinks of Cacao, Maize, and Pataxte Cacao. Pre-Columbian Foodways 2010, pp 315-343.

Спољашње везе[уреди]