Алувион

Из Википедије, слободне енциклопедије
Алувион, Јужна Африка
Алувион
Алувијални ријечни наноси Амазона у Бразилу

Алувион (lat. alluvius) је растресито и порозно тло флувијалног порекла. Процес његовог настанка започиње ерозијом, наставља се преобликовањем течностима, и завршава се таложењем односно стварањем алувијалних седимената. Алувион се најчешће састоји од различитих материјала попут ситних честица муља и глине односно већих честица попут пијеска и шљунка.[1][2]

У геоморфолошком смислу алувији се појављују у различитим облицима, најчешће као лепеза или раван (нпр. Панонска низија, Мезопотамија, Панџаб). Готово сви алувији на Земљи обликовани су током квартара, првенствено холоцена који се често назива алувијем, алувијом или наплавним раздобљем.

Дефиниција[уреди]

Термин „нанос“ се обично не користи у ситуацијама када се формирање талога могу приписати другом геолошком процесу који је добро описан.

Године[уреди]

Већина, ако не и све, алувион је веома млад(у доба квартара), а често се помиње као покриће, јер ови седименти прикривају подлгу.

Руде[уреди]

Намет може да садржи много вредних руда као што су злато и платина и разноврсно камење. Таква концентрација вредних руда се назива Плацер депозит.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Glossary of Geological Terms. Geotech.org. Retrieved on 2012-02-12.
  2. Geology Dictionary – Alluvial, Aquiclude, Arkose. Geology.Com. Retrieved on 2012-02-12.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]