Пређи на садржај

Музеј савремене уметности Луизијана

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј савремене уметности Луизијана
Оснивање1958
ЛокацијаХумлебек, Данска
Данска
Посетиоци724 580 (2015)
ДиректорПоул Ерик Тејнер
Веб-сајтwww.louisiana.dk
Инсталација у музеју

Музеј савремене уметности Луизијана је уметнички музеј смештен на обали Ересунда у Хумлебеку, 35 км северно од Копенхагена, Данска. То је најпосећенији музеј уметности у Данској[1] и има велику сталну колекцију модерне и савремене уметности, која датира од Другог светског рата до данас; поред тога, има свеобухватан програм посебних изложби. Музеј је такође препознат као прекретница у модерној данској архитектури и познат је по синтези уметности, архитектуре и пејзажа, као што је приказано у инсталацији под називом „Корито реке“ приказаној 2014-2015. године. Музеј повремено поставља и изложбе дела великих импресиониста и експресиониста, нпр. велика изложба Клода Монеа 1994. године.

Музеј је уврштен у књигу Патрише Шулц "1.000 места које треба видети пре него што умрете" и заузима 85. место на листи најпосећенијих музеја уметности на свету (2011).

Локација[уреди | уреди извор]

Музеј се налази поред обале Ересунда у региону северног Селанда, неких 30 км северно од центра Копенхагена и 10 км јужно од Хелсингера. Од регионалне железничке станице у Хумлебеку потребно је 10-15 минута хода до музеја.

Историја[уреди | уреди извор]

Име музеја потиче од првог власника имања Александра Бруна, који је вили дао име по своје три жене, које су се све звале Луиза.[2] Музеј је 1958. године створио Кнуд В. Јенсен, тадашњи власник. Контактирао је архитекте Вилхелма Волерта и Јергена Боа који су провели неколико месеци шетајући по имању пре него што су одлучили како ће се нова зграда најбоље уклопити у пејзаж. Ова студија резултирала је првом верзијом музеја која се састојала од три зграде повезане стакленим ходницима. Од тада је неколико пута проширивана док 1991. није постигла данашњи кружни облик.[3]

Крајем новембра 2012. године, Музеј савремене уметности Луизијане покренуо је Луизијана канал, веб-ТВ канал који је допринео развоју музеја као културне платформе.

Музичко одељење музеја покренуло је 2013. године веб страницу Луизијана музика посвећену музичким видео записима које је музеј произвео у сарадњи са светски познатим музичарима.

Поглед на море са музејског травњака.

Збирке[уреди | уреди извор]

Савремена уметност[уреди | уреди извор]

Музеј има широк спектар модерних уметничких слика, скулптура и видео записа који датирају од Другог светског рата до данас, укључујући дела уметника као што су Рој Ликтенстајн, Енди Ворхол, Анселм Кифер, Алберто Ђакомети, Пабло Пикасо, Ив Клајн, Роберт Раушенберг, Давид Хокни и Асгер Јорн. Видео записи су често смештени у просторијама где се гледаоцу чини да се осећа као део сцене која се приказује на слици. Смештен изнад мора, између два крила музеја налази се врт скулптура са делима уметника међу којима су Хенри Мур, Александер Колдер и Ханс Арп.

Весел-Баге колекција[уреди | уреди извор]

Поред колекције модерне уметности, Луизијана такође приказује колекцију пре-колумбовске уметности. Састоји се од више од 400 предмета, колекција је донација фондације Весел-Баге 2001. године. То је лична колекција коју је оставио Нилс-Весел Баге, дански плесач, кореограф и колекционар уметности који је живео у Калифорнији, и умро 1990.

Изложбе[уреди | уреди извор]

Музеј Луизијане поставља привремене изложбе, укључујући инсталације као што је дело „Речно корито“ данско-исландског уметника Олафура Елиасона, посебно направљено за музеј, приказано од августа 2014. до јануара 2015.[4] Рад је био у три дела са темом која се односила на уметност, архитектуру и природу, у којој је створено каменито корито које заузима цело јужно крило музеја.

Концертна сала

Концертна дворана[уреди | уреди извор]

Концертна сала изграђена је 1976. године у вези са западним крилом изграђеним 1966. и 1971. године. Акустика је чини посебно погодном за камерну музику, али се користи и за друге музичке жанрове, као и за низ других догађаја и активности попут дебата, предавања и симпозијума. Столице је дизајнирао Поул Кјерхолм, а задњи зид је украшен сликама које је за ово место креирао Сем Франсис.[5]

2007. започео је пројекат снимања концерата и музичких спотова у режији Стефана Обеа. Сви филмови су бесплатно доступни на веб локацији Луизијана Музика.


Врт скулптура[уреди | уреди извор]

У окружењу музеја је уређена башта скулптура. Састоји се од платоа и тла који се спуштају ка Ересунду и њиме доминирају огромна, древна стабла и поглед на море.

Садржи дела уметника као што су Ханс Арп, Макс Ернст, Макс Бил, Александер Колдер, Анри Лоранс, Луиза Буржоа, Жуан Миро и Хенри Мур. Скулптуре су постављене тако се могу видети изнутра, чинећи синтезу са травњацима, дрвећем и морем.[1] Постоје и примери уметничких дела специфичних за одређени локалитет таквих уметника као што су Енцо Куки, Дани Караван и Џорџ Тракас.[6]

Соба у Луизијани са скулпторским делима Алберта Ђакометија
Музеј Луизијана

Литература Луизијане[уреди | уреди извор]

Фестивал Литература Луизијане је годишњи фестивал који се одржава у музеју. Покренут 2010. године, фестивал сваке године представља око четрдесет писаца из целог света. Наступају на сценама око музеја и у парку скулптура, а сваке године привуку више од 15.000 људи.

Директори[уреди | уреди извор]

1958 —1993 [7] : Кнуд В. Јенсен
1995 -: Ларс Нитве
1998 -: Стеингрим Лаурсен
2000 -: Поул Ерик Тејнер

Партнери и спонзори[уреди | уреди извор]

Партнери[уреди | уреди извор]

Republic of Fritz Hansen (компанија за производњу намештаја) и Nørgaard på Strøget (дански произвођач специфичних штрафтастих мајица) су главни корпоративни партнери Луизијане.[8]

Спонзори[уреди | уреди извор]

УБС (мултинационална инвестициона банка из Швајцарске) спонзорише програме и изложбе у Луизијани. Realdania (приватно удружење) подржава архитектонске изложбе у Луизијани од 2006. године. Нова фондација Carlsberg издашно је подржала програм аквизиције Луизијане током већег дела историје музеја.[8]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Louisiana”. AOK. Приступљено 2009-06-03. 
  2. ^ „The Louisiana History”. Louisiana. Приступљено 2020-02-02. 
  3. ^ „Louisiana”, Journal (на језику: дански), Post Danmark Frimærker (3/08): 2—5, мај 2008 
  4. ^ „Riverbed”. Louisiana Museum of Modern Art. 2014. Приступљено 12. 11. 2019. 
  5. ^ „Arkitekturen” (на језику: Danish). AOK. Архивирано из оригинала 2013-08-20. г. Приступљено 2011-10-18. 
  6. ^ „Louisiana”. Louisiana. Архивирано из оригинала 2009-01-04. г. Приступљено 2009-06-03. 
  7. ^ „Knud W. Jensen”. Gyldendal Den Store Danske (на језику: дански). Приступљено 5. 8. 2015. 
  8. ^ а б „Louisiana partners and sponsors”. Louisiana. Приступљено 2019-11-12. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]