Nike, Inc.

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Најки)
Најки
Јавна
ДелатностОдећа
Основано1964. под именом „Блу Рибон Спортс“.
СедиштеОкруг Вашингтон (Орегон),
 САД
Руководиоци
Марк Паркер
генерални директор
ПроизводиСпортска опрема
Број запослених
44.000 (2012)
СлоганJust do it
Веб-сајтwww.nike.com,%20nikeinc.com/

Најки[а] (енгл. Nike) један је од водећих америчких произвођача спортске опреме. Седиште ове фирме налази се у Портланду, у Орегону, у САД.

Ова компанија је до 2008. године запослила преко 30.000 људи широм света. „Најки” је спонзор многих високо рангираних спортиста и спортских тимова широм света, са свуда препознатљивом слоганом (енг) „Just do it”. Данашњи конкуренти су немачки „Адидас” и „Пума”.

Лого фирме (Свуш), је један од најпознатијих логоа на свету.[тражи се извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Фирму су 1964. основали Бил Боуерман (био је спортски тренер Универзитета у Орегону) и Филип Најт. У првој години пословања фирме, њен промет је износио свега 8.000 америчких долара. Лого фирме — Свуш (енгл. Swoosh) нацртала је студент графичког дизајна Каролин Дејвидсон, и то за хонорар од свега 35 долара. Назив „Најки” је фирми дат по грчкој богињи тријумфа и победе — Ники, а први пут је објављен 1972. Продају својих патика и спортске опреме на европско тржиште „Најки” је проширио шест година касније.

Производња и пласман[уреди | уреди извор]

Најки кортез, модел из 1972 који је дизајнирао атлетски тренер Бил Боверман[4]

Најки има више од 700 радњи широм света, и представништва у 45 држава изван САД. Већина фабрика је у Азији, укључујући Индонезију, Кину, Тајван, Вијетнам, Пакистан, Филипине и Малазију. Најки су били међу првим фирмама које су користиле јефтину, често и дечју, радну снагу, због чега су биле више пута оптуживане.

Спонзорисање[уреди | уреди извор]

Најки је спонзорисао велики број атлетичара, и професионалних спортиста, фокусирајући пажњу на своје производе, али је такође помогао и многим непознатим спортистима да доживе својим 5 минута славе. Наравно све је то у функцији рекламе.

Најки су познате по томе што су међу првима спонзорисале спортисте који су познати по скандалима и неспортском понашању јер су били у центру збивања.

Фудбалски клубови из Европе[уреди | уреди извор]

Европске репрезентације[уреди | уреди извор]

Многи спортисти су рекламирали ову марку:

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Овај термин се јавља у колоквијалним облицима Најке[1] и Најк. Облик „Најк” је присутан будући да се тако изговара ван САД.[2][3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Клајн, Милан; Шипка (2011). Велики речник страних речи и израза (5. изд.). Нови Сад: Прометеј. стр. 815. 
  2. ^ Collins, Paul (29. 5. 2014). „Nike IS pronounced Nikey, chairman of shoe giant finally confirms”. Daily Mail. Приступљено 29. 5. 2014. 
  3. ^ It's official: Nike rhymes with spiky – and you're saying all these wrong too". The Guardian. Приступљено December 21, 2014
  4. ^ 45 years of Nike Cortez
  5. ^ О Најкију као спонзору на званичној страници Челсија

Спољашње везе[уреди | уреди извор]