Најки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Најки
Јавна
Делатност Одећа
Основано 1964. под именом „Блу Рибон Спортс“.
Седиште Округ Вашингтон (Орегон),
 САД
Руководиоци
Марк Паркер
генерални директор
Производи Спортска опрема
Број запослених
44.000 (2012)
Слоган Just do it
Веб-сајт www.nikeinc.com

Најки (енглески: Nike), често погрешно Најк, један је од водећих америчких произвођача спортске опреме. Седиште ове фирме налази се у Портланду, у Орегону, у САД.

Ова фирма је до 2008. године запослила преко 30.000 људи широм света. Најки је спонзор многих високо рангираних спортиста, и спортских тимова широм света, са свуда препознатљивом слоганом (енг) „Just do it”. Данашњи конкуренти су немачки Адидас и Пума.

Лого фирме (Свуш), је један од најпознатијих логоа на свету.

Историја[уреди]

Фирму су 1964. основали Бил Боуерман (био је спортски тренер Универзитета у Орегону) и Филип Најт. У првој години пословања фирме, њен промет је износио свега 8.000 америчких долара. Лого фирме — Свуш (енглески: Swoosh) нацртала је студент графичког дизајна Каролин Дејвидсон, и то за хонорар од свега 35 долара. Назив „Најки” је фирми дат по грчкој богињи тријумфа и победе — Ники, а први пут је објављен 1972. Продају својих патика и спортске опреме на европско тржиште „Најки” је проширио шест година касније.

Производња и пласман[уреди]

Најки кортез, модел из 1972 који је дизајнирао атлетски тренер Бил Боверман[1]

Најки има више од 700 радњи широм света, и представништва у 45 држава изван САД. Већина фабрика је у Азији, укључујући Индонезију, Кину, Тајван, Вијетнам, Пакистан, Филипине и Малазију. Најки су били међу првим фирмама које су користиле јефтину, често и дечју, радну снагу, због чега су биле више пута оптуживане.

Спонзорисање[уреди]

Најки је спонзорисао велики број атлетичара, и професионалних спортиста, фокусирајући пажњу на своје производе, али је такође помогао и многим непознатим спортистима да доживе својим 5 минута славе. Наравно све је то у функцији рекламе.

Најки су познате по томе што су међу првима спонзорисале спортисте који су познати по скандалима и неспортском понашању јер су били у центру збивања.

Фудбалски клубови из Европе[уреди]

Европске репрезентације[уреди]


Многи спортисти су рекламирали ову марку:

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]