Оскар Кокошка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Оскар Кокошка

Оскар Кокошка
Оскар Кокошка

Информације
Датум рођења 1. март 1886.
Место рођења Пехларн (Аустроугарска)
Датум смрти 22. фебруар 1980.
Место смрти Монтре (Швајцарска)
Дела
Правац/традиција експресионизам

Оскар Кокошка (нем. Oskar Kokoschka, Пехларн, Доња Аустрија, 1886Монтре, Швајцарска 1980) је био аустријски сликар и графичар експресионизма и песник чешког порекла.

Живот и уметност[уреди]

У периоду 19051909. године похађао је Школу уметничких заната у Бечу. Под утицајем бечког југендстила, нарочито Густава Климта (на пример портрет Адолф Лос, 1907), стварао је углавном литографије у боји, а такође и илустрације за сопствене текстове.

Оскар Кокошка, Марсејска лука

1910. године Оскар Кокошка настанио се привремено у Берлину и успоставио контакте са експресионистичким уметницима као што су Емил Нолде, Макс Пехштајн, Е. Л. Кирхнер који су имали кључног утицаја на његов начин сликања пре свега на однос према облику и боји. Током Првог светског рата доживео је тешку повреду главе. Следећих година настали су експресионистички радови који су подсећали на радове Едварда Мунка и Емила Нолдеа, претежно литографије (Заљубљени пар са мачком, 1917), као и његови први прикази градова (Дрезден, Нојштат I, 1919). Године 1920. преузео је професуру на Академији у Дрездену а од 1923. године путовао је по Европи, северној Африци и Блиском истоку где је претежно сликао пејзаже и приказе градова. Године 1933. прокажен је као дегенеричан уметник, па је у знак протеста створио 1937. године Аутопортрет дегенеричног уметника. Године 1938. емигрирао је у Енглеску. Од 1953. године живео је на Женевском језеру. Кокошка је развио свој сопствени експресионистички стил са драматично нервозним начином сликања и скоро барокном динамиком облика и боја. Значајан саставни део његовог стваралаштва јесу портрети, чија психолошка изражајност сведочи о способности дубоког уживљавања. Поред тога Кокошка је сликао и слике митолошког и алегоријског садржаја (триптих Сага о Прометеју, 1950). Стварао је и сценографије (за Чаробну фрулу, 1955) и написао више експресионистичких драма.

Спољашње везе[уреди]