Ернст Лудвиг Кирхнер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ернст Лудвиг Кирхнер

Ернст Лудвиг Кирхнер
Ернст Лудвиг Кирхнер

Информације
Датум рођења 6. мај 1880.
Место рођења Ашафенбург (Немачко царство)
Датум смрти 15. јуна 1938.
Место смрти Фраункирх (Швајцарска)
Дела

Ернст Лудвиг Кирхнер (нем. Ernst Ludwig Kirchner; Ашафенбург, 6. мај 1880Фраункирх, 15. јуна 1938) је био немачки сликар, графичар и вајар епохе експресионизма.

Кирхнер је студирао архитектуру у Дрездену. Заједно са својим пријатељима Ерихом Хекелом и Карл Шмит-Ротлуфом основао је у Дрездену уметничку групу Мост (нем. Die Brücke) са циљем да се превазиђе академско сликарство. Снажан утицај на њих имао је плошни начин сликања Пола Гогена и Едуарда Мунка као и колорит Винсента ван Гога и фовиста. Пошто су чланови групе заједно сликали у једном атељеу дошли су до међусобно веома сличног стила. Кирхнер се бавио углавном пејзажима, призорима града, актовима и портретима. Године 1911. група се преселила у Берлин. Тамо су настале Кирхнерове слике велеграда насликане динамичним начином сликања и са оштрим ивицама типичним за његов стил (Улица, 1913). Године 1913. група се распала. Кирхнер који се одмах по избијању Првог светског рата пријавио у војску као добровољац демобилисан је 1915. пошто је доживео психички и физички слом. Тада је настао његов потресни аутопортрет Сликар као војник (1915). Након оздрављења настанио се у Швајцарској. Сликао је тада бројне, обликом и бојом смиреније пејзаже (Давос у снегу, 1921). Средином тридесетих година 20. века нацисти су запленили преко 600 његових дела и прогласили га за дегенеричног уметника.

Кирхнерово главно дело у области графике јесте његов циклус дрвореза за збирку песама Георга Хајма „Умбра вите“ (1924). За своје фигуре у дрвету инспирацију је налазио у уметности Африке и Океаније.

Извршио је самоубиство 15. јуна 1938. године у Давосу.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]