Палацо Пити

С Википедије, слободне енциклопедије

Палацо Пити или Палата Пити (итал. Palazzo Pitti) је велика ренесансна палата у Фиренци. Пројектовао ју је Филипо Брунелески или, вероватније, његов ученик Лука Фанчели за амбициозног фирентинског банкара Луку Питија. Палата се налази на јужној обали реке Арно, близу Понте Векија.

Палацо Пити

Рана историја ове грађевине је мешавина мита и чињеница. По причи, Питијева намера је била да сагради палату која би засенила Палацо Медичи. Тврди се да је Пити захтевао да прозори палате буду већи него улаз у Палацо Медичи. Међутим, грађевина у стварности није могла да се мери са величином ни луксузом палата породице Медичи. Лука Пити је умро 1472, а грађевина је остала недовршена. Архитектонски значај Палацо Пити је у њеној једноставности и строгим линијама. Камена фасада је грубо обрађена у сеоском стилу. Највећи део грађевине потиче из 1458.

Породица Медичи је купила ову палату 1539, и претворила је у резиденцију владара Великог војводства Тоскане. Каснији владари из ове лозе дограђивали су палату и уредили вртове око ње (парк Боболи). Већина доградњи потиче из 17. и раног 18. века.

Током 19-ог века, палату Пити је користио Наполеон Бонапарта, а касније је овде била резиденција краља уједињене Италије. Године 1919. палату је, са њеним богатим уметничким благом, италијанском народу поклонио краљ Виторио III Емануел.

Данас је палата Пити велика уметничка галерија отворена за јавност. У њој се налази и седам музеја. Укупно има 140 соба отворених за посетиоце. У њима су, између осталих, изложена дела Тицијана, Ђорђонеа, Рафаела и Рубенса.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]