Каравађо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Микеланђело Меризи, Каравађо
Bild-Ottavio Leoni, Caravaggio.jpg
Датум рођења (1571-09-29)29. септембар 1571.
Место рођења Милано
Датум смрти 18. јул 1610.(1610-07-18) (38 год.)
Место смрти Порто Ерколе
Правац/традиција Барок
Утицао на Петер Паул Рубенса, Рембранта, Дијега Веласкеза
Утицаји од Тицијана, Ђорђонеа
Најважнија дела

Микеланђело Меризи (Америги) Да Каравађо (итал. Michelangelo Merisi, il Caravaggio; 15711610) је био италијански сликар активан у Риму, Напуљу, Малти и Сицилији између 1593. и 1610. Сматра се првим великаном барокног сликарства у свету. Његови радови се одликују реализмом приказа и кориштењем изразитог контраста светло-тамно (кјароскуро).

Крајем XVI века, Каравађо се појавио у Риму, у којем је својим сировим реализмом и негирањем старих мајстора, почео да разара њихове доктрине и да потчињава италијанску уметност своме утицају.

Биографија[уреди]

Каравађова биографија је испреплетана многим причама о убиствима, тучњавама, тамницама и бежања из истих, причама које га показују као бруталног и необузданог човека. Спремног да потегне нож на сваког ко не дели његово мишљење. Човека који живот проводи по крчмама, у друштву са скитницама, кафанским олошем и коцкарима, који пред полицијом бежи из места у место.

Почеци[уреди]

Син једног зидара из места Каравађа крај Боргама, и сам је започео као зидарски радник, припремајући фрескистима малтер за подлогу. У сликара се изградио без школе и учитеља. Од 1585. године, Каравађо бедно живи у Риму, напола слуга (код витеза д` Априно), напола сликар, а његова дела полако постају све запаженија. Цвеће које он слика, жанр сцене са типовима из његове близине: карташима, убицама, Циганима, изазивају сензацију својом новином - реализмом и пластичношћу. Успех му доноси подршка кардинала дел Монтиа, који му прибавља богате наруџбине за цркве. Управо црквено сликарство чини главни део његових радова. Међутим, и у црквеном сликарству Каравађо иступа својим иновацијама. Он револуционише традиционалну иконографију, уводи у њу своје снажне, неугледне фигуре, сликано без дотеривања према типовима из народа. Овакве иновације наилазиле су на отпор. Противници, карачијевци, називали су га „сликаром прљавих ногу“, јер је Каравађо стварно, на ногама сликао и траг прашине.

Неке од његових религиозних слика црквене власти одбиле су да приме.

Убиство и бег из Рима[уреди]

Принуђен да после некакве кавге у којој је мачем смртно ранио једног свог друга утекне 1606. године из Рима, Каравађо почиње свој луталачки живот по Напуљу, по Малти, градовима Сицилије, пун нових бурних згода и незгода а такође и нових сликарских успеха.


Галерија одабраних дела[уреди]

Спољашње везе[уреди]