Пољска школа филма

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Пољска школа филма (пољ. Polska Szkoła Filmowa) неслужбени је назив групе пољских редитеља и сценариста који су деловали између 1955. и 1963. године. Ова група је била под директним утицајем италијанског неореализма. Либералне промене које су се дешавале у Пољској после 1956. године помогле су приказању сложености пољске историје током Другог светског рата и немачке окупације. Међу најважнијим темама су били бивши војници пољског покрета отпора и њихова улога у послератној Пољској и националне трагедије попут нацистичких концентрационих логора и Варшавског устанка. Политичке промене су дозволиле групи да се јавно огледају у скорашњој историји Пољске. Ипак, цензура је била још увек јака када се дискутовало о историји после 1945. године, и врло мало филмова је снимљено на ову тему. Ово је била главна разлика између чланова Пољске школе филма и италијанских неореалиста.

Пољска школа филма је била прва која је нагласила национални карактер Пољака и један од првих уметничких покрета у Средњој Европи који се отворено супроставио смерницама социјалистичког реализма. Чланови покрета често наглашавају улогу појединца у односу на заједницу.

Постојале су два тренда у оквиру покрета: млади редатељи попут Анджеја Вајде који су уопштено проучавали идеју херојства, док је друга група (најпознатији представник Анджеј Мунк) анализирала лик Пољака уз помоћ ироније, хумора и сецирања националних митова.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]