Караш-Северин (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Округ Караш-Северин
Caraş-Severin
Грб
Грб
Положај
Држава  Румунија
Покрајина Банат
Админ. центар Решица
Површина 8.514 km2
 — Број ст. 333.219
 — Густина ст. 39 ст/km2
 — ISO 3166-2 -
[[1] Званични веб-сајт]

Караш-Северин (рум. Judeţul Caraş-Severin, мађ. Krassó-Szörény megye) је округ у републици Румунији, у њеном западном делу. Управно средиште округа је град Решица, а по значају битни су и градови Карансебеш, Бокша, Нова Молдова, Анина, Оравица и Оцелу Рошу. Позната је и бања Баиле Херкулане.

Положај[уреди]

Град Решица, седиште округа

Округ Караш-Северин је погранични округ према Србији на југозападу. Са других стана окружују га следећи окрузи:

Природни услови[уреди]

Округ припада историјској покрајини Банат. Караш-Северин округ је већим делом планински (Банатске планине), док се на крајњем западу пружа крајње источни обод Панонске низије. Река Дунав је главни водоток у округу и чини његову границу према Србији.

Становништво[уреди]

Караш-Северин спада у вишенационалне округе Румуније и по последњем попису из 2002. г. структура становништва по народности је била следећа:

Срби у округу[уреди]

Округ Караш-Северин је веома битан за српску мањину у Румунији. У крајњем западном делу округа, уз границу са Србијом, у пределу Банатске клисуре, налази се неколико српских насеља у оквиру пар сеоских општина: Соколовац, Пожежена, Стара Молдава. То је данас најкомпактнија српска област Румунији, која чини половину српске заједнице у Румунији.

Спољашње везе[уреди]