Констанца (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Констанца
Constanţa
Official seal of Округ Констанца
Грб
Constanta in Romania.svg
Држава  Румунија
Покрајина Добруџа
Админ. центар Констанца
Површина
 • Укупно 7,071 km2 (2,730 sq mi)
Становништво
 • Укупно 715,151
 • Густина 100/km2 (260/sq mi)
ISO 3166 код -
Вебсајт Званични веб-сајт

Констанца (рум. Judeţul Constanţa) је округ у републици Румунији, у њеном југоисточном делу. Управно средиште округа је истоимени град, а битни су и градови Меџидија, Мангалија, Наводари, Чернавода, Овидију, Хиршова, Мурфатлар.

Округ Констанца је најважнији приморски округ Румуније. Седиште округа, град Констанца је једина велика приморска лука у земљи, а поред ње се налазе и сва румунска летовалишта на Црном мору - Мангалија, Мамаја, Ефорије, Тузла.

Положај[уреди]

Град Констанца, седиште округа

Округ Констанца је погранични округ ка Бугарској ка југу. На истоку се налази Црно море. Са других стана окружују га следећи окрузи:

Природни услови[уреди]

Округ Констанца је у историјској покрајини Добруџи. Округ обухвата продео између Дунава (који је одваја од Влашке) и Црног мора. У средишњем делу округа ископан је канал Чернавода-Негру Вода. Округ има равничарски карактер у северном делу, док на југу терен је заталасан.

Становништво[уреди]

Констанца спада у округе Румуније са претежним румунским становништвом, али и са бројним мањинама. По попису из 2002., национална структура је била следећа:

Спољашње везе[уреди]