Констанца (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Округ Констанца
Constanţa
Actual Constanta county CoA.png
Constanta in Romania.svg
 
Покрајина Добруџа
Седиште Констанца
Становништво 715.151 (2002.)
на -. месту
Површина 7.071 km² на -. месту
Густина насељености 101/km² на -. месту
ISO 3166-2 шифра -
Веб страница www.cjc.ro

Констанца (рум. Judeţul Constanţa) је округ у републици Румунији, у њеном југоисточном делу. Управно средиште округа је истоимени град, а битни су и градови Меџидија, Мангалија, Наводари, Чернавода, Овидију, Хиршова, Мурфатлар.

Округ Констанца је најважнији приморски округ Румуније. Седиште округа, град Констанца је једина велика приморска лука у земљи, а поред ње се налазе и сва румунска летовалишта на Црном мору - Мангалија, Мамаја, Ефорије, Тузла.

Положај[уреди]

Град Констанца, седиште округа

Округ Констанца је погранични округ ка Бугарској ка југу. На истоку се налази Црно море. Са других стана окружују га следећи окрузи:

Природни услови[уреди]

Округ Констанца је у историјској покрајини Добруџи. Округ обухвата продео између Дунава (који је одваја од Влашке) и Црног мора. У средишњем делу округа ископан је канал Чернавода-Негру Вода. Округ има равничарски карактер у северном делу, док на југу терен је заталасан.

Становништво[уреди]

Констанца спада у округе Румуније са претежним румунским становништвом, али и са бројним мањинама. По попису из 2002., национална структура је била следећа:

Спољашње везе[уреди]