Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Seal of the Republika Srpska.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Републике Српске

Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине је било трочлани шеф државе у Српској Републици Босни и Херцеговини.

Историјат[уреди]

По Уставу Српске Републике Босне и Херцеговине (1992) улогу шефа државе је имао предсједник Републике. Међутим, уставним законом је прописано да до избора предсједника Републике његову функцију обављају чланови Предсједништва Социјалистичке Републике БиХ српске националности изабрани на изборима 18. новембра 1990. године.[1] Тако су вршиоци дужности предсједника били Биљана Плавшић и Никола Кољевић.

Предсједништво је званично формирано 12. маја 1992. усвајањем измјена и допуна уставног закона. Прописано је да до избора предсједника Републике његову функцију обавља Предсједништво од три члана које бира Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини.[2] За чланове су изабрани: др Радован Караџић, проф. др Биљана Плавшић и проф. др Никола Кољевић. За предсједника Предсједништва је изабран Радован Караџић.

Дана 12. августа 1992. промијењен му је назив у „Предсједништво Републике Српске“. Престало је постојати 17. децембра 1992. након што је Радован Караџић изабран за првог предсједника Републике Српске. Друга два члана, Биљана Плавшић и Никола Кољевић, постали су потпредсједници Републике.[3]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Члан 5. Уставног закона за провођење Устава Српске Републике Босне и Херцеговине („Службени гласник српског народа у Босни и Херцеговини“, број 3/92)
  2. ^ Члан 1. Закона о измени и допуни Уставног закона за провођење Устава Српске Републике Босне и Херцеговине („Службени гласник српског народа у Босни и Херцеговини“, број 6/92)
  3. ^ Одлука о проглашењу избора предсједника Републике Српске и Одлука о проглашењу избора потпредсједника Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 19/92)

Спољашње везе[уреди]