Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Предсједништво Српске Републике Босне и Херцеговине је било трочлани шеф државе у Српској Републици Босни и Херцеговини.

Историја[уреди | уреди извор]

Према Уставу Српске Републике Босне и Херцеговине (1992) улогу шефа државе је имао предсједник Републике. Међутим, уставним законом је прописано да до избора предсједника Републике његову функцију обављају чланови Предсједништва Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине српске националности изабрани на изборима 18. новембра 1990.[1] Тако су вршиоци дужности предсједника били Биљана Плавшић и Никола Кољевић.

Предсједништво је званично формирано 12. маја 1992. усвајањем измјена и допуна уставног закона. Прописано је да до избора предсједника Републике његову функцију обавља Предсједништво од три члана које бира Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини.[2] За чланове су изабрани: др Радован Караџић, проф. др Биљана Плавшић и проф. др Никола Кољевић. За предсједника Предсједништва је изабран Радован Караџић.

Дана 12. августа 1992. промијењен му је назив у „Предсједништво Републике Српске“. Престало је постојати 17. децембра 1992. након што је Радован Караџић изабран за првог предсједника Републике Српске. Друга два члана, Биљана Плавшић и Никола Кољевић, постали су потпредсједници Републике.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Члан 5. Уставног закона за провођење Устава Српске Републике Босне и Херцеговине („Службени гласник српског народа у Босни и Херцеговини“, број 3/92)
  2. ^ Члан 1. Закона о измени и допуни Уставног закона за провођење Устава Српске Републике Босне и Херцеговине („Службени гласник српског народа у Босни и Херцеговини“, број 6/92)
  3. ^ Одлука о проглашењу избора предсједника Републике Српске и Одлука о проглашењу избора потпредсједника Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 19/92)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]