Пређи на садржај

Прича о бисеру

С Википедије, слободне енциклопедије
Доменико Фети, Бисер велике вредности, 17. век.

Прича о бисеру је једна од Исусових кратких алегоријских прича, која велику вредност небеског царства пореди са бисером.

Забележена је у канонском јеванђељу по Матеју и неканонском јеванђељу по Томи. Ове две верзије се донекле разликују. Код Матеја прича о бисеру непосредно следи причу о скривеном благу, која је сличне тематике.

Прича[уреди | уреди извор]

По Матеју[уреди | уреди извор]

Јеванђеље по Матеју наводи следеће Исусове речи:

Царство небеско је слично трговцу који тражи лепе бисере. А када нађе један скупоцени бисер, оде и прода све што има и купи га.
— Еванђеље по Матеју, 13:45-46 (превод Емилијана Чарнића)

По Томи[уреди | уреди извор]

Јеванђеље по Томи наводи следеће Исусове речи:

Царство Оца је попут трговца који је имао залиху робе и наишао на бисер. Трговац беше мудар. Продаде сву робу, и купи само бисер. Тражите и ви благо које не пропада и које је трајно, тамо где мољац не долази да једе ни црв да уништава.
— Еванђеље по Томи, изрека 76

Тумачења[уреди | уреди извор]

Ова парабола се уобичајено тумачи као илустрација велике вредности небеског царства (бисери су у то време имали знатно већу вредност него данас[1]), и тако има заједничку тематику са причом о закопаном благу.

Драгоцени бисер је „посао живота“ за трговца у причи.[1] Међутим, његова трговина је подразумевала одрицање од све остале робе. Стога они који не верују у царство небеско довољно да целу своју будућност положе на то су недостојни царства.[2] У апокрифним Делима Петра и дванаесторице апостола, пронађеним заједно са Томиним јеванђељем у библиотеци Наг Хамади, постоји прича о путујућем трговцу бисерима за којег се на крају открива да је Исус.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б John Nolland, The Gospel of Matthew: A commentary on the Greek text, Eerdmans. 2005. ISBN 978-0-8028-2389-2. стр. 565– 566.
  2. ^ Craig S. Keener, A Commentary on the Gospel of Matthew, Eerdmans. 1999. ISBN 978-0-8028-3821-6. стр. 392.
  3. ^ David Noel Freedman, Allen C. Myers, and Astrid B. Beck, Eerdmans Dictionary of the Bible, Eerdmans. 2000. ISBN 978-0-8028-2400-4. стр. 1041.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]