Прича о младом богаташу

С Википедије, слободне енциклопедије
Кинески приказ приче о Исусу и младом богаташу, Пекинг, 1879.

Прича о младом богаташу је библијска прича о сусрету Исуса и младог богаташа, забележена у новозаветном јеванђељу по Матеју (19:16-30).

Ова прича говори о младићу који је желео да буде спасен за вечни живот али није хтео да се одрекне своје имовине, поводом чега Исус даје своје чувено поређење са камиљим ужетом и игленим ушима.

Прича[уреди | уреди извор]

Еванђеље по Матеју преноси следећу причу:

И гле, један му приступи и рече: учитељу, какво добро да учиним да имам живот вечни? А он му рече: што ме питаш за добро? Један је добар; ако пак хоћеш да уђеш у живот, држи заповести. Рече му: које? А Исус рече: »Не убиј, не чини прељубе, не кради, не сведочи лажно, поштуј оца и мајку, и љуби ближњега свога као самога себе«.Рече му младић: све сам то држао; шта ми још недостаје?

Рече му Исус: ако желиш да будеш савршен, иди, продај своје имање и дај сиромашнима, и имаћеш благо на небу, и хајде за мном. А младић чувши ову реч оде ожалошћен; јер је имао многа имања.

А Исус рече својим ученицима: заиста вам кажем да ће богаташ тешко ући у царство небеско. И опет вам кажем, лакше је камиљем ужету да прође кроз иглене уши, него да богаташ уђе у царство Божије.
— Еванђеље по Матеју, 19:16-24 (превод Емилијана Чарнића)

Тумачења[уреди | уреди извор]

Пролазак „камиле“, где се заправо ради о дебелом бродском ужету од камиље длаке, кроз иглене уши је очигледно немогућа ствар. Стога се између Исуса и његових ученика наставља разговор о могућности спасења питањем "Ко се дакле може спасити?" (Матеј 19:25), на шта Исус одговара: "Људима је ово немогуће, али Богу је све могуће" (Матеј 19:26). Петар даље пита шта ће бити са њима који су оставили све и кренули за њим (Матеј 19:27), на шта Исус одговара да ће сви који су оставили дом и породицу ради њега "примити сто пута толико, и добиће живот вечни" (Матеј 19:29).

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]