Пређи на садржај

Прича о богаташу и убогом Лазару

С Википедије, слободне енциклопедије
Уметнички приказ параболе.

Прича о богаташу и убогом Лазару је једна од Исусових прича из Новог завета.

У причи, сироти Лазар умире и њега анђели односе у наручје Абрахамово. А богаташ, који није марио за Лазара доспева у пакао.[1] Прича је забележена само у јеванђељу по Луки (16:19-31).

Приче[уреди | уреди извор]

Јеванђеље по Луки даје следећу Исусову причу:

А био је неки богат човек који се облачио у скерлет и скупоцено платно и веселио се сјајно сваки дан. А пред његовим вратима лежао је један сиромах по имену Лазар, пун чирева, желећи да се насити оним што је падало са богаташеве трпезе; уз то су и пси долазили и лизали његове ране. А кад умре сиромах, анђели га однеше у Авраамово наручје. Умро је и богаташ и сахранише га. И кад се мучио у аду, подиже своје очи и виде издалека Авраама и Лазара у његовом наручју. Тада повика: оче Аврааме, смилуј се на мене и пошаљи Лазара да умочи врх свога прста у воду и да ми расхлади језик, јер се мучим у овом пламену.А Авраам рече: синко, сети се да си примио своја добра у свом животу, а Лазар исто тако зла; он се сад овде теши, а ти се мучиш. А преко свега тога постављена је велика провалија између нас и вас, да не могу да пређу они који желе одавде к вама, нити да пређу к нама они оданде. Тада рече: молим те онда, оче, да га пошаљеш у кућу мога оца, јер имам петоро браће; нека их увери - да не би и они дошли на ово место мучења. Али Авраам рече: они имају Мојсија и пророке, нека послушају њих. Он пак рече: не, оче Аврааме, него ако им ко из мртвих дође, покајаће се. Рече му: ако не слушају Мојсија и пророке, неће их придобити ни онај ко васкрсне из мртвих.
— Јеванђеље по Луки, 16,19-30 (превод Емилијан Чарнић)

Тумачења[уреди | уреди извор]

Прича о богаташу и Лазару из Јеванђеља по Луки на црквенословенском језику, глава 16, (зачало LXXXIII)

Име Лазар потиче од хебрејског Елазар (хеб: אלעזר, Elʿāzār), што значи „Бог ми је помоћ“.[2] На латинском језику се богаташ каже dives, па се у многим европским језицима то третира као лично име богаташа из приче. Опис Абрахамовог окриља је традиционално јеврејско веровање које се налази и у легендама рабина.[3][4] Абрахам се према Библији сматра праоцем Јевреја, па одатле израз: „вратити се у окриље Абрахамово“ значи умрети.[5][6]

Прича о богаташу и Лазару је јединствена за јеванђеље по Луки и претпоставља се да не потиче из заједничког извора Q.[7] Неки сматрају да ова прича говори о истинитом догађају[8], док други сматрају да је само још једна од Исусових парабола.[9] У прилог истинитости се наводи да Исус даје име човека, за разлику од других парабола где се једноставно каже „неки човек“. Они који сматрају да је у питању само парабола истичу бројне сличности са другим параболама, као што су преокрет среће, употреба антитезе, и сл.

Ова прича, попут многих других Исусових прича, говори о опхођењу према последњем у друштву. Богаташ је безосећајан за потребе сиромаха, и његово евенутално поштовање закона не може бити надокнада за недостатак милосрђа.[10] Исус непрестано понавља да је божје царство унутар душе а не у закону, насупрот фарисејском поимању.

Прича је била веома популарна у средњем веку и сматрана је истинитом, а не параболом. Лазар из приче је постао свети Лазар, заштитник губаваца.[11] Уобичајено тумачење последње реченице („ако не слушају Мојсија и пророке, неће их придобити ни онај ко васкрсне из мртвих“) се уславном односи на Христово васкрсење.

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ Bošnjak, Branko, 1923- Racionalna kritika iracionalnog shvaćanja. <Opremio Zoltan Gabor> Zagreb, "Naprijed," 1966.
 2. ^ William Barclay, The Parables of Jesus, Westminster John Knox Press, 1999, pp. 92-98.
 3. ^ [http://www.sacred-texts.com/jud/loj/index.htm Ginzberg L. Legends of the Jews 1909.
 4. ^ Kohler.Jewish Encyclopedia 1905., Приступљено 24. 4. 2013.
 5. ^ Đura Daničić, Pero Budmani, Tomislav Maretić, Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti 1976 s.18
 6. ^ August Harambašić, Fran Mažuranić Pjesme i proza 1966 s. 373
 7. ^ Arland J. Hultgren, The Parables of Jesus: A Commentary, Eerdmans, 2002,, pp. 110-118.
 8. ^ Rich man and Lazarus in Hades: Luke 16:19-31: Neo-Sadduceeian Knockout Punch!, Приступљено 24. 4. 2013.
 9. ^ Wright T. Luke for Everyone, p201
 10. ^ Arland J. Hultgren, The Parables of Jesus: A CommentaryThe Parables of Jesus: A Commentary, Eerdmans, 2002,, pp. 110-118.
 11. ^ [https://web.archive.org/web/20080513095202/http://saints.sqpn.com/saintl41.htm Архивирано на сајту Wayback Machine (13. мај 2008) Saint Lazarus