Прича о богаташу и убогом Лазару

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уметнички приказ параболе.

Прича о богаташу и убогом Лазару је једна од Исусових прича из Новог завета.

У причи, сироти Лазар умире и њега анђели односе у наручје Абрахамово. А богаташ, који није марио за Лазара доспева у пакао.[1] Прича је забележена само у јеванђељу по Луки (16:19-31).

Приче[уреди]

Јеванђеље по Луки даје следећу Исусову причу:

А био је неки богат човек који се облачио у скерлет и скупоцено платно и веселио се сјајно сваки дан. А пред његовим вратима лежао је један сиромах по имену Лазар, пун чирева, желећи да се насити оним што је падало са богаташеве трпезе; уз то су и пси долазили и лизали његове ране. А кад умре сиромах, анђели га однеше у Авраамово наручје. Умро је и богаташ и сахранише га. И кад се мучио у аду, подиже своје очи и виде издалека Авраама и Лазара у његовом наручју. Тада повика: оче Аврааме, смилуј се на мене и пошаљи Лазара да умочи врх свога прста у воду и да ми расхлади језик, јер се мучим у овом пламену.А Авраам рече: синко, сети се да си примио своја добра у свом животу, а Лазар исто тако зла; он се сад овде теши, а ти се мучиш. А преко свега тога постављена је велика провалија између нас и вас, да не могу да пређу они који желе одавде к вама, нити да пређу к нама они оданде. Тада рече: молим те онда, оче, да га пошаљеш у кућу мога оца, јер имам петоро браће; нека их увери - да не би и они дошли на ово место мучења. Али Авраам рече: они имају Мојсија и пророке, нека послушају њих. Он пак рече: не, оче Аврааме, него ако им ко из мртвих дође, покајаће се. Рече му: ако не слушају Мојсија и пророке, неће их придобити ни онај ко васкрсне из мртвих.

— Јеванђеље по Луки, 16,19-30 (превод Емилијан Чарнић)

Тумачења[уреди]

Прича о богаташу и Лазару из Јеванђеља по Луки на црквенословенском језику, глава 16, (зачало LXXXIII)

Име Лазар потиче од хебрејског Елазар (хеб: אלעזר, Elʿāzār), што значи „Бог ми је помоћ“.[2] На латинском језику се богаташ каже dives, па се у многим европским језицима то третира као лично име богаташа из приче. Опис Абрахамовог окриља је традиционално јеврејско веровање које се налази и у легендама рабина.[3][4] Абрахам се према Библији сматра праоцем Јевреја, па одатле израз: „вратити се у окриље Абрахамово“ значи умрети.[5][6]

Прича о богаташу и Лазару је јединствена за јеванђеље по Луки и претпоставља се да не потиче из заједничког извора Q.[7] Неки сматрају да ова прича говори о истинитом догађају[8], док други сматрају да је само још једна од Исусових парабола.[9] У прилог истинитости се наводи да Исус даје име човека, за разлику од других парабола где се једноставно каже „неки човек“. Они који сматрају да је у питању само парабола истичу бројне сличности са другим параболама, као што су преокрет среће, употреба антитезе, и сл.

Ова прича, попут многих других Исусових прича, говори о опхођењу према последњем у друштву. Богаташ је безосећајан за потребе сиромаха, и његово евенутално поштовање закона не може бити надокнада за недостатак милосрђа.[10] Исус непрестано понавља да је божје царство унутар душе а не у закону, насупрот фарисејском поимању.

Прича је била веома популарна у средњем веку и сматрана је истинитом, а не параболом. Лазар из приче је постао свети Лазар, заштитник губаваца.[11] Уобичајено тумачење последње реченице („ако не слушају Мојсија и пророке, неће их придобити ни онај ко васкрсне из мртвих“) се уславном односи на Христово васкрсење.

Извори[уреди]

 1. Bošnjak, Branko, 1923- Racionalna kritika iracionalnog shvaćanja. <Opremio Zoltan Gabor> Zagreb, "Naprijed," 1966.
 2. William Barclay, The Parables of Jesus, Westminster John Knox Press, 1999, pp. 92-98.
 3. [http://www.sacred-texts.com/jud/loj/index.htm Ginzberg L. Legends of the Jews 1909.
 4. Kohler.Jewish Encyclopedia 1905., Приступљено 24. 4. 2013.
 5. Đura Daničić, Pero Budmani, Tomislav Maretić, Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti 1976 s.18
 6. August Harambašić, Fran Mažuranić Pjesme i proza 1966 s. 373
 7. Arland J. Hultgren, The Parables of Jesus: A Commentary, Eerdmans, 2002,, pp. 110-118.
 8. Rich man and Lazarus in Hades: Luke 16:19-31: Neo-Sadduceeian Knockout Punch!, Приступљено 24. 4. 2013.
 9. Wright T. Luke for Everyone, p201
 10. Arland J. Hultgren, The Parables of Jesus: A CommentaryThe Parables of Jesus: A Commentary, Eerdmans, 2002,, pp. 110-118.
 11. [http://saints.sqpn.com/saintl41.htm Saint Lazarus