Пуза

С Википедије, слободне енциклопедије

Armillaria mellea
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Поткласа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномно име
Armillaria mellea
(Vahl) P. Kumm., (1871)
Синоними

Agaricus melleus Vahl, (1790)
Agaricus sulphureus Weinm.
Armillaria mellea var. glabra Gillet, (1874)
Armillaria mellea var. maxima Barla, (1887)
Armillaria mellea var. minor Barla, (1887)
Armillaria mellea var. sulphurea (Weinm.) Fr., (1879)
Armillariella mellea (Vahl) P. Karst., (1881)
Clitocybe mellea (Vahl) Ricken, (1915)
Lepiota mellea (Vahl) J.E. Lange, (1915)

Пуза или медењача (Armillaria mellea) је врста печурке. Спада у лигниколне гљиве беле трулежи. Паразитира на разним стаблима листопадног дрвећа, а затим на пањевима наставља животну стратегију као сапрофит. [1]

Станиште[уреди | уреди извор]

Расте у „букетима“ при дну трулог дрвећа у влажним летњим месецима и у јесен (од јула до октобра).[2] Честа је у храстовим шумама.

Опис[уреди | уреди извор]

Шешир јој је полулоптаст, пречника до 6cm и смеђе боје. Дршка је танка, бледосмеђе боје.[2]

Употреба[уреди | уреди извор]

Пријатног је укуса, помало горка, тако да може да се једе, али треба бити опрезан јер пузе имају више подврста. Треба је кувати до 15 минута, потом одлити воду и добро испрати.[2] Конзервише се у уљу или сирћету, а може и да се суши, мада то треба урадити темељно како је не би напали инсекти. Ова гљива има и антибактеријско дејство против врста Staphyloccocus aureus, Bacillus cereus и B. subtilis. Наиме, експерименти су показали да је веома активна против грам-позитивних бактерија, односно армиларична киселина коју садржи. Такође садржи и полипептид декстран који делује против тумора. Експерименти на животињама су показали још неке ефекте ове врсте; повећава доток кисеоника у мозак, не мењајући крвни притисак, делује као седатив против грчева, а полисахариди изоловани из ње могу да заштите од последица јонизујућег зрачења. Користи се у кинеској традиционалној медицини против многих тегоба, а од њеног мицелијума се праве таблете које делују на нервни систем и умирују болове. Користи се и за сузбијање офталмије и кокошјег слепила, вероватно због витамина А који садржи у знатној количини.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Novakovic A.(2015). BIOPOTENCIJAL AUTOHTONIH GLJIVA. Doktorska disertacija. Univerzitet u Novom Sadu, Departman za biologiju i ekologiju. 
  2. ^ а б в Мартић, М. 2003. Наше гљиве. Легенда: Чачак. ISBN 978-86-7784-049-5.}-
  3. ^ „Лековита својства гљива: Armillaria mellea - медењача“. Приредила: Весна Хаџић, pp. 13. и 14. Архивирано на сајту Wayback Machine (4. август 2016) Свет гљива, година -{VIII, бр. 15. Миколошко друштво Србије. Београд.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]