Пулмологија

С Википедије, слободне енциклопедије
Респирација
Respiratory system complete sr.svg
Схематски приказ људског респираторног система са њиховим деловима и функцијама.
СистемРеспираторни
Битне болести:Астма, рак плућа, туберкулоза, професионална болест плућа
Битни тестови:Бронхоскопија, испитивање испљувка, артеријски крвни гасови
СпецијалистаРеспираторни лекар, пулмолог

Пулмологија је грана медицине која се бави болестима плућа и органа за дисање. Лекар специјалиста пулмологије назива се пулмонолог.[1] Овај термин је изведен из латинске речи pulmō, pulmōnis („плућа”) и грчког суфикса -λογία, -logia (студија). Пулмологија је синонимна са пнеумологијом (од грчког πνεύμων („плућа”) и -λογία), респирологијом и респираторном медицином.

Пулмологија је позната као грудна и респираторна медицина у неким земљама и областима. Пулмологија се сматра граном интерне медицине, и сродна је са медицином интензивне неге. Пулмологија често укључује управљање пацијентима којима је потребна животна подршка и механичка вентилација. Пулмолози су посебно обучени за болести и стања грудног коша, нарочито пнеумонију, астму, туберкулозу, емфизему и компликоване инфекције грудног коша.[2]

Пулмонолошки журнали[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ACP: Pulmonology: Internal Medicine Subspecialty. Acponline.org.
  2. ^ Sengupta, Nandini; Sahidullah, Md; Saha, Goutam (август 2016). „Lung sound classification using cepstral-based statistical features”. Computers in Biology and Medicine. 75 (1): 118—129. PMID 27286184. doi:10.1016/j.compbiomed.2016.05.013.