Мазачо

С Википедије, слободне енциклопедије
Томазо ди сер Ђовани ди Моне Касаи
Masaccio Self Portrait.jpg
Датум рођења(1401-12-21)21. децембар 1401.
Место рођењаСан Ђовани Валдарно
Фирентинска република
Датум смрти1428.(1428-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (26/27 год.)
Место смртиРим
Папска држава
Правац/традицијаРенесанса
Утицао наФирентинску школу сликарства
Утицаји одЂота, Брунелескија, Донатела
Најважнија дела

Мазачо (итал. Masaccio), рођен као Томазо ди сер Ђовани (итал. Tommaso di ser Giovanni di Mone Cassai, Masaccio; Сан Ђовани Валдарно, 21. децембар 1401. — Рим, 1428) уз Ђота важи за најзначајнијег италијанског сликара ране Ренесансе. Посебно је познат по својим реалистичним фрескама.

Изгон из раја, фреска из 1426/27

Од око 1417. године Мазачо је живео у Фиренци, где се сликарству учио код Мазолина. Ту је добио надимак Мазачо, што значи Велики Томазо, да би се разликовао од учитеља (Мазолино значи Мали Томазо). Године 1422. постао је члан сликарског цеха. Научио је математичке принципе перспективе од архитекте Брунелескија, а од Донатела је преузео реалистично представљање људских фигура у простору. На њихов наговор је 1423. године боравио и учио у Риму.

Мазачо и Мазолино су 1425—28. осликали капелу Бранкачи у фирентинској цркви Санта Марија дел Кармине. Ту су представили живот апостола Петра. Ту се налазе сцене Светог Петра како исцељује болесне својом сенком, држи проповеди, васкрсава мртве и најпознатија фреска у капели - Порески новчић. Ова колосална дела је импресивно по својој експресивности, употреби перспективе и боје, тако да је служило као инспирација за генерације каснијих уметника, попут Микеланђела. Фреске које Мазачо није завршио због преране смрти, завршио је Филипино Липи.

Године 1426. израдио је полиптих за цркву Санта Марија дел Кармине у Пизи, а 1425. године насликао је знамениту фреску Свето тројство у цркви Санта Марија Новела у Фиренци. То је први пример употребе линеарне перспективе у сликарству и анатомски прецизног приказа људског тела.

Мазачо је умро у лето 1428. године са само 27 година живота.

У својим фрескама је употребом перспективе, боје, светлости и реалистичним приказом постигао до тада невиђене ефекте и створио нови сликарски језик. И поред своје ране смрти, Мазачова уметност је оставила снажан и трајан печат на уметност Ренесансе. Удаљио је италијанско сликарство од идеализма и декоративности готичке уметности, и приближио га природи и идејама хуманизма.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]