Пјер де Ферма

С Википедије, слободне енциклопедије
Пјер Ферма
Pierre de Fermat.jpg
Рођење(1601-08-17)17. август 1601.
Бомон де Ломањ, Француска
Смрт12. јануар 1665.(1665-01-12) (63 год.)
Кастр, Француска
Пољематематика, право
ШколаУниверзитет у Орлеану
Познат попоследњој Фермаовој теореми

Пјер де Ферма (франц. Pierre de Fermat; Бомон де Ломањ, 17. август 1601Кастр, 12. јануар 1665)[1] био је француски математичар и правник у тулуском парламенту. Уз Декарта, један је од најзначајнијих математичара Француске 17. века.

Био је син трговца кожом. Студирао је на универзитетима у Тулузу, Орлеану и Бордоу и завршио право. Још као студент показивао је несумњиви таленат за математику истакавши се 1629. својом рестаурацијом Аполонијевог дела лат. Plane loci (у слободном преводу „Значајне тачке у равни“). Био је један од зачетника диференцијалног рачуна са својим методом проналажења највећих и најмањих ордината кривих линија, аналогним тада још непознатом диференцијалном рачуну. Можда су још значајнија његова бриљантна истраживања у теорији бројева. Такође су нотабилни његови доприноси аналитичкој геометрији и вероватноћи.[2]

Велика Фермаова теорема[уреди | уреди извор]

Де Ферма је познат по својој Великој Фермаовој теореми, која се још зове и Последња Фермаова теорема и каже:

Једначина нема целобројних решења за , осим тривијалних са 0 и 1.

Када је преминуо, у његовој заоставштини је на маргини Диофантове књиге Аритметика пронађен запис у коме Ферма тврди како је пронашао елегантан доказ за ово тврђење, али да су маргине дате књиге сувише мале да би доказ на њима извео. Наредних 300 година математичари широм света су покушавали да нађу овакав доказ, и у томе су успели тек крајем 20. века. Проблем је решен уз употребу „тешке артиљерије“ из теорије алгебарских кривих и теорије група. Велику Фермаову теорему доказао је Ендру Вајлс 1993. године, међутим испоставило се да је доказ имао неколико слабости, па је Вајлс уз помоћ колеге Ричарда Тејлора те слабости отклонио и доказ је коначно објављен 1995. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Пјер де Ферма”. mycity.rs. Приступљено 17. 1. 2019. 
  2. ^ „А изгледало је лако”. unijasprs.org.rs. Приступљено 17. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


.