Радио (музичка група)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Радио
Активни период 1980—1989.
Жанр(ови) рок
Место оснивања Бања Лука
Бивши чланови Мирослав Миро Јањанин
Рафаел Крашовец - Рафи
Горан Шебеник - Шеби
Адис Галешић
Славко Радусин - Цаки
Ненад Шкорић - Неле

Бенд „Радио” био је југословенски рок састав из Бање Луке. Поставу ове музичке групе чинили су Мирослав Јањанин (вокал), Рафаел Крашовец (гитара), Горан Шебеник (бас гитара), Ненад Шкорић (бубањ), Славко Радусин и Адис Галешић (клавијатуре).

Активни период[уреди]

На идеју да оснује бенд, Мирослав Јањанин, тада гимназијалац, дошао је крајем 70-их година 20. века. У намери да своју идеју реализује, помоћ је имао у свом другу из школске клупе, Дејану Богијевићу, који га је упознао са гитаристом Рафаелом Крашовецом - Рафијем. Њих двојица чинили су окосницу бенда. Њима су се прикључили бубњар и клавијатуриста и убрзо су кренуле прве свирке. Ова група је најпре носила назив „АВТ”, а просечна старост њених чланова била је између 16 и 17 година.[1] Карактеристично за период по оснивању групе је то што су своје композиције увежбавали свакодневно, а поред музике, водили су рачуна и о покретима на бини. Први успех доживели су на гитаријади у бањалучкој гимназији 1979. године, када су као најмлађи бенд победили на овом такмичењу, свирајући своје ауторске песме. Састав групе се у почетку често мењао и кроз њу је за кратко време прошао већи број музичара. Коначно, поред двојице чланова који су основали овај састав, Јањанина и Крашовеца, прикључили су се и бивши клавијатуриста „Динара” Славко Радусин - Цаки, односно Адис Галешић, басиста Горан Шебеник и бубњар Ненад Шкорић. Њих шесторица чинили су поставу групе која је од 1980. званично наступала под новим именом, „Радио”. Према Јањаниновим речима, тадашњи директор Југотона, Синиша Шкарица, понудио им је сарадњу, под условом да сниме песме са три акорда. Бенду се то није допало, па је тај аранжман пропао, док је на драфту који је организовала поменута дискографска кућа, прошао састав „Ђаволи” из Сплита. Ипак, своју прву дугосвирајућу плочу (енгл. Long play) „Радио” је снимио 1986. под називом „И коње убијају, зар не?”, у издању ЗКП студија из Љубљане. Песме са овог албума биле су слушане широм Југославије. Испоставило се, касније, да је то био и једини снимљени албум ове групе. Демо за други албум снимљен је у бањалучком студију Плазма, али како се чланови бенда нису усагласили са његовим садржајем, никада није званично објављен. После дуге и тешке болести, бубњар Ненад Шкорић - Неле преминуо је 22. септембра 1989. у Сарајеву, што је наговестило каснији распад групе.[2]

Каснији пројекти[уреди]

Заједно са бившим члановима групе „Немогуће вруће” Асмиром Спахићем и Младеном Видовићем, Крашовец, Радусин и Шкорић основали су бенд „Ритам срца”. Године 1989. група је издала свој једини албум назван „Под твојим прозором”. Након смрти Ненада Шкорића - Нелета исте године, ни овај бенд више није наступао.[3] Чланови „Радија” касније су одржали неколико концерата, на којима је бубњеве свирао његов рођени брат, Едвин Ђука. Међутим, како је наступило ратно стање на просторима БиХ, састав се и дефинитивно распао. Јањанин потом 1993. оснива бенд „Витешки плес” заједно са бубњаром групе „Басданс”, Синишом Томићем.[4]

Албум(и)[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ B., E. (26. март 2016). „Grupa "Radio": Priča o Banjoj Luci iz vremena kada se u gradu na Vrbasu pjevalo”. klix.ba (на језику: босански). Приступљено 7. децембар 2017. 
  2. ^ N., N. (21. септембар 2009). „Muzičko sjećanje benda Radio na Nenada Škorića Nenu”. nezavisne.com (на језику: босански). Приступљено 7. децембар 2017. 
  3. ^ „Najbolje pjesme BH scene koje nikada niste čuli!”. hayat.ba (на језику: босански). 11. август 2016. Приступљено 7. децембар 2017. 
  4. ^ Stanić, Siniša (20. фебруар 2015). „Miro Janjanin: Pjesma "Moj grad" nastala je u snu”. mondo.ba (на језику: босански). Приступљено 7. децембар 2017. 

Спољашње везе[уреди]

  • Radio discogs.com (на језику: енглески)