Разговор с корисником:Pokrajac/Архива 4

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 3 Архива 4 Архива 5

Džamija

Hvala za sliku! Danas sam vam već htjela pisati, ali nisam stigla. Ostala sam vam dužna jedno objašnjenje. Nisam, na žalost, ni stručnjak a niti poznavatelj Njemačke. Jedino igrom slučaja dovoljno dobro govorim njemački, pa samo prevodim. A i to ne baš rado stvari o Njemačkoj, nikako da se prisilim, da prevedem još poneku Saveznu pokrajinu. Sve drugo me 100 puta više zanima i raduje nego Njemačka. A to sa pokrajinama mi je tako veliki problem, jer mi nemamo uopće riječi za sve njihove nazive teritorijalnih podjela. Morala bih izmišljati riječi, a za to nemam ni malo talenta. Baka 01:42, 4 јануар 2006 (CET)

Градови

Марко, захваљујем на сугестији. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 01:06, 5 јануар 2006 (CET)

Још једном захваљујем на твојим запажањима и конструктивним сугестијама. Било би добро да архивираш страну, јако је тешка. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 01:40, 5 јануар 2006 (CET)

Лиценца

Хвала лијепо. Прочитао сам страну о Покрајчевим признањима и упознат сам са обавезама. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:32, 5 јануар 2006 (CET)

Јаги антена

Е, Марко, шта учини са овим чланком? -- Обрадовић Горан (разговор) 01:56, 5 јануар 2006 (CET)

Вандали

Драги Марко. Неколицина наших корисника се спрема за најрадоснију ноћ међу Хришћанима. Нећу дозволити да их ишта омете у њиховој духовној припреми за причешће. Боље је да се и овај вандал смири и иде у цркву него да нас овде замајава. — Горан Анђелковићразговорmessage & ГетоБотзадаци • 02:38, 5 јануар 2006 (CET)

Шљива

Поздрав, морам признати да си потпуно у праву и да је шљива заиста и „надимак" за шљивовицу :) али како њу пијем искључиво кувану ... тако сам лако и заборавио надимак. --Wlodzimierz 10:04, 5 јануар 2006 (CET)

Država - Pokrajina

Vidjela sam vašu primjedbu u tom smislu i još tada htjela odgovoriti, ali me nešto drugo odnijelo dalje, pa sam zaboravila. Imali smo dosta dugu raspravu o tome, i razna mišljenja, no na kraju smo se odlučili na Pokrajine. Pri tome smo znali za netočnost drijevoda, ali je kod nas uvriježeno, i naše Ministavstvo vanjskih poslova koristi taj izraz, pa smo se odlučili na to. Ja sam, priznajem, baš za taj izraz, jer ionako smo siromašni sa nazivima administrativnih jedinica, a riječ pokrajina je lijepa, a i kod nas poznata i prihvaćena. Pa zašto ne, jer i po smislu više odgovara, što se tiče nadležnosti, bolje nego država. I, nemojte to opet kod nas otvarati, da se ponovo ne razbuktaju strasti - nepotrebno. Ostat će tako, ako ništa, a onda jer je to u službenoj terminologiji Hrvatske prihvaćeno. A da opet dodje do izjašnjavanja, ja bih opet bila za pokrajine. Lijepi pozdrav Baka 12:07, 5 јануар 2006 (CET)

Čestitke i odgovor

Elephantus, -i, m. It's all in the name, really. Elephantus

Источни фронт

Хвала. Наравно, морам да напоменем да га нисам сам преводио, пола посла је урадио Краљевић Марко. Да сам сам радио, трајало би много дуже. -- Обрадовић Горан (разговор) 19:27, 5 јануар 2006 (CET)


Сјеверни пол

Моје преусмеравање сјеверног пола на северни пол није никакав национализам или слична глупост већ само жеља да већи број људи налети на њега. Заправо најбоље би било да постоје оба термина у претаживању. Овде је био у питању НАЗИВ чланка текст у чланку што се тиче ијекавштине нисам дирао. Но мишљења сам да ако ОДМАХ мешто мењаш иза некога прво га о томе обавести / питај што је то урадио? Барем од тебе очекујем европско понашање. Са најбољим намерма дакле --Goldfinger 21:21, 6 јануар 2006 (CET)

све је у реду :-)--Goldfinger 09:50, 7 јануар 2006 (CET)


SH viki

Pogledaj sh wiki. Imaš novih korisnika --Јованвб 18:54, 7 јануар 2006 (CET)

NEMAŠ PRAVO BLOKIRATI ME ZATO JER SAM GLASAO ZA MILICU. U OVOM SLUČAJU BLOKIRANJA MENE I OSTALIH SURADNIKA KOJI SU GLASALI ZA TI SI VANDAL. Andrej Šalov 19:37, 7 јануар 2006 (CET)

Срећан Божић

Христос се роди!
Желим ти пуно здравља, успјеха и среће у 2006-тој години.

Сад ћу да гласам на сх, само да подијелим ове поздраве. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:13, 8 јануар 2006 (CET)


Мени причаш! Па ја сам цијели живот био положајник! :) Колико варница толико парица, колико жара толико среће, љубави и здравља. Срећан Божић, домаћине! Мир Божји, Христос се роди. Сјећам се да сам сваке године заборављао ову пјесмицу и увијек је мајка морала да ме подсјећа. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:47, 8 јануар 2006 (CET)

Слика Наташе Мићић

Прво, немој да ми прописујеш с ким смем да причам, а с ким не (Џорџ). Друго, сигуран сам да слика једне маргиналне политичке личности не треба да обележава текст о једној тако озбиљној ствари, као што је Либерализам. Ти своју наклоност према њој треба да испољаваш на другим местима. Бошко 01:22, 9 јануар 2006 (CET)

  • Будући да сам знао којим ће (лошим) путем кренути наш разговор, ја сам лепо питао Џорџа за савет. Пошто се не јавља, можеш и ти да ми кажеш шта кажу правила о избегавању рата и медијацији. Јер, ја сам склон да је опет обришем као слику неважне личности, која са либерализмом нема благе везе, а не зато што нарушава ПОВ. Бошко 01:31, 9 јануар 2006 (CET)
  • Ма, јел' се ти то зезаш? Каква слика ГСС-а уместо Наташе Мићић! Зар ти не разумеш да се ради о далеко већој ствари него што су ГСС, Мићић, Батић, тричава Либерална интернационала? Није реч о текућој политици! Зар не схваташ да се ради о једној од водећих концепција у политичкој историји света, која га је и преобразила у последња три века? И да је бласфемија, како би се рекло, да се сликом једне неважне особе, да не кажем да је нешто постигла само на лепе батаке, илуструје текст о либерализму. Бошко 01:48, 9 јануар 2006 (CET)


  • Не слажем се да Наташа Мићић са либерализмом нема никакве везе. Она свакако није никакав теоретичар либерализма, но то је не искључује сасвим. Као што је Покрајац истакао, ова странка јесте једина иоле релевантна странка у Србији која је чланица Либералне интернационале. Ја лично мислим да није погрешно да ова слика стоји на чланку о либерализму. ГСС је једина локална странка која је пукла (ма како то било бизарно да ГСС пукне) на линији социјалдемократија (лево) - либерално (десно) и тако се јасно профилисала у односу на државно управљање привредом. Несрећа је што су либералне идеје тако слабо заступљене у модерној српској политици па у суштини немамо кога стварно релевантног да ставимо. Не би био крај света ни да ова слика буде уклоњена, осим што тако не бисмо имали ни једну једину "локалну" слику (можда да ставимо слику Владимира Јовановића рецимо или још неког другог теоретичара либерализма код нас - или, још боље, И то и Наташу). --Dzordzm 01:53, 9 јануар 2006 (CET)
  • Не треба потезати за формалном медијацијом осим у најтежим случајевима. Најбоље је да пробате сами да се договорите. Ако не иде, позовете неког са стране (као што сте мене сада), који ће вам дати савет који можете али не морате послушати, а можете позвати и неког четвртог, најбоље неутралног по конкретном питању. Ако после пар покучаја не иде, тек онда идете на Трг и тражите пуну медијацију - по овако ситном питању за тиме заиста не би требало да буде потребе, посебно са конструктивним корисницима --Dzordzm 01:53, 9 јануар 2006 (CET)
  • Обична је лаж тврдња Покрајца да је ГСС члан Либералне интернационале. Идите на сајт ЛИ, па ћете видети (и ти, Џорџе) да то није истина. Са обарањем овог вашег главног аргумента, пада у воду у ваша прича о изузетном значају ГСС за светски либерални покрет! Бошко 02:04, 9 јануар 2006 (CET)
    • Они су или посматрачи, или су поднели захтев. Знам да нису чланови. И то их одваја од ДС (социјалистичка интернационала) и ДСС (народњачка). То није битно. Битније је то да у Србији ипак нема аутентичнијег представника либералних идеја, што је опет па тужно. Овако или онако, она у глобалним оквирима није личност grande формата. Што се мене тиче, ту слику можеш да склониш ако попуниш неким другим сликама од локалне важности.--Dzordzm 02:08, 9 јануар 2006 (CET)
    • Да додам да је на чланку постојао (мој) сасвим коректан попис статуса свих странака из Србије и Црне Горе по питању чланства у либералним организацијама. Да ли би тај пасус могао да се врати? --Dzordzm 02:10, 9 јануар 2006 (CET)

Није ми била намера написати било какву лаж. ГСС је поднео кандидатуру за ЛИ, и посматрач је (учествује на скупштинама без права гласа). Извињавам се због овог пропуста, јер сам до сад био убеђен да је члан јер је толико дуго посматрач... :) --Поки |разговор| 02:14, 9 јануар 2006 (CET)


Покрајац, опет лажеш. ГСС није ни посматрач у ЛИ. Погледај њихов сајт и рубрику Oberver Members. Ни ту вас нема. Бошко 02:31, 9 јануар 2006 (CET)

Тачно тако, ГСС је само аплицирао на место посматрача још 2004. године. --Поки |разговор| 02:42, 9 јануар 2006 (CET)
  • Покрајац, извини на грубом тону и начину, али сам просто морао да те залепим из педагошких разлога. Видим да се стално свађаш с неким на Вики и да то чиниш на доста ружан начин, па сам хтео да те мало спустим на земљу и покажем ти да мораш много више да пазиш шта кажеш и како то кажеш. Речи, знаш, нису неозбиљна ствар. Морамо контролисати свој темперамент. Поздрав, Бошко 02:54, 9 јануар 2006 (CET)
Свашта се овде писало по страницама за разговор и писаће се, како с моје и твоје, тако и са свачије друге стране. Поздрав, --Поки |разговор| 02:58, 9 јануар 2006 (CET)


Pokrajac,"nije lepo to sto lazes" Dzoni 08:32, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Istina je da nisam iznosio tačne podatke, ali nije i to da sam lagao. Emancipovanost i obrazovanje ljudi retko dozvoljava optuživanje za laganje. --Поки |разговор| 18:26, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Nije sija nego vrat....Izvini sto nismo svi "emancipovani i obrazovani" kao sto ste to ti i tvoj drugar sa srpskohrvatske Wikipedije.Zamisli na sta bi licila Wikipedija kad bi svi poceli da "iznosimo lazne(netacne)podatke"....Wikipedija na srspkom bi se pretvorila polako u onu skaradnu Wikipediju na srpskohrvatskom. Dzoni 03:50, 29. јануар 2006. (CET)[одговори]

Вишезначна одредница

Можда ти можеш да ми помогнеш...Наиме,јуче сам написала чланак Струмица, али сада сам се сетила да постоји и река Струмица, па како могу да чланку променим име у Струмица град?--sladja811 02:56, 9 јануар 2006 (CET)

Крај

Ако се затвара sh, треба ли затворити sr? Горан Анђелковић

Покрајац

Интересујеш се за порекло презимена? Незнам да ли је битно ал управо сам нашао име једног новинара ту у Истри: Алдо Покрајац [1]. Занимљиво је то како је име типични италијанско/истарско.

Поздрав! --Орловић 14:31, 13. јануар 2006. (CET)[одговори]

your request

Покифобија

Е извини са то што је уклоњего, ноћас сам сређивао ту и страницу за изабране догађаје, па сам ову другу направио како сам желео и само копирао преко ове прве где је и загубљен твој шаблон. Касније сам се дуго времена зезао са шаблоном за повезнице тамо али сам на крају и успео све средити. Вероватно сам у тој збрци заборавио да вратим твој шаблон. Извини још једаред :).

П.С. Кажи ми како ти се свиђа сада та страница. — СашаСтефановић • 14:16 25-01-2006

Улице

Ма не бришем те које имају имало текста у себи. Не кажем да не требамо имати најзначајније улице у неким већим градовима. Та улица остаје као и Кнез Михајлова (улица у Београду) и још неке. Поздрав — СашаСтефановић • 20:42 27-01-2006

Ni ja, zbilja, više ništa ne razumijem

Čini mi se, da je cijeli svijet sluđen u totalu. Hoćemo li mi ikada više uspjeti postati "normalan svijet" ili ćemo dovijeka plaćati neke stare, tko zna čije račune?? Бака 01:11, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Evo ga na, sad sam ja kriva i za srpsku trobojnicu, pogledajte odgovor za vas na mojoj stranici!!!Бака 01:17, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Pa ne znam sto si pominjala srpsku trobojku ako nisi htela da raspravljas o tome Dzoni 01:37, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

  • Па добро, кад си навр'о, ево не захваљујем ти се више. Било је генерално у том смислу, треба неко да држи противтежу јастребовима и добро је док то имамо.--Dzordzm 01:57, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Не сери

Покрајац... ти, и такви као ти су на овом напаћеном Балкану bad guys. Ви сте сва ова говна скували. Једино си ти сувише глуп да би то разумео. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:48, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Ха-ха-ха-ха! --Поки |разговор| 01:53, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]


Sorry, Poki, napisala sam jednu litaniju, ali je otišla u vjetar u sukobljenim promjenama. Sad mi se zbilja više neće ponavljati, ali se sve u glavnom samo odvijalo na mojoj stranici, mane - više bez veze samnom. Laku noć, ako opet ne pobjegne i ovo. Бака 02:03, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Narod kaže, da je jutro pametnije od večeri, pa ću sutra odlučiti da li ću se odjaviti ovdje.

Ma, ovo je bila mala provokacija ;-))). Kad bi vam se dalo istraživati, ja sam uz neke dosta histerične napade na hr. wiki u razgovoru o Jasenovcu, rekla da je i 100 mrtvih 100 previše, i da nitko ne brani Jasenovac (što je istina), ali da nema smisla odgovarati člankom (koji je u međuvrmenu obrisan) u kojem piše Smrt Hrvatima!!! A sve je bilo, naravno, pod ID brojem. I od znatiželje odem na sr.wiki pogledati što ovdje piše. Dalje se sve vidi u povijesti tog razgovora. Samo sam rekla, da ne vjerujem da bi se takav tekst sa Smrt Hrvatima!!! tolerirao na sr. wiki. I to je SVE što sam ja napravila, ostatak možete vidjeti na mojoj i stranici od ....Gorana, zaboravila sam prezime. A bila sam krajnje pomorljiva!!! Ma toliko glupo, da je šteta i mog vremena da to pišem, i vašeg da ga čitate. Zato, do čitanja drugom prilikom. Бака 02:18, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Osim toga, mogu baš sve što hoću. Ako se odjavim, ili i ne odjavim svejedno, uvijek mogu ne otvarati ovu wiki. Bilo bi mi žao, ali sve se može. Бака 02:25, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]


Скинуо сам заштиту што си тражио од Џорџа, извини ако си хтео да то буде експлицитно он, мада мислим да није случај. — СашаСтефановић • 01:42 28-01-2006


Ama zeno jesi ti normalna:KAKVE VEZE MI IMAMO STO JE NEKI UMNOBOLNI HRVAT NEZADOVOLJAN SVOJIM IDENTITETOM NAPISAO "SMRT HRVATIMA"..........TI SI OCIGLEDNO DOSLA NA SRPSKU WIKIPEDIJU SAMO DA BI ISPROVOCIRALA SUKOB MEDJU NAMA I DA BI PROSIRILA TE PRLJAVE LAZI:"NIKO NE SAKRIVA ISTINU"?!?!?!?

KAKO NIKO NE SAKRIVA KADA SE TVRDI DA SE U :'PROGONU SRBA ISLO DO RASELJAVANJA,ALI SE NISU KORISTILE KRAJNJE METODE" ILI KAD NAPISETE U OFICIJANOM CLANKU DA JE PAVELIC BIO :"PISAC,DRZAVNIK I DOMOLJUB" ILI KAD SE TVRDI DA JE U JASENOVCU UBIJENO OKO 50.000. LJUDI,A OD TOGA 30.000.,STO ZATIM LOGICNI SEKVITUR DA JE 20.000. ILI MANJE SRBA?!?!?!?!?

KAKO TE BRE NIJE SRAMOTA........MISLIM DA NAM DUGUJES SVIMA IZVINJENJE Dzoni 04:05, 28. јануар 2006. (CET)[одговори]

Види још

изгледа да ти ниси видео још и ово.

Вести

Ти не примећујеш да дуплираш вести? Та вест се већ налази тамо! --Филип § 00:10, 17. март 2006. (CET)[одговори]

Сличица

Ево, овде сам нашао слику... --Борис Малагурски 01:46, 25. март 2006. (CET)[одговори]

Штрајк

Измени слободно.. ово је "прва рука" ја увек пишем чланке за које очекујем да ће их неко поправити. Нисам (толико) сујетан. :-)--Goldfinger 22:52, 25. март 2006. (CET)[одговори]

Слажем се да нењаш, и ја би то вероватно урадио за пар дана, са ставима које нису довољно неутралне. Али немој да бришеш поглавља већ преформулиши, ублажи, додај, поготову недовољно се описан аисторија, увод ми није био добар али некако сам морао да кренем...али немој да мењаш смисао. Неки шаљивџија ми је узео један други чланак па ми је прво променио садржај а онда је изменио и назив... али ти си паметан човек, ово знам да нећеш урадити :-) --Goldfinger 10:22, 26. март 2006. (CEST)[одговори]
Ово до сада је ОК, ево мислим да је фер. чланак није много велик, измени га за следећих пет дана па онда скидам неитралност. ОК? :-)--Goldfinger 08:48, 27. март 2006. (CEST)[одговори]


Признање

Доделио сам Бранету Покрајчево признање за вредно деловање за имплементацију разних варијаната српске Википедије према твојој лиценци. --Dzordzm 08:20, 27. март 2006. (CEST)[одговори]

Око правила за избор сјајних чланака

Правила која сам ја предложио (уз једну Бранетову сугестију) и које смо онда практично акламацијом изгласали на Тргу полако показују своје слабости, као и све што се одједном уради. Временом ћемо видети шта пракса налаже и мењати их у складу са реалношћу. Конкретно, правила која су била на снази када си ти поднео свој предлог нису говорила ништа о минималном броју гласова. Јесмо се још раније договорили да захтевамо најмање три гласа након што је Борис прогласио један свој чланак за изабрани тако што га је он предложио, то недељу дана нико није видео и предлог "прошао". Али пошто то није било унесено у правила, нема везе. Обрни-окрени, сада смо правила изменили тако да захтевамо најмање три гласа, мада си ти и то задовољавао. Друга ствар, сада се тражи да корисник није доприносио чланку 7, уместо 30 дана. Правило од 30 дана је било непрактично и неколико искусних корисника се бунило, а сећам се да си и ти имао неприлика због њега.

Мој коментар на Химзу Половину и зашто нисам гласао "за". Мислим да је помало незграпно подељен на кратке целине и зато теже читљив. Пробај да групишеш у мањи број већих параграфа, некако логично, шта ја знам, од рођења до почетка каријере, па онда како је почео, па врхунац славе, па можда лични детаљи, или није битно, али да не буде 20 целина у релативно кратком чланку. Друга ствар, главна слика је вероватно copyvio. Нисам хтео да терам мак на конац, али знаш да то не волим :) --Dzordzm 21:46, 31. март 2006. (CEST)[одговори]

Klizanje

Šta treba da znaš kad prvi put staješ na klizaljke? Pa jedino što moraš da shvatiš je da je površina jako klizava i da moraš da paziš kako padaš. :D Šalu na stranu, ako prvi put staješ na klizaljke, moraćeš pasti bar jednom (a nikad nije samo jednom) pre nego što se opustiš i počneš samostalno da klizaš. Ne postoji ništa što bih mogla da ti kažem a što bi moglo da ti pomogne u tvom prvom iskustvu.Samo se trudi da se opustiš.Eto i to ti je u principu cela filozofija.I nemoj da se tripuješ da će ti se cela sala smejati, već te niko neće ni primećivati. I trudi se da ne padaš ljudima ispred klizaljki. O, i da, dok učiš nemoj ići ka sredini sale, već se drži ograde. I to je otprilike to. Želim ti puno sreće.

Pozdrav, Cumulus

Хехе

Погледај Скорашње измене. — СашаСтефановић • 23:24 4-04-2006

Поздрав

Захваљујем на похвалама, корисниче Покрајац. Ја сам аматер у односу на то колико ти прилога имаш.

Хвала

Поки, хвала ти најлепше за признање. --Борис Малагурски 23:11, 8. април 2006. (CEST)[одговори]

Одговор

Па шта ја знам нисам ја некаква "власт" по питању гласања. Јасно је да би свако требао да да по 1, 2 и 3 поена. Ако Филип није хтео да да сва три гласа, ја то не разумем али није крај света и нема потребе да се диже фрка. Осим тога, овај последњи Борисов предлог има толику већину да, ако се тако и настави, мислим да не требамо ни да радимо други круг (нема никаквог смисла) --Dzordzm 04:14, 10. април 2006. (CEST)[одговори]

Zastava na šablonu za reujedinjenje Jugoslavije

Zdravo! Sto se mene tice apsolutno mi je svejedno sta je na zastavi. To je bila zastava zemlje kada se raspala, pa mi nekako ima smisla nju koristiti kao prepoznatljivi znak za tu drzavu. Ja se licno protivim tom istorijskom revizionizmu gde se svakih pedeset godina prekrajaju prethodni izbori jedne nacije, ali ako petokraka smeta vecini ljudi necu se protiviti njenom uklanjanu. Stoga, u ovoj situaciji cu biti neutralan, sta ostali odluce, neka tako bude. --207.245.32.98 16:04, 10. април 2006. (CEST) Bora Nesic[одговори]

Само кратак коментар о изменама на страници Бора Бора

Leeward, Windward су енглески термини који значе Уз ветрар и Низ ветар. Острва са тим називом су честа (најпознатија су у Малим Антилима). У српском ово се превеоди са Заветрине и Приветрине. Пошто је острво француско, ред је бар (ако се не преводи) употребити оригиналан израз (du vent) чини ми се.

Израз Scuba diving у српском значи роњење. Енглези разликују Diving и Scuba diving, јер прво значи Скакање у воду, а друго Роњење. Ми немамо потребе да уводимо израз Скуба (Савршенство Вуковог језика !).

Поздрав --Јакша 07:28, 11. април 2006. (CEST)[одговори]

Барух де Спиноза

Покрајац, нисам вратио твоју измјену на чланку, него се нешто неочекивано десило у софтверу (не знам шта), тако кад сам снимио моје измјене (резервисање лат. ријечи), видио сам да су се твоје изгубиле. Још нешто. Код мене у филозофском ријечнику (издање из Оксфорда), пише само Барух Спиноза (често је познат и само као Спиноза, нарочито код нас), али ако си негдје нашао другачије ти слободно исправи. --Славен Косановић {разговор} 00:26, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Ма ОК је. Ни он сам се сигурно не би слагао како да га зовемо, пошто је мјењао име касније. ;) Али, кад смо већ код школе, кад сам ја учио филозфију у Сарајеву, професор нам је увијек говорио само о Спинози, тек сам касније (кроз неколико година и кадд ме је интересовало) сазнао да има и "име". --Славен Косановић {разговор} 00:47, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Мора да су ишли у исту школу... и ко зна шта још... ;-) идем на спавање. Ноћ Покрајац. --Славен Косановић {разговор} 00:54, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Слике

Ако не постоји таг Цопирајт, то не значи аутоматски да слике нису заштићене. Овдје имаш пар опција:

Да тражиш дозволу од вебмастера сајта, да се слике објаве под ГНУ-овом лиценцом, али сумњам да ће бити вољни, пошто се такве слике обично праве за каталоге изложбе (промоцију умјетника) и галерије обично воле (љубоморно чувају) да задрже аут. права над њима. Али, ипак вриједи покушати.

Друга је ставити слику под поштеном употребом, док не пронађемо неку под ГНУ-овом лиценцом.--Славен Косановић {разговор} 11:57, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Заправо, ако не постоји посебна ознака, онда по аутоматизму важи оно што ти дозвољава закон о ауторским правима, значи, исто као да пише „Сва права задржана“ - једино поштена употреба долази у обзир (а то је тек минско поље). Од скора (ту негде 90-их година, нисам сигуран) важи да је дело заштићено copyright-ом оног тренутка када се објави тј. никаква посебна ознака није потребна. --Бране Јовановић <~> 14:22, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Ове слике не можеш ставити под поштену употребу, јер су по свој прилици у питању ауторске фотографије (а не намештани промотивни портрети). Мораћеш да тражиш дозволу --Dzordzm 17:30, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

малтански је малтешки

Поздрав. Не знам ко је направио листу језика ЕУ, али можда ти можеш да је исправиш. Језик Малте није малтански већ малтешки. --Јакша 03:59, 13. април 2006. (CEST)[одговори]

Такође, Ирски ће постати званични језик у ЕУ тек од 1. јануара 2007. --Јакша 05:27, 13. април 2006. (CEST)[одговори]

Ирци су прихватили енглески (да не би додавали трошкове) кад су се придружили. Ионако већина њих не зна ирски. Ни Луксембург није инсистирао на луксембуршком. Међутим, кад су се придружиле мале земље источне Европе, сви су похрлили да им језик буде званични. Чуо сам да ће ЕУ морати да обезбеди преводиоце за Галицијски и Велшки. --Јакша 22:19, 13. април 2006. (CEST)[одговори]

Дозвола

Ако си добио дозволу помоћу оног нашег стандардног писма, онда стави слику под ГЛСД и такође стави текст е-поруке са дозволом на Википедија:Дозволе за објављивање, а на страници за опис слике стави повезницу на ову дозволу, тако да увек може да се провери зашто је слика под ГЛСД. Мало је компликовано, али ако размислиш мало, једино тако може. --Dzordzm 22:12, 13. април 2006. (CEST)[одговори]

Ли(је)вно

Можда је слична ситуација са именима неких златиборских села. Нпр. постоји село Крива Ријека, и док Златиборци кажу Крива Ријека и док је тај облик оригиналан, многи ипак кажу Крива Река, посебно кад пишу неко писмо, књигу, монографију... Традиционални ијекавски изговор се у ужичком крају често схвата искључиво народним и књижевно неправилним обликом, па се ријетко користи кад се нешто пише (иако се понекад чешће, а понекад рјеђе користи у говору). Међутим, понеки ипак пишу баш Крива Ријека, а не Крива Река (погледај нпр. [2]), јер је тако изворно. Али погледај било коју карту ужичког краја и нећеш нидгје видјети да пише Ријека, него Река. Исто важи и за путоказе и ознаке на путевима који воде ка Кривој Р(иј)еци. Становници Ли(је)вна, вјерујем, говоре Ливно? Међутим, како си и сам рекао, и облик Лијевно је освједочен и коришћен, па вјерујем да се и он алтернативно може користити. Док Левно свакако не би могло, јер нико тако не каже нити је икад говорио. Јер може и Крива Ријека и Крива Река, зато што су оба ова израза у употреби, док Крива Рика није, па не би могло тако. А мени највише одговара да кажем Крива Ријека и Лијевно (ђе у њему бијели се кула). --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 16:25, 15. април 2006. (CEST)[одговори]


:)

:)

Svetlana Miljkovic 23:29, 16. април 2006. (CEST)[одговори]

Светлана

Зашто је браниш? Мени она уопште не смета док пише чланке о биологији, чак је њен труд за похвалу. Међутим, њено мишљење је да би Срби једини требали да се стиде ратова у Југославији, да забораве свој културни и национални идентитет и да прегазе преко свог поноса и постану испраних мозгова као они тамо у САД и ови овде у Канади. Затим, пљује по Википедији, а то стварно није уреду, може оговарати поједине кориснике, али не читаву Википедију, јер на тај начин оговара и тебе, а богами и себе. Нека иде, жао ми је само због чланака из биологије, и то је то. А што се тиче СРЈ уместо ФРЈ, брзо сам преводио текст са енглеског, нисам размишљао. Немој одмах да ме нападаш да ништа не знам о историји Србије, погледај ко је написао највише чланака о историји Србије. --Борис Малагурски 00:41, 18. април 2006. (CEST)[одговори]

Шта ћу, такав сам. Мало сам лоше воље данас, после дужег распуста сутра крећем у школу, па сам нервозан. Извини ако сам мало лупетао, деси се. --Борис Малагурски 01:43, 18. април 2006. (CEST)[одговори]

С.М.

Хвала што си гласао. Ипак, замолио бих те да још мало размислиш и да промениш избор. Наравно да ће увек бити пар ствари у чланку које нису потпуно НПОВ, за оне који су га мрзели, па и за оне који су га волели. Затим, проблем слика сам решио, избацио сам две ружне и једну која се понављала (биле су врло сличне). Убацио сам 4 нове слике, сасвим адекватне за чланак. Подсећам да си написао "Чланак "Нико не сме да вас бије!" сасвим попуњава празан простор који СМ заслужује у одељку за изабране чланке. У њему се на неколико места налази повезница ка СМ-у које ће ретко ко прескочити..." кад се прошли пут гласало за Слобин чланак. Дакле, како ја схватам, сматраш да Слоба заслужује место у одељку за изабране чланке. Ево прилике!

Поки, да ли си ти видео какви су све чланци сјајни на овој Википедији? Гласао си против Слобиног чланка због пар ситница, чланак о Милошевићу је најдетаљнија биографија на овој Википедији, ако успеш да нађеш бољу, свака част. Политика је ПОВ, нема говора. Део Милошевићеве биографије је и његова политичка биографија и трудио сам се да је напишем што неутралније могуће и мислим да је разултат сасвим задовољавајући. Још једном, молим те, промени глас, много сам се трудио, чланак је бољи од свих биографија на Википедији и заслужује етикету сјајног чланка. --Борис Малагурски 00:28, 22. април 2006. (CEST)[одговори]

Сугестије о шаблонима

Здраво Поки,

Имам сугестију у вези шаблона за државе, а видим да га ти често мењаш. Шаблон не дозвољава да поред имена (председника рецимо), ставим и име у оригиналу. Или поред назива химне да ставим назив у преводу. Одмах се стварају повезнице за све заједно.

Сугестија 2. У шаблону за градове подаци о граду одузму 70% ширине, па главни текст (са леве стране) делује смешно. Може ли се ту нешто учинити?

Сугестија 3. Видим да сви воле да стављају географске координате у чланке (за шта ја мислим да је мало важан податак, али...). Зашто се он не ставља у сам наслов, као у енглсеској и немачкој верзији?


--Јакша 16:23, 23. април 2006. (CEST)[одговори]

Признање

Најлепше захваљујем на признању.Велимир85 01:18, 24. април 2006. (CEST)[одговори]

Немој да правиш драстичне промене=

... а да не дискутујемо о томе претходно. Само си написао да је то глупо и већ мењаш и шаблон о Историји Србије и све чланке... Полако, тако је и на енглеској Википедији, кад се направе шаблони за историје Хрватске, Словеније... убацићемо и њих. --Борис Малагурски 01:25, 26. април 2006. (CEST)[одговори]

уосталом, немам сад времена да дискутујем о томе, замолио бих те да не мењаш шаблон и чланке везане шаблоном док ово не расправимо. хвала, --Борис Малагурски 01:30, 26. април 2006. (CEST)[одговори]

Жика Павловић

Да си процитао чланак, онда би знао да није устао из мртвих. --nemanja 15:09, 26. април 2006. (CEST)[одговори]

Разговор о шаблону:Историја Србије

Тип фелер

Хвала на хузмајстору... омакло се :-) --Goldfinger 21:44, 26. април 2006. (CEST)[одговори]

Хладни рат

Hvala. Ne, nije prevod sa engleske. Ja sam crk'o pisuci, pa promeni sam ako ti smeta. --Miha10 17:31, 26. април 2006. (CEST)[одговори]

Поштена употреба

За више информација прочитај славенов коментар на тргу разно о сликама. А ја ћу само укратко. Не може се ставити више слика под поштеном употребом на исти чланак јер то више није поштена употреба. Такође нпр. слике виское резолуције нису под поштеном употребом. Поштена употреба је само онда када немамо другу слику да покажемо дату личност. Она прва слика нема никакву лиценцу али вероватно је такође поштена употреба а и да није опет у чланку када постоји слика патријарха не сме се ставити више ни једна друга слика под поштеном употребом. сад требано да кренемо у акцију брисања тих слика. Нешто смо већ почели на Википедија:Спремање слика. Значи поштену употребу треба што више избегавати и што мање користити. Надам се да си примио ову сугестију као добронамерну. --Јованвб 11:43, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Па писано је о томе на тргу. Славен се доста петљао око тога. Мада си у праву да је треба негде и повезати. Што се тиче патријарха она горња слика вероватно може под поштеном употребом да прође. А чим има једна слика (све једно под којом лиценцом) на исти чланак не треба стављати другу слику под поштеном употребом (барем сам ја тако разумео, за више информација питај славена или бранеја или џорџима они су упућенији). А и слажем се са манојлом да слика није баш најпримеренија за чланак. Вероватно постоје и боље. --Јованвб 23:52, 6. мај 2006. (CEST)[одговори]

Корисник:Бормалагурски/ВикиПројекат

Ако буде хтио конструктивно да доприноси нека се јави...--Славен Косановић {разговор} 18:02, 10. мај 2006. (CEST)[одговори]

Сакупљачи

Хвала што си преместио - оно је заиста био неодређен наслов!

Поздрав, Маре 11:28, 12. мај 2006. (CEST)[одговори]

Travel Magazine

Прво, страница са списком дозвола за објављивање је ћирилична. Договор је да се на свакој страни пише оним писмом којим је започета. Знам да ниси мислио лоше, али да те подсетим (преправио сам на ћирилицу).

Важније, дозвола коју си добио од Травел магазина, како видим, је наша стандардна дозвола. У том случају материјали са тог сајта су доступни под ГЛСД лиценцом. Ако је тако (потврди овде), онда ћу преправити твој шаблон да одражава ту чињеницу (то је много боља ситуација од "поштене употребе" која би у овом случају мало теже прошла). У сваком случају добро је да си направио овај шаблон и почео тако да означаваш прилоге. Сличан шаблон бисмо требали (бих требао. гррр!) да направимо и за све остале сајтове са којих имамо дозволу... --Dzordzm 01:26, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

Потврђујем. Видео сам још 2-3 слична шаблона, па сам по узору на њих, у журби, копирао. --Поки |разговор| 01:29, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

Хенрик Сјенкјевич

Исправан назив је Хенрик Сјенкјевич или Хенрик Сјенкијевич . Друге верзије нису исправне колико ми се чини.--Verlor 02:12, 15. мај 2006. (CEST)[одговори]

Латиница

Не би требало да пишеш чланке латиницом, поготово њихове наслове. Пошто су 99% чланака на ћирилици нико неће двоструко претраживати неки појам кога немана ћирилици, тако да ће се чланци на латиници загубити као да их ни нема. Боље ћирилизуј ово што си до сада написао.

--Branko1408 08:01, 15. мај 2006. (CEST)[одговори]


Она ме блокира :))

Па изгледа си пропустио. Прво смо му слали тону порука да не шаље такве текстове, после смо ми ишли редом за њим и сређивали, касније сам га опоменуо да не пише више то или ће бити обрисани, он је наставио а ја брисао. После неколико брисања добио је блокаду на један сат, искључиво зато што мислим да није видео ни једну нашу поруку, а оставио сам му повезницу ка страници за разговор на објашњењу блокаде :)). Нисам га блокирао на месец дана, него само на један сат и то само ради те поруке. Ако желиш можеш му скинути блокаду одмах, мислим да се нико неће бунити. --СашаСтефановић 00:09, 17. мај 2006. (CEST)[одговори]

П.С. Ај на чет или јаху. --СашаСтефановић 00:12, 17. мај 2006. (CEST)[одговори]


Слике

Покрајац, када шаљеш слике са других Википедија, стави и повезницу на тамошњу слику. Слике често мјењају лиценце, а то је начин да можемо да пратимо евентуалне промјене. Хвала. --Славен Косановић {разговор} 03:30, 17. мај 2006. (CEST)[одговори]

Ijekavica

Na članku Шатровачки језик је прво била ијекавица, па се неко направио паметан и пребацио у екавицу. Затим сам ја вратио на ијекавицу због договореног правила да, што се дијалекта екавица/ијекавица тиче, ствари остају онакве какве су биле оригинално. Затим си ти опет вратио на екавицу, са објашњењем "екавица због ретроактивног примењивања правила". Можеш ли ми појаснити мало боље зашто си то урадио? Хвала. Дарко Максимовић 10:49, 17. мај 2006. (CEST)[одговори]

кутијица

требало би да се промени кутијица о ЕУ у "овај корисник је Евро Залуђеник" :) --Орловић 22:02, 17. мај 2006. (CEST)[одговори]

план

Не планирам пребацити чланак на Викивести него мало више ... види разговор на чланку о референдуму. --Kaster 15:37, 19. мај 2006. (CEST)[одговори]

Амелија

!!! --Филип § 01:12, 22. мај 2006. (CEST)[одговори]

Мало сам исправио...Велимир85 01:47, 22. мај 2006. (CEST)[одговори]

Баци око на ...

...Портал:Фудбал. Можда би могли мало више да сређујемо чланке о фудбалу ових дана пред првенство, можда направити чланак о свакој репки, мој пријатељ се већ полако баца на посао, направио је Списак тимова за Светско првенство у фудбалу 2006., каже једва набавио имена играча на српском, али ето, има нас за сада тројица који би да сређујемо чланке везане за СП, наравно рачунајући и тебе. Види ти си нешто омекшао, пишеш о меду и тако то :)))). --СашаСтефановић 13:07, 25. мај 2006. (CEST)[одговори]

Да винчијев код

Можда би те ово интересовало, пошто видим да си ти направио чланак да Винчијев Код: http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/april/29/ST-06-29042005.shtml--Бановић 17:58, 27. мај 2006. (CEST)[одговори]

На ен вики

Одговорио бих ти на ен вики, али имам осећај да ћеш ово пре прочитати. "Nisam znao da tvoj "patriotizam" doseže do granica fašizma. Vrlo zanimljivo.", надам се да се ово не односи на мене, већ на Џонија. Али ако се односи на мене, опет извињавам се ако сам те погрешно схватио, онда се грдно вараш. Пре свега, ја нисам ни близу фашисте, чак сам жестоки анти-фашиста. То што је Џони фашиста, ни мало ми се не свиђа и то сам му ставио до знања. Ја сам био први који је уклонио оно СС, код речи "ССрпски патриота" и заменио са само једно С.

Такоће, мораш схватити да се у већини случајева не слажем са Џонијем, али њега не треба константно блокирати, јер ће се он враћати опет, опет и опет. Треба наћи боље решење, кад не би сви имали тако одбојан став према њему, можда би се потрудио да буде добар како нас не би изневерио, овако нема шта да изгуби. Џони ми је занимљив због тога што смо само у једном погледу слични, били смо чланови отпора, протестовали против Милошевића, а сада схватамо да није баш све тако како запад тврди. Само кад би и ти још то схватио. Зар не видиш како је ЕУ покварена? Знају они врло добро зашто нас уцењују. Да они стварно хоће Ратка Младића, они би нас примили у ЕУ, дали нам све повластице и онда нас не би ни интересовала крвава прошлост коју Ратко Младић представља. Нисам те џабе назвао Евро-залуђеником, а има многих у Србији као што си ти, спремни да одбаце национални идентитет како би добили пар евра више месечно. Јел' знаш да је у ЕУ забрањено правити ракију или клати свиње? --Борис Малагурски 19:24, 29. мај 2006. (CEST)[одговори]

Не због тога што си превео чланак о ЕУ, види се по твом понашању. Ја нисам ништа против сређене државе (зато сам и отишао у Канаду), али оно што ЕУ тражи од Србије као улазницу у ЕУ је бесмислено. Срби су народ који воли да се инати, а они нису свесни да уцењивањем Србију само удаљавају од ЕУ. Србија се неће променити зато што ЕУ каже: "Промените се!", кад би ЕУ увела неке промене у Србији, што би било логично, тада би се држава променила. А не када оде Младић. Ето, то видим да не схваташ, колико ЕУ, да извинеш, подјебава Србију за небитне ствари, а тврди да жели да види Србију у ЕУ што пре. Уместо што чекамо ЕУ да нам побољша животе и тражимо оног маторца да га стрпамо у Хаг, требали би, као што је више пута рекао Ђинђић, да сами себи обезбедимо бољи живот. Е, то ме нервира код оних који слепо прате ЕУ, а не схватају да су сами одговорни за своју државу и како је уређена. Ниси се извинио што си ме оптужио да сам фашиста, макар објасни зашто мислиш да сам фашиста, ја сам теби лепо објаснио зашто мислим да си евро-залуђеник. --Борис Малагурски 20:23, 29. мај 2006. (CEST)[одговори]

Stonsi

Nisi morao skloniti klicu sa Roling Stonsa. Ja je uvek ostavim iako clanci narastu, ali ne budu zavrseni. Uostalom tek sam stigao do 1968. :) Pozdrav. BokicaK 05:35, 30. мај 2006. (CEST)[одговори]

Да, али радове у току више доживљавам као упозорење некоме да не смета, а клица поѕива неког да помогне. Пошто преводим са енглеске вики, а тамо је ооогроман текст, требаће ми много труда да га ѕавршим, али потрудићу се до јула до (неизвесног) концерта. Поѕдрав. BokicaK 17:24, 30. мај 2006. (CEST)[одговори]

Е, шта је теби, бре? Ти даш предлог да се нешто промени, ја отворим гласање о твом предлогу и убацим тебе као предлагача, а ти повучеш свој глас. Исусе... --Борис Малагурски 17:17, 31. мај 2006. (CEST)[одговори]

IRC

Ма нешто није у реду са каналом или сервером, покушавамо отклонити ту грешку, а кад успемо јавићу ти. --СашаСтефановић 01:00, 3. јун 2006. (CEST)[одговори]

Упадај --СашаСтефановић 01:13, 3. јун 2006. (CEST)[одговори]

Издајице

Знао сам да ме не волиш, али нисам знао да си толики издајица :-( "You can just mention this on Serbian Wikipedia Village pump, and users will discuss there after your report and arguments"????? Уместо да убациш нешто да смири тензије, ти помажеш КрисО-у, најгорем националисти енглеске Википедије? Поки, до сада си ми само ишао на живце, али ово је нешто сасвим ново. Овим им буквално помажеш да ме се "отарасе" и сада апсолутно знам како да поступам према теби. Срам те било, немаш више ни трунку поштовања с моје стране. Више ме не интересујеш. --Борис Малагурски 07:00, 3. јун 2006. (CEST)[одговори]

Наташа Кандић

Не мислим д аје само њено него било чије мишљење неважно. На страници за разговор сам написао. Замисли да сад о чланку о неком политичару пишемо исто тако. И онда о свакој афери по 2 стране. Нпр. коштуница је изјавио да Пера не ваља, па онда перино мишљење, па онда коштуницин одговор. Ово је енциклопедија а не политички форум и те ствари су ирелевантне. Цео онај део о инциденту треба скратити на максимум 3-4 реченице. И на страници за разговор сам рекао да ако неко хоће да пише о инциденту (мада мислим да је непотребно) нека створи нов чланак па ту нека даје и изјаве и опис догађаја и шта год хоће, а у чланку то не треба да стоји. --Јованвб 18:02, 4. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ти знаш моје мишљење о Кандићки али наравно да се слажем да не треба писати само о лошим стварима. Ако неко зна за још афера на дну се дода поднаслов афере и све што има се скупи, али не као сад него као што сам рекао само 3-4 реченице. А ако имаш још нешто "лепо" из њене биографије било би добро да додаш. Не требамо да пишемо хвалоспев кандићки али ни да пишемо против ње. У интересу википедије је да имамо неутралан чланак :). Поз --Јованвб 18:16, 4. јун 2006. (CEST)[одговори]

Туризам

Хвала на понуди, али се бојим да нећемо моћи опуштено да радимо док не рашчистимо неке ствари. Прво, ја се извињавам што сам те подјебавао са закључивањем страна. Даље, ако ти вратим неку измену, било би лепо да коментаришеш зашто би волео да буде тако како си изменио, а не да коментаришеш тек кад закључам страну. Затим, ако већ нећеш да ме подржаваш на другим Википедијама, немој ништа ни да говориш, а не да ме издајеш тамо кад се води расправа о мени, да се стекне утисак да ме сви овде мрзите. Милошу никад нећу опростити за оно што ми је урадио, немој правити себи непријатеља ако не мораш и престани са издајом док није касно. Ако имаш нешто да кажеш о мени, кажи ми директно, што мислим да ти неће бити велики проблем, јер си директан тип. На крају, мораш да научиш да поштујеш и моје мишљење, ма колико се теби то не свиђало и да не реагујеш тако динамично кад ти се нешто не свиђа. А за оне провокације које си правио, потруди се да се то не понови :-) Извињење с твоје стране би било прикладно, мада сумњам да ћеш хтети, јер вероватно мислиш да ништа ниси погрешио. Или се варам? Одлука је на теби. --Борис Малагурски 04:00, 6. јун 2006. (CEST)[одговори]

ОК, опроштено, заборављено. Покушај да нађеш негде текстове о бањама у Србији. --Борис Малагурски 19:50, 6. јун 2006. (CEST)[одговори]

Б92 блог

Зашто се текстови са Б92 блогова смеју преузимати без дозволе (чак иако верујеш да су све чињенице исправне)? --Dzordzm 02:01, 8. јун 2006. (CEST)[одговори]

Погледај мало овај чланак, не зна се где почиње где завршава, тотално је конфузно, прво 1990, па НДХ, па Бановина, па ФИФА... --Dzordzm 20:59, 10. јун 2006. (CEST)[одговори]

Глас

Одакле да повучем глас? И зашто бих то урадио --Јованвб 19:57, 12. јун 2006. (CEST)[одговори]

Који шаблон. Стварно се не сећам где сам то гласао. --Јованвб 22:07, 12. јун 2006. (CEST)[одговори]
Поки гласао сам само да у шаблону стоји слика, а како ће да изгледа баш ме и не занима. Не ,можеш да мешаш бабе и жабе. Друго је гласање између две слике а друго је гласање треба ли на шаблону да стоји слика. Ја сам против тога да се слика уклони из шаблона јер сматрам да естетски изглед чланка доаста добија том сликом. --Јованвб 22:17, 12. јун 2006. (CEST)[одговори]

МОТО

Па ето ако хоћеш да ти наведем извор, то је СР.Википедија, јер је на страници СЦГ писао тај мото, а пошто је Србија наследник СЦГ онда, значни, наслеђује и поменути мото. ----_Стеван _-- 23:25, 12. јун 2006. (CEST)[одговори]

ОК сада, нећу више да дирам мото. Само сам ти написао свој извор јер си то тражио. :)

Аха, параноја. Чим ја нешто изменим, ево Покија на мојим леђима. Параноја, да, параноја. --Борис Малагурски 23:45, 14. јун 2006. (CEST)[одговори]

Која случајност онда. Мора да имамо некакву душевну везу ако ти радиш свој посао, а то је баш оно што сам малопре мењао. Невероватно. --Борис Малагурски 23:48, 14. јун 2006. (CEST)[одговори]

Surfuj malo internet, zar samo ja moram da istrazujem odakle su slike dosle. --Борис Малагурски 23:51, 14. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ја сам сасвим ЗА то да се испита правни статус тих слика, али немој да скрнавиш чланак о Србији тек тако, ако су слике стојале неколико месеци, могу стојати још пар дана док не испитамо ситуацију. То ће ми дати мало времена да наћем замене у случају да се ове слике буду морале избрисати. Хвала. --Борис Малагурски 23:54, 14. јун 2006. (CEST)[одговори]

Поки, ајде онда и ти их остави, па ћемо покренути ово питање (решавања статуса слика) сутра. Може? --Бране Јовановић <~> 23:56, 14. јун 2006. (CEST)[одговори]

Покрајац, немој га сад изазивати. Хајде да ово питање решавамо сутра? Борисе, молим те уздржи се од коментара, макар овај пут. --Бране Јовановић <~> 23:59, 14. јун 2006. (CEST)[одговори]
Покрајац, овако: стави за вечерас твоју нетрпељивост са Борисом на страну, пошто Борис жури и неко од вас може да направи глупост због које ће се касније кајати. Слике су стајале толико и могу још пар сати, а ја ћу сутра покренути питање решавања статуса тих слика, ако ниједан од вас двојице не жели да устукне другој страни. Да ли можеш да пристаеш на то?--Бране Јовановић <~> 00:03, 15. јун 2006. (CEST)[одговори]
Ок. Мада мислим да ћеш и видети, али оставићу и теби обавештење. --Бране Јовановић <~> 00:08, 15. јун 2006. (CEST)[одговори]

Манастир Грачаница

  • Слику сам скинуо са сајта kosovo.com, који је раније уређивала Рашко-призренска епархија. Сад видим да им је тај сајт одузет. Тражио сам такође на на сајту decani.yunet.com, али видим да је и он укинут. Слика је иначе опште позната, има је на разним сајтовима, али, признајем, не знам ко је аутор или да ли је заштићена копирајтом. Нажалост, сутра идем на одмор, па ћу погледати кад се вратим да „спасим“ слику од брисања, макар кроз поштену употребу. --Момир Томић 10:18, 15. јун 2006. (CEST)[одговори]

Слике на Србија

Покренуо сам питање на Тргу. --Бране Јовановић <~> 10:56, 15. јун 2006. (CEST)[одговори]

Поки, кад си ти већ покренуо читаву ствар око слика, дај молим те нађи неки добар туристички сајт Србије са много слика, па да им пошаљемо молбу да користимо материјал. --Борис Малагурски 02:43, 17. јун 2006. (CEST)[одговори]

Охо, видим да си сам склонио слику коју НИСИ ЛИЦЕНЦИРАО. Добро, прошао си мој мали тест, додуше нисам ни сумњао да је нећеш уклонити. Лако је уништити нешто, али је теже изградити. Зато те позивам да нађеш неку подједнако лепу слику и да је ставиш у чланак Србија. --Борис Малагурски 02:58, 17. јун 2006. (CEST)[одговори]

Такође, направи и мапу где се показује локација Суботице у Србији, ако можеш. И било би лепо да ми одговориш кад ти оставим поруку. --Борис Малагурски 03:08, 17. јун 2006. (CEST)[одговори]

Бронхитис

Нема проблема, почећу са сређивањем. Ја писао о сличном обољењу, али не потпуно истом (једно је подгрупа другог) (Хронична опструктивна плућна болест), тако да је потребно разграничити неке ствари за почетак. Поздрав --Влада 01:14, 18. јун 2006. (CEST)[одговори]

ЕУ експерт

Пошто важиш за доброг познаваоца ЕУ,замолио бих те да у делу чланка о Ратку Младићу(део о популарној култури) промениш званичник ЕУ(или како год) у праву функцију коју Оли Рен заузима у овим европским чудесима.

Пишем за случај да то нико претходно не учини(што ме не би изненадило). Црни Бомбардер!!! (†) 10:23, 18. јун 2006. (CEST)[одговори]

Hvala na savetu. -- Борис  Малагурски  бре! 01:00, 19. јун 2006. (CEST)[одговори]

Војвођански Мађари

Десетка! Колико ја знам све је исправно... погледј само Темерин ту као да има нека грешка? БТВ (Бу тхе Вау) јавлјам ти извор и за оне слике са палића али дај ми мало времена јуче сам дошао са одмора...срдачно --Goldfinger 10:14, 19. јун 2006. (CEST)[одговори]

Pa moglo bi da ide pod "poštena upotreba". Ovo ti je slika sa svake razglednice o Paliću zadnjih skoro 100 godina. Izvor je monografija "Subotica" Boška Krstića, 1995, izdanje "Subotičke novine" i autor. Fotografije Augustin Juriga, Aleksandar Sedlak, i Zlatko Jovanov. Da budem iskren to je onaj tip skupocene knjige koja se odštampa i onda leži u magacinima izdavača u gotovo celom tiražu. Hoću reći lepo ali preskupo izdanje pa se posle deli kao poklon poslovnim partnerima... :-(. Molim te unesi ti licencu uvek zaboravim kako se to radi. Ovo je inače slika iz vremena kada sam sa malo manje selektivnosti skenirao i "okačinjao" slike. Hvala unapred. --Goldfinger 22:34, 19. јун 2006. (CEST)[одговори]

Знам, слао сам много слика без обазирања на то да ли смем или не. Планирам да пређем преко свих слика које сам послао кад ми се заврше испити (последњи имам у четвртак), па онда лепо, на миру, без нервозе, да средим проблем. ОК? -- Борис  Малагурски   бре! 00:28, 24. јун 2006. (CEST)[одговори]

Рекао сам све што сам хтео. -- Борис  Малагурски   бре! 00:37, 24. јун 2006. (CEST)[одговори]

Овакве слике никако не могу под поштену употребу. Генерално, ако размислиш о концепту поштене употребе, ова слика пада практично све тестове. Прво и најважније, ако хоћемо слику овог торња, можемо да пошаљемо Сашу Суботичког градским превозом и да је имамо исто преподне. Слика је из скорашње комерцијалне књиге. Не знамо коме припадају ауторска права. И тако даље. --Dzordzm 06:48, 24. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ево, рећи ћу мом ујаку да га покупи следећег (не овог) викенда, јер ионако иде на Палић сваког викенда. Знам да је Саша овог викенда у Хрватској, али за следећи викенд има задатак :-) -- Борис  Малагурски   бре! 06:55, 24. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ма

То су ти стари шаблони које је Горан правио, сви они су замењени једним шаблоном {{Зас}}. Ако хоћеш заврши тамо брисање. --СашаСтефановић 00:41, 24. јун 2006. (CEST)[одговори]

Општински и слични сајтови

Све што произведу органи власти и државне управе на СВИМ нивоима, као и све што произведу њихови запослени у том капацитету (тј. на радном месту) јесте јавно власништво према законима Србије. То је и логично јер су они плаћени из буџета, тј. свачијим новцем. (Ово се не односи на оно што произведу јавна предузећа и слични засебни ентитети, чак и ако су на државним јаслама.) Међутим, није све што нађеш на њиховим сајтовима у јавном власништву - нешто од тога се користи под ко зна чијом лиценцом, а добар део је да се разумемо покраден. Дакле, можеш сматрати за јавно власништво оно што нађеш на њиховим сајтовима а за шта можеш разумно да претпоставиш да су ОНИ САМИ направили или су САМИ тражили да се ЗА ЊИХ направи. На пример, када гледаш слике на сајту Владе, за неке од њих пише "слика: Бета" - онда ту слику не можеш да користиш јер је њу направила Бета и (под ко зна каквим условима) уступила Влади на коришћење. Али ако има неки портрет неког министра (бљак) и не пише ништа о слици, онда можеш да претпоставиш да је слика дело Владиног фотографа или да је урађена за ексклузивне потребе Владе - дакле народа, па је можеш и ти користити. --Dzordzm 01:06, 26. јун 2006. (CEST)[одговори]

Још једна могућност је увек наравно да тражиш дозволу. --Dzordzm 01:06, 26. јун 2006. (CEST)[одговори]

Добра аналогија ти је Википедија. Све што сарадници Википедије произведу јесте под ГЛСД према "законима" Викимедије. Али није све што овде нађеш под ГЛСД. Нешто се користи под поштеном употребом, а нешто је покрадено. Према томе мораш мало да мућнеш главом или питаш, мада не би требало да буде претешко. --Dzordzm 01:17, 26. јун 2006. (CEST)[одговори]

Поки, гледам ту слику, и не могу да се не најежим каква је - пошто је JPEG формат, сва је мутна, а уз то нема ни лиценцу; међутим, тај приказ нам дефинитивно треба. Е сад, питање за тебе - одакле си је преузео, и да ли тамо има боља верзија (PNG или GIF би био идеалан формат за овакву слику), или да ли знаш одакле потичу подаци, па да је направимо сами и пустимо у јавно власништво? --Бране Јовановић <~> 09:23, 4. јул 2006. (CEST)[одговори]

Само да те упозорим на прекршај који си направио што се тиче овог чланка. С обзиром да си већ дуго времена на Википедији, запањујућа је чињеница да си обрисао садржај чланка, ставио преусмерење, а сигуран сам да знаш да се чланак може лако преместити. То што си ти урадио је избрисао труд корисника који су радили на оригиналном чланку, а то је против правила Википедије. Уколико премештање чланка захтева брисање неког другог који има преусмерење на тај чланак, контактирај неког од администратора и сигуран сам да ће ти помоћи. Хвала, -- Борис  Малагурски   бре! 06:12, 12. јул 2006. (CEST)[одговори]

Немој се правити луд. "цео чланак само прекопирао на другачији наслов", па о томе и причамо, то се не сме радити, за такве ситуације имамо дугме "премести". -- Борис  Малагурски   бре! 21:04, 12. јул 2006. (CEST)[одговори]

Објаснио сам изнад, нећу да се понављам. Немој се одупирати, ако хоћеш да преместиш, контактирај неког од администратора и сигуран сам да ће ти помоћи. Хвала, -- Борис  Малагурски   бре! 22:22, 12. јул 2006. (CEST)[одговори]

Поки, тако се губи историја чланка, и не можеш да испоштујеш захтеве ГФДЛ. --Бране Јовановић <~> 22:24, 12. јул 2006. (CEST)[одговори]
Слажем се са Бранетом. Ако би овако нешто пробао на ен вики, моментално би вратили измену и упозорили те блокирањем. Ја то нисам урадио, само сам ти лепо рекао да то више не радиш. -- Борис  Малагурски   бре! 22:26, 12. јул 2006. (CEST)[одговори]

Сређивање слика

На Википедији је у току акција сређивања слика са нејасним или погрешно назначеним правним статусом.


Замолио бих те да све слике које си послао (или послала), а на којима није означена лиценца, означиш одговарајућом лиценцом, водећи рачуна да лиценца одговара правном статусу слике - погледај на пример ово правило и овај списак ознака за лиценце са кратким објашњењима сваке. Такође, визуелни списак шаблона за слике можеш видети и овде.


Када означаваш слике, поведи рачуна да сем лиценце обавезно ставиш и везу (УРЛ) ка сајту одакле је преузета; ако је слика скенирана, наведи наслов и аутора публикације и ISBN број ако знаш; ако си ти аутор, наведи то као извор (напомена: код снимака екрана и скенираних слика ти ниси аутор слике). Ако сматраш да слика испуњава услове за поштену употребу који су наведени на ознаци за лиценцу, наведи и образложење за ту поштену употребу.


Списак слика које си ти послао (послала), а које немају означену лиценцу, можеш видети овде. Ако у следеће две недеље не решиш лиценце на сликама, тога ће се прихватити заинтересовани уредници.


Напомена: Слике које по завршетку акције сређивања не буду имале јасно регулисан правни статус биће брисане!

--Бране Јовановић <~> 07:57, 14. јул 2006. (CEST)[одговори]

Сређивање, други пут

Ово је аутоматски генерисана порука. Ако си већ примио (примила) сличну, провери доле наведени линк поново! Бот је вршио неке измене на странама са описом слика, пошто слике које су раније биле означене са {{без лиценце}} нису приказиване на списку који се наводи доле (а сада се дакле и оне приказују).

На Википедији је у току акција сређивања слика са нејасним или погрешно назначеним правним статусом.


Замолио бих те да све слике које си послао (или послала), а на којима није означена лиценца, означиш одговарајућом лиценцом, водећи рачуна да лиценца одговара правном статусу слике - погледај на пример ово правило и овај списак ознака за лиценце са кратким објашњењима сваке. Такође, визуелни списак шаблона за слике можеш видети и овде.


Када означаваш слике, поведи рачуна да сем лиценце обавезно ставиш и везу (УРЛ) ка сајту одакле је преузета; ако је слика скенирана, наведи наслов и аутора публикације и ISBN број ако знаш; ако си ти аутор, наведи то као извор (напомена: код снимака екрана и скенираних слика ти ниси аутор слике). Ако сматраш да слика испуњава услове за поштену употребу који су наведени на ознаци за лиценцу, наведи и образложење за ту поштену употребу.


Списак слика које си ти послао (послала), а које немају означену лиценцу, можеш видети овде. Ако у следеће две недеље не решиш лиценце на сликама, тога ће се прихватити заинтересовани уредници.


Напоменe:

  • Слике које по завршетку акције сређивања не буду имале јасно регулисан правни статус биће брисане! То подразумева и слике које немају лиценцу и оне које су погрешно обележене.
  • Наведи извор слике - ако не наведеш извор, немогуће је проверити лиценцу!
  • Немој стављати погрешне ознаке на слике, нарочито немој стављати „поштена употреба“ или „јавно власништво“ без образложења!

Ово је друга порука у акцији сређивањa слика.

--Бране Јовановић <~> 11:50, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]

Дакле, Поки, и за стари username - линк. --Бране Јовановић <~> 12:35, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]

Поштена употреба

Као на пример на Слика:Goran Svilanovic.jpg - извор, објашњење поштене употребе? Поки, молим те наведи и те ствари, иначе не можеш тврдити поштену употребу. --Бране Јовановић <~> 12:59, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]

На страни са описом слике нигде није наведено одакле је слика преузета. Ако то није познато, не можеш тврдити поштену употребу. --Бране Јовановић <~> 13:42, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]

"Агресија"

Поки, надам се да ти се слични испади ПОВ више неће дешавати, срдачно --Dzordzm 08:29, 17. јул 2006. (CEST)[одговори]

Поправи линкове у овом чланку тако што ћеш додати [[Џорџ В. Буш|Džordž V. Buš]], итд., иначе ћу морати ћирилизовати текст, јер овако стварно ружно изгледа. Хвала унапред, -- Борис  Малагурски   бре! 02:16, 19. јул 2006. (CEST)[одговори]

Нема то везе, онако је чланак изгледао унакажено, изгледало је као да немамо неке најосновније чланке што нећу дозволити с обзиром да постоји линк са главне стране. Ем ниси превео са хрватског, ем ниси урадио оно што сам те замолио, стварно не знам шта да ти кажем. -- Борис  Малагурски   бре! 21:10, 19. јул 2006. (CEST)[одговори]

Њих неколико?!?!?! Шта ти мислиш колико људи посећује дневно Википедију? Тај чланак је први линк који се појављује на првој страни и МОРА бити репрезентативан. Што се тиче хрватског, давно смо говорили да ће се речи као што су "тисућу" и сл. и реченице "урадит ће он.." и сл. ПРЕВЕСТИ на НАШ ЈЕЗИК, а ПОСЕБНО када постоји линк од Главне Стране! Не смета ми ијекавица, смета ми хрватски, јер није то једно те исто, исприка, али није. Овај пут се Горан Обрадовић заложио да поправи твоје срање, али ћу следећи пут само одмах избрисати такав чланак, а ако линкови не функционишу, ћирилизовати текст. Па сад ти ради како хоћеш. -- Борис  Малагурски   бре! 21:20, 19. јул 2006. (CEST)[одговори]

Блокирао сам те на један сат. Нисам хистерисао, поступаш врло провокативно и недолично. Нећу ти дозволити да претвориш српску Википедију у хрватску и ако планираш и даље да преносиш текстове са хр вики, предлажем ти да ме послушаш што се тиче превођења. Такође важи и за неисправне линкове у тексту који је први на Главној Страни у "вестима". -- Борис  Малагурски   бре! 21:32, 19. јул 2006. (CEST)[одговори]

Према мојим информацијама "тисућа" је српска реч. Данас се много више користи у Хрватској али пореклом је из Србије. :-)--Goldfinger 21:40, 19. јул 2006. (CEST)[одговори]
"Тисућа" није српска реч, већ славенска (словенска)... "тисућа" користе сви славени за 1000 сем Руса и Срба, колико знам :))) --Göran Smith 22:06, 19. јул 2006. (CEST)[одговори]
Дакле користе је и Руси (тысяча), а ми смо је очигледно у посљедњем вијеку одбацили и присвојили већ одавно примјењивану грчку варијанту (грч. χιλιάδα)-- Бановић пјевај♫♪ 00:16, 20. јул 2006. (CEST)[одговори]

О слици на ен

Поки, жао ми је што морам ово да ти кажем, али он је потпуно у праву. Из више разлога:

  1. није чланак о тој цркви, него о Бањалуци - поштена употреба не стоји
  2. чак и да важи претходно, не стоји ти аргумент да се не може набавити free верзија, пошто је сасвим могуће да се неки корисник прошета тамо и услика је.

Поштена употреба није баш увек најјаснија, али по мени овде нема основа за тврдњу о поштеној употреби. Sorry. :-(--Бране Јовановић <~> 06:28, 21. јул 2006. (CEST)[одговори]

Ћирилица

Најавио сам на страни за разговор. Чланак ће бити у ћирилици, наставићу на њему радити у ћирилици.--David 19:03, 23. јул 2006. (CEST)[одговори]

Али неможе бити пола текста на ћирилици и лат. - јер ће наставак текста (мој) бити у ћирилици. Погрешио си стављајући тај чланак не превевши га, сад пусти.--David 19:07, 23. јул 2006. (CEST)[одговори]

а ја и остали ћемо на ћирилици :| --David 19:11, 23. јул 2006. (CEST)[одговори]

ИРЦ

Са овог сајта можеш несметано да приступаш ИРЦ каналима: http://irc.sourpuss.net/irc.cgi -- Обрадовић Горан (разговор) 01:53, 24. јул 2006. (CEST)[одговори]

Мед

Тај живи кућа до мене, а пчеле држи у селу, у Сирогојну. Стаматовић. Ерска улица, насеље Ђурковац (бивше насеље Севојно). Мада се не бави продајом меда, него га прави више за себе и тако, али вјероватно би ти дао. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 17:01, 25. јул 2006. (CEST)[одговори]

Слике општина Србије

Поки, не знам шта да ти кажем - ако имаш нешто конкретно да предложиш, буди директан, пошто ми је машта ових дана прилично неактивна. Иначе, био сам раније контактирао Варју око мапа, пошто се он више бавио тиме, али по његовим речима, ова није баш тачна (ваљда на Косову и Метохији) а нема ни градске општине Новог Сада и сл. Дакле, отворен сам за предлоге. --Бране Јовановић <~> 17:58, 26. јул 2006. (CEST)[одговори]


Гласање

Можда ће те интересовати да гласаш овде. Поздрав :) -- Обрадовић Горан (разговор) 00:06, 27. јул 2006. (CEST)[одговори]

Zašto je Pokrajac na srpskohrvatskoj Wikipediji vratio Branimir Glavaš,ono što sam ja izbrisao(vjerovatno bi se Osijek zvao Osek i pisao u školi,a naša djeca bi učila srpski kao maternji jezik i pisala ćirilicom.Sada moramo pisat latinicu i učit hrvatski;šteta). To je sam dokaz da je srpskohrvatska Wikipedija prosrpska i ne bi smijela više postojati.--Jolo

То је чист ПОВ. Штета што ниси информисан о неутралној тачки гледишта. --Поки |разговор| 14:08, 27. јул 2006. (CEST)[одговори]

Мобтел

Требало би Моби 063 преусмерити на Мобтел, пошто је то уствари иста компанија --Göran Smith 12:17, 31. јул 2006. (CEST)[одговори]

Мило Ђукановић

Ја сам само почистио шта је непријављени корисник оставио после десетак јутрошњих измена. Још по неколико чланака је брљао шта је стигао. Нисам се бавио писањем исцрпног чланка. У последњем пасусу се помиње некакав извештај полиције из 1993. Ако знаш више или желиш да употпуниш чланак - знаш већ, ово је вики :) --Dzordzm 13:40, 31. јул 2006. (CEST)[одговори]

Дискусија са Борисом

Хвала на труду, али ми ипак расправљамо на нашим странама за разговор. --Бране Јовановић <~> 20:55, 1. август 2006. (CEST)[одговори]

Поки

Хвала на предлогу, али ја више не посећујем ИРЦ. А што се тиче мог блокирања тебе, престани да ми говориш како то нисам смео да урадим, јер немаш нигде писано правило о блокирању на српској Википедији, кад сам почео да преводим са енглеске, како се овако нешто не би више десило, Милош је означио да правила не важе. Званично, све нас може да блокира било ко од администратора без икаквих последица, а то је мени најстрашније. Подржаваш оне који су ти одузели админ права, страшно... -- Борис  Малагурски   бре! 20:56, 1. август 2006. (CEST)[одговори]

О ономе ;)

Да, видим да се наврзо да објашњава како је Јутренд релевантнији од Алексе :)))) (преко све нерелевантности Алексе, врло сам сумњичав по питању веће релевантности Јутренда). --Милош Ранчић (разговор) 05:28, 3. август 2006. (CEST)[одговори]

Поки, да ли можеш да наведеш мало више података о овој слици? На пример, било би добро да наведеш у којој је публикацији објављена или на основу чијих је података направљења, да би имала мало већу употребну вредност. Хвала. --Бране Јовановић <~> 15:21, 5. август 2006. (CEST)[одговори]


Име нације

Па, већ сам ти написао да су Муслимани и Бошњаци један народ и да то уопште није спорно. Пример са СРЈ ти није добар јер је то име државе, а не име народа. У слици треба, по мом мишљењу, ставити име народа које је тада било важеће. Наиме, ти су се људи на попису, на основу којег је састављена слика, изјаснили као Муслимани. И не штрецај се око овога Покрајац. Никакве рђаве намере немам. Сви сте превише нервозни. --Манојло 23:24, 5. август 2006. (CEST) Шта ти то значи "до када ћу се ја паковати"? Управо сам се распаковао. И изуо. Надам се да ти није пала на памет некаква идеја да ти и ја сада овде чаврљамо. Морао бих те разочарати, ако је то случај. --Манојло 23:59, 5. август 2006. (CEST)[одговори]

НАПОМЕНА: један део расправе на страници Разговор са корисником:Manojlo је обрисао Корисник:Manojlo без образложења.

Устав ЕУ

Да ли постоји негде чланак о уставу ЕУ? Поздрав--Vl 21:36, 6. август 2006. (CEST)[одговори]

Хвала, мислио сам да и ми на српској вики имамо нешто. Поздрав --Vl 21:42, 6. август 2006. (CEST)[одговори]

Потпуно си у праву. Лепо би било. Устав ЕУ је у ЕУ био централна тема пре почетка процеса ратификације. Због важности је вероватно и чланак овакав.--Vl 21:57, 6. август 2006. (CEST)[одговори]

Боље вас нашао

Хвала на добродошлици. :)))

--Инослав Бешкер 00:11, 10. август 2006. (CEST)[одговори]

Лол

Хехе, ја сам сконтао да се он мени обраћа са Поки :). Ма нема везе, свакако мора да плати пиво. --СашаСтефановић 00:46, 26. август 2006. (CEST)[одговори]

Please, help slavonians!

Slavic brother! Please, help us to open Wikipedia on Surzhyk language! We need just your support vote here http://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_new_languages#Surzhyk_.2816_Support.2C_11_Oppose.29 Thank you so much! -- Дмитрий Никитин