Реинионска сова

С Википедије, слободне енциклопедије

Реинионска сова
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Strigiformes
Породица: Strigidae
Род: Mascarenotus
Врста:
M. grucheti
Биномно име
Mascarenotus grucheti
Mourer-Chauviré, Bour, Moutou & Ribes, 1994

Реинионска сова (лат. Mascarenotus grucheti) била је мала сова која је живела на острву Реинион из групе Маскаренских острва, али је изумрла пре него што су описане живе птице; позната је само на основу субфосилних костију. Спада у маскаренске сове из рода Mascarenotus, а највероватније је била слична утини по величини и изгледу, али са скоро голим ногама. Међутим, према недавним истраживањима, она и њени рођаци могу припадати роду Otus, и вероватно потиче од линије Otus sunia.

У поређењу са маурицијуском и родригешком совом, реинионска сова је била врста из рода која је највише времена проводила на земљи, са дугим ногама и вероватно нешто смањеним способностима летења; иако је вероватно била мања од птице са Маурицијуса — величине између те врсте и оне са острва Родригеш — имала је једнако дуге ноге: једина погодна храна доступна у великим количинама на Реиниону су мале птице. Може се претпоставити да се хранила заспалим птицама певачицама током ноћи, на сличан начин као и изумрле сове из рода Grallistrix са Хаваја.

Изумирање[уреди | уреди извор]

Како се птица не спомиње ни у једном савременом извештају, она је или била врло тајновита или је изумрла раније од својих сродника. Треба напоменути да се врста не налази у свеобухватном попису локалне фауне коју је Дибоа направио 1671—72. године. До тада су једини предатори на острву биле свиње. Закључак је да је вероватно птица подлегла предаторству пацова и можда мачака, јер су врло вероватно биле довољно способне да се избегну свиње и тако су само изумрле након Дибоове посете, на неки датум ближе 1700. години. Ако се птица гнездила на земљи, можда је изумрла чак и пре него што је Дибоа забележио, али изгледа да се та хипотеза не слаже с оним што се може закључити из прилично дугог опстанка њеног сродника са Маурицијуса.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Mourer-Chauviré, Cécile; Bour, Roger; Moutou, François & Ribes, Sonia (1994): Mascarenotus nov. gen. (Aves, Strigiformes), genre endémique éteint des Mascareignes et M. grucheti n. sp., espèce éteinte de La Réunion. C. R. Acad. Sci. Paris sér. II 318: 1699–1706.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]