Саобраћај у Јужном Судану

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Саобраћај у Јужном Судану
Саобраћај у Јужном Судану
Инфраструктура Јужног Судана
Министарства
Министарство Министарство саобраћаја и путева (Антони Лино Макана)
Министарство за комуникације (Мадут Бјар Јел)
Буџет
Буџет 480.480.000 $
Друмски саобраћај (2011)
Дужина путева 3.264 km
Аутопутеви А43, А44, Б38, Б41, Б58
Железнички саобраћај (2011)
Дужина пруга 248 km
Ширина колосека 1.067 mm
Електрификација не
Водени саобраћај (2011)
Пловни путеви непознато km
Луке Бор, Џуба, Бентију, Малакал
Пловне реке Бахр ел Џабал, Бели Нил, Бахр ел Газал
Пловна мора нема
Ваздушни саобраћај (2011)
Аеродроми 24
Национална авио-компанија Садерн Судан ерлајнс (Аеродром Џуба)
Асфалтиране писте Аеродром Џуба, Аеродром Вав, Аеродром Малакал

Саобраћај у Јужном Судану веома је слабо развијен што је директна последица дугог Првог и Другог суданског грађанског рата, који је вођен на тим просторима. Инфраструктура је заостала, већим делом уништена и оштећена. Од 2005. године Влада тадашњег Аутономног региона Јужни Судан, ради на бројним пројектима обнове и развоја саобраћајних веза у држави, међу којима је изградња путева, осавремењавање аеродрома и изградња железнице. Додатна отежавајућа околност су специфични климатски услови овог поднебља. Највећи део земље лежи у субекваторијалном појасу који се одликује сменом кишним и сушних периода. У раздобљу мај-октобар добар део путева у Јужном судану је поплављен, недоступан и неупотребљив.

Друмски саобраћај[уреди]

Јужни Судан има укупно око 3.250 километара путева који су највећим делом неасфалтирани. У изградњи и обнови је још око 3.000 километара путева. Главни град Џуба нема нити један асфалтиран ауто-пут који води ка суседним државама. Најгушћу мрежу путева имају Централна Екваторија (721 км) и Западни Бахр ел Газал (668 км). Најважније саобраћајнице које повезују веће градове су:

  1. А43 (граница са северним СуданомАвејлВавТонџРумбек - Мундри - Џуба - Нимуле - граница са Угандом)
  2. А44 (Џуба — ЈејМаридиЈамбјоТумбура — Вав)
  3. Б58 (Џуба — Бентију — граница са северним Суданом)
  4. Б38 (Вав — КвајокГогријал — граница са северним Суданом)
  5. Б41 (Вав — Рага — граница са северним Суданом)

Железнички саобраћај[уреди]

У Јужном Судану постоји свега 248 километара железничке пруге уског колосека и то на северозападу земље. Она повезује град Вав са Авејлом и даље ка граници према северном Судану до Картума. Изграђена је у период 1959-62. година, али је током рата озбиљно оштећена. Потпуна реконструкција и обнова завршена је 2010. уз помоћ УН-а. Пруга је нелектрификована. У плану је изградња железнице од главног града Џубе до Вава и на југ преко Торит и Капоете према Уганди и Кенији. Пројекат је процењен на око две милијарде долара.

Водени саобраћај[уреди]

Јужни Судан нема излаз на море, па стога нема већих лука и пристаништа. Језерски саобраћај није могућ због малих површина и дубина басена. Највеће реке су Бахр ел Џабал и Бели Нил, а пловне су само на неким деловима. Један део Бахр ел Газала такође је могуће користити за саобраћај. Највеће речне луке у Јужном Судану су Џуба, Бор (Бахр ел Џабал), затим Бентију (Бахр ел Газал) и Малакал (Бели Нил).

Ваздушни саобраћај[уреди]

У Јужном Судану постоји 24 аеродрома[1]. Од укупног броја само три су са асфалтираним пистама и имају међународни статус. Аеродром Џуба (ИАТА:JUB) је највећа и главна ваздушна лука, преко које се одржавају везе са Угандом, Кенијом, Египтом и Суданом. Следе Аеродром Малакал (ИАТА:MAK) са редовним линијама ка Адис Абеби и Картуму и Аеродром Вав (ИАТА:WUU) одакле авиони лете ка Картуму.

Осим поменутих, значајни аеродроми налазе се у близини Нимулеа, Акобоа, Румбека, Торита и других већих градова, али њихове писте су углавном земљане. Национална авио-компанија је Садерн Судан ерлајнс са седиштем у Џуби, а осим ње услуге авио-превоза нуди и Фидер ерлајнс.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ ЦИА - Јужни Судан, Приступљено 24. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]

Галерија[уреди]