Тери Прачет

С Википедије, слободне енциклопедије
Сер Тери Прачет
Тери Прачет 2009. године
Лични подаци
Пуно имеТеренс Дејвид Џон Прачет
Датум рођења(1948-04-28)28. април 1948.
Место рођењаБиконсфилд, Уједињено Краљевство
Датум смрти12. март 2015.(2015-03-12) (66 год.)
Место смртиБроуд Чолк, Вилтшир, Уједињено Краљевство
ОбразовањеJohn Hampden Grammar School
Књижевни рад
Најважнија делаДисксвет
Званични веб-сајт

Теренс Дејвид Џон Прачет (енгл. Terence David John Pratchett; Биконсфилд, 28. април 1948Броуд Чолк, 12. март 2015), такође познат и као Птери, био је енглески писац, најпознатији по својој серији књига о Дисксвету.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Прво Прачетово објављено дело била је кратка прича "The Hades Business", објављена у школском часопису када је имао 13 година, а затим објављена у часопису Сајенс фантази, 1961. године за што је добио 14 фунти. Његово следеће објављено дело је било "Night Dweller" у часопису Њу Ворлдс у броју 156, новембра 1965.

Када је напустио школу, 1965, запослио се као новинар у локалним новинама, Бакс фри прес ("Почео сам да радим једног јутра, и видео сам први леш три сата касније, 'каљење-на-послу' је значило нешто оних дана").

Док је радио као новинар, послат је да интервјуише Питера Бандера ван Дурена, кодиректора мале издавачке фирме у Џерардс Кросу, Бакингемшир, Колин Смајти Лимитед, о новој књизи коју је фирма издала. Прачет је тада поменуо да је и он написао једну новелу, The Carpet People и потписан је уговор између њега и издавача.

Године 1980. постао је портпарол CEGB, компаније за производњу електричне енергије, и то у сектору који је покривао неколико нуклеарних електрана; касније се шалио да је показао непогрешив осећај за време што је направио ову промену у каријери убрзо после нуклеарне несреће на Острву Три Миље у САД.

Напустио је CEGB 1987. када је схватио да пишући може да заради много више новца; таку му се број објављених књига повећао на две годишње.[2] Процењује се да је 1% свих књига из жанра фикције које се продају у Британији написао Прачет, мада је ово израчунато пре успеха књига Џ. K. Роулинг о Харију Потеру.

Тери Прачет

Године 1998. добио је Орден Британске Империје (Order of the British Empire) за заслуге у литератури. У свом стилу се нашалио: „Претпостављам да се 'заслуге у литератури' састоје у уздржавању од писања литературе."

Децембра 2007. године Прачет је објавио да пати од Алцхајмерове болести.

Дисксвет[уреди | уреди извор]

Серија о Дисксвету се састоји од 41 књиге, а ради се о серијалу хумористичке фантастике где се пародирају догађаји у дискоидном свету који ротира на леђима четири велика слона која стоје на огромној корњачи, која се зове Велики А'Туин и плива кроз васиону. Главне теме пародије укључују многе научно-фантастичне стереотипе, ликове из фантазије, идеје и алузије на филмове Ингмара Бергмана, Аустралију, Кину, прављење филмова, новинско издаваштво, рокенрол музику, религију, филозофију (углавном грчку), египатску историју, трговинске уније, монархију и много тога другог.

Сродна дела[уреди | уреди извор]

Заједно са математичарем Ијаном Стјуартом и научником Џеком Коеном, Прачет је написао књиге Наука Дисксвета (1999) и Наука Дисксвета II: Глобус (2002). Трећа књига у серији, Наука Дисксвета III: Дарвинов часовник, објављена је у мају 2005. године.

Адаптације[уреди | уреди извор]

Прва издања раних књига о Дисксвету која су добро очувана сада много вреде - прво британско издање књиге Боја магије у тврдим корицама сада вреди преко 2000 фунти (4.500 примерака је одштампано у штампарији St Martin's Press, у Америци, од чега је 506 продато у Британији у издању куће Колин Смајти, и стога су права реткост!), док Светлост чудесног вреди 1000-1500 фунти.

Заинтересовани чак могу да постану ликови у некој од следећих књига о Дисксвету. Обично се имена ликовима који се појављују у књигама дају по људима који се за ту привилегију надмећу на добротворним аукцијама.

Насловне стране свих књига о Дисксвету које су се продавале у Уједињеном Краљевству до 2001. радио је Џош Кирби.

Види такође: Дисксвет, Ликови Дисксвета

Остале Прачетове књиге[уреди | уреди извор]

Остале књиге са Прачетовим доприносима[уреди | уреди извор]

Дела о Прачету[уреди | уреди извор]

Прачетове књиге су, што је необично за сам жанр, углавном добијале добре критике. Есеји о његовим делима сакупљени су у књизи, Terry Pratchett: Guilty of Literature?, аутора Ендру М. Батлер (Andrew M. Butler), Едварда Џејмса (Edward James) и Фаре Мендлесон (Farah Mendlesohn), у издању Science Fiction Foundation 2000.

Интернет[уреди | уреди извор]

Прачет је један од првих писаца који су преко Интернета комуницирали са својим обожаватељима и био је сарадник Јузнет (Usenet) њуз групе alt.fan.pratchett преко десет година.

Утицај[уреди | уреди извор]

Прачет је значајно утицао на многе писце. Британски писац, Сем Смит често понавља како му је главни циљ да напише серију књига по стилу сличних оној о Дисксвету.

Термин „прачетско“ скован је да би описао оне који покушавају да копирају Прачетов хумористички стил.

Тери Прачет не крије спољашње утицаје на своја дела; у ствари, они су главни извор хумора. Он узима бројне карактере из популарне културе, али увек дода неки неочекивани аспект. Ове алузије су прилично реалне и на сајтовима Прачетових фанова постоје листе свих познатих алузија.

Заштитни знаци[уреди | уреди извор]

Поред карактеристичног стила писања, Прачет је познат по коришћењу фуснота у својим књигама. На пример;

'Открили су да је, уместо да га учине нормалним, лакше учинити да халуцинира да је нормалан.*

'*Ово је честа халуцинација, коју дели већина људи.'

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Teri Pračet – Citati i izreke”. edukacija.rs. Приступљено 26. 1. 2019. 
  2. ^ „Тери Прачет”. Лагуна. Приступљено 17. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]