Јеванђелисти

С Википедије, слободне енциклопедије
Јеванђелисти

Јеванђелисти (грч. εύαγγελιστής – „носиоци добрих вести“) су апостоли, аутори четири канонска Јеванђељаапостол Матеј, апостол Марко, апостол Лука и Јован Богослов.

Јеванђелист Символ Јеванђеље Делатност
Апостол Матеј
Анђео Светог Матеја
Јеванђеље по Матеју Био је цариник. Проповедао је Јеванђеље у Етиопији, где је мученички пострадао око 60. године (Према другим изворима, био је погубљен у Малу Азију град Хиераполис).
Апостол Марко
Лав Светога марка
Јеванђеље по Марку Рођак апостола Варнавае, ученик апостола апостола Петра. Верује се да је оснивач цркве у Александрији и њен први епископ. Мученички је пострадао 68. године.
Апостол Лука
Теле Светога Луке
Јеванђеље по Луки Доктор, сарадник апостола Павла. Поред јеванђеља је аутор Дела апостолских. Мученичком смрћу је страдао у грчком граду Теби.
Јован Богослов
Орао Светог Јована
Јеванђеље по Јовану Млађи брат апостола Јакова, рибар кога је Исус Христ позвао да пође с њим. Такође је написао Откривење Јованово и три посланице Јованове које су укључене у Нови завет. Једини апостол који су умро природном смрћу и није мучен.

У прошлости, под овим појмом су називани сви проповедници Јеванђеља и хришћанства. Међу протестантима коришћење термина је очуван. У древној хришћанској цркви је постојао посебан степен или положај јеванђелиста који су били позвани да проповедају Јеванђеље међу Јеврејима и незнабошцима. [1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Евангелисты // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.