Јеванђелисти

С Википедије, слободне енциклопедије
Јеванђелисти

Јеванђелисти (грч. εύαγγελιστής – „носиоци добрих вести“) су апостоли, аутори четири канонска Јеванђељаапостол Матеј, апостол Марко, апостол Лука и Јован Богослов.

Јеванђелист Символ Јеванђеље Делатност
Апостол Матеј
01 mattew's angel.jpg
Анђео Светог Матеја
Јеванђеље по Матеју Био је цариник. Проповедао је Јеванђеље у Етиопији, где је мученички пострадао око 60. године (Према другим изворима, био је погубљен у Малу Азију град Хиераполис).
Апостол Марко
03 mark's lion.jpg
Лав Светога марка
Јеванђеље по Марку Рођак апостола Варнавае, ученик апостола апостола Петра. Верује се да је оснивач цркве у Александрији и њен први епископ. Мученички је пострадао 68. године.
Апостол Лука
04 luke's bull.jpg
Теле Светога Луке
Јеванђеље по Луки Доктор, сарадник апостола Павла. Поред јеванђеља је аутор Дела апостолских. Мученичком смрћу је страдао у грчком граду Теби.
Јован Богослов
02 john's eagle.jpg
Орао Светог Јована
Јеванђеље по Јовану Млађи брат апостола Јакова, рибар кога је Исус Христ позвао да пође с њим. Такође је написао Откривење Јованово и три посланице Јованове које су укључене у Нови завет. Једини апостол који су умро природном смрћу и није мучен.

У прошлости, под овим појмом су називани сви проповедници Јеванђеља и хришћанства. Међу протестантима коришћење термина је очуван. У древној хришћанској цркви је постојао посебан степен или положај јеванђелиста који су били позвани да проповедају Јеванђеље међу Јеврејима и незнабошцима. [1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Евангелисты // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.