Тритон (манга)

С Википедије, слободне енциклопедије
Тритон
Насловна страна првог тома манге
海のトリトン
(Umi no Toriton)
ЖанрАвантуристички
Манга
АуторОсаму Тезука
ИздавачKodansha
Циљна групаШонен
ЧасописSankei Shimbun
Прво излажење1. септембар 1969.31. децембар 1971.
Томови4 (списак томова)
ТВ аниме
Режисер Јошијуки Томино
Сценариста Јошијуки Томино
Студио Animation Staff Room
Мрежа Јапан TV Asahi
Србија , НС+
Премијерно приказивање 1. април 1972.30. септембар 1972.
Епизоде 27
Аниме филм
Режисер Казунори Танахаши
Продуцент Јошинобу Нишизаки
Студио Office Academy
Датум издавања 14. јул 1979.
Трајање 74 минута
Портал Стрип

Тритон од мора (јап. 海のトリトン, Umi no Toriton), познат као Тритон или Тритон господар мора, јапанска је манга серија коју је 1969. године написао и илустровао Осаму Тезука. Манга је адаптирана у аниме серију која се у Јапану емитовала 1972. године. У Србији, аниме серија се у титлованом облику емитовала 1992. године на каналима и НС+.[тражи се извор]

Радња[уреди | уреди извор]

Пре пет хиљада година, породица Тритон живела је на Атлантиди све док је није уништио клан Посејдон. Мали Тритон је преживео напад, и бели делфин звани Рука га је сакрио у тунелима континенталног Јапана.

Франшиза[уреди | уреди извор]

Манга[уреди | уреди извор]

Манга је рад уметника Осамуа Тезуке. Испрва се, поглавље по поглавље, објављивала у часопису Sankei Shinbun, и тада се звала „Плави Тритон“ (青いトリトン, Aoi Toriton).[1] Објављивала се од 1. септембра 1969. до 31. децембра 1971. године. Поглавља су сакупљена у четири танкобона.[1]

Аниме[уреди | уреди извор]

Манга је преименована у „Тритон од мора” када је адаптирана у аниме серију. Оригинално се емитовала у Јапану од 1. априла до 30. септембра 1972. године на каналу TV Asahi, са укупно 27 епизода.

Аниме серија има једну уводну и једну одјавну шпицу. Песму Umi no Triton отпевали су Казуми Судо и бенд Kaguya-hime, и за првих шест епизода се користила као уводна, а за остале као одјавна шпица. Док су Јуки Хиде и хор Suginami Jidou Gasshoudan отпевали песму Go! Go! Triton која се код првих шест епизода користила као одјавна, а код осталих као уводна шпица.

Неколико година касније, 1979. године, од епизода направљен је дводелни филм. Само је први део приказан у биоскопима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Triton of the Sea manga at TezukaOsamu@World”. Tezuka.co.jp. 15. 7. 2007. Архивирано из оригинала 11. 3. 2023. г. Приступљено 18. 2. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]