Фридрих Фребел

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Фридрих Фребел
Froeb.jpg
Фридрих Фребел
Пуно име Фридрих Вилхелм Август Фребел
Датум рођења (1782-04-21)21. април 1782.
Место рођења Обервајсбах
Датум смрти 21. јун 1852.(1852-06-21) (70 год.)
Место смрти Бад Либенштајн

Фридрих Вилхелм Август Фребел (нем. Friedrich Wilhelm August Fröbel; Обервајсбах, 21. април 1782Бад Либенштајн, 21. јун 1852) је био њемачки педагог који је поставио темеље модерном образовању, заснованом на спознаји да свако дијете има јединствене потребе и могућности. Најпознатији је као оснивач првог дјечјег вртића у коме је реализовао методику предшколског васпитања.

Биографија[уреди]

По свим свједочењима о његовом животу, Фребел је имао тешко дјетињство.

Рођен је у Обервајсбаху, у тадашњој области Шварцбург-Рудолштат, у данашњој Тирингији. Недуго након што се родио, здравље његове мајке је почело да се погоршава. Умрла је кад је имао само 8 мјесеци, што је дубоко утицало на његов каснији живот и рад. Његов отац, који је био пастор у лутеранској цркви, умро је 1802. године. Одрастајући у лутеранској атмосфери, црква и лутеранска вјера су за Фребела представљали камен темељац раног образовања.

„Мој отац је био заузет бригом о мојој будућности до самог краја. Умро је у фебруару 1802. Да његов просвијетљени дух пун мира и благосиља гледа на мене док пишем; да сада буде задовољан сином који га је толико волио.”

— Фридрих Фребел у својој аутобиографији[1]

Са 10 година је отишао да живи код свог ујака а са 15, како је жарко волио природу, постао је шегрт код неког шумара. Тек 1799. године је одлучио да напусти шумарство и да студира математику и ботанику у Јени. Са подучавањем се први пут сусрео 1805. године[2], када је почео да ради у Песталоцијевој школи у Швајцарској, гдје се и развила већина његових каснијих идеја.

Рад[уреди]

Године 1840. је основао први дјечји вртић у којем је методика предшколског васпитања остварена у пракси. Дао му је назив „Kindergarten“, што у директном преводу са њемачког језика значи „Дјечји врт“. И прије овог вртића су постојала мјеста за чување дјеце предшколског узраста, али су се она сводила на „чувалишта“, тј. мало од дотле већ познатих принципа је остваривано у пракси.

У раду са дјецом је осмислио образовни материјал који је данас познат под називом „Фребелови дарови“ (Fröbelgaben), а који се углавном састојао од геометријских дрвених предмета попут кугле, коцке, итд. који су се могли користити за градњу других, сложенијих, предмета.

Фребел је спознао велику важност дјечје активности при учењу. Активности у том првом дјечјем вртићу су између осталог садржале пјевање, играње, баштованство и играње са „Фребеловим поклонима“.

Његове идеје о дјечјем развоју и образовању су ушле у шире академске и краљевске кругове кроз неуморно заступање његове највеће поштоватељке, баронесе Берте Мари фон Маренхолц-Белов. Преко ње се Фребел упознао са Краљевском кућом Холандије, разним Тирингијским војводама и војвоткињама, укључујући војвоткињу из Захсен-Вајмара, из династије Романова.

Баронеса Берте Мари, војвода од Мајнингена и Фребел су скупили донације за умјетничко образовање дјеце у част стогодишњице од рођења Гетеа. Војвода од Мајнингена је Фребелу пружио своју ловачку колибу „Маријентал“ у одмаралишту Бад Либенштајн, да би ту могао да оспособљава нове васпитачице за свој вртић. На том истом мјесту је, у последњој соби са лијеве стране на другом спрату, Фребел 1852. године преминуо. Његови тадашњи пазитељи су објаснили да је преминуо у таквом миру да су то они око њега једва спознали.

Референце[уреди]

  1. ^ Аутобиографија на пројекту „Гутенберг
  2. ^ Подаци о Фридриху Фребелу, Приступљено 29. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]