Хадум џамија у Ђаковици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хадум џамија у Ђаковици
Hadum dzamija u Djakovici.jpg
Хадум џамија у Ђаковици
Опште информације
МестоЂаковица
ОпштинаЂаковица
Време настанка1575/1600.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Хадум џамија у Ђаковици је подигнута крајем 16. века и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Историја и изглед[уреди]

Хадум или Хадим-џамију, што у преводу значи слуга, евнух, подигао је Хадум сулејман-ага Бизебан, слуга царског харема у време султана Мурата III, родом из села Гуске код Ђаковице. Ближе датовање у 1592/1593. (или 1003. по хиџри) одређено је на основу података из призренских салнамама (годишњих календара из 1873. и 1874.). Џамија припада једноспратном типу са тремом који је наткривен трима куполама. Главни простор је покривен куполом пречника 13,50 m, коју осигуравају осам унутарњих пиластара и тромпе. Улазни трем носе монолитни камени стубови без стопа. Трем је касније проширен троводним кровом дрвене конструкције. Витко минаре, висине 31 m, прислоњено је уз зид џамије. Фасаде џамије зидане су каменим блоковима, а горњи део минарета мањим квадерима пешчара. Декорацију зидова ентеријера чине стилизовани пејсажи и чемпреси.

Конзерваторски радови обављени су 1968. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.