Црква Светог Николе у Ђураковцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Црква Светог Николе.
Црква Светог Николе у Ђураковцу
Ostaci crkve Đurakovac.jpg
Остаци цркве
Опште информације
МестоЂураковац
ОпштинаИсток
Време настанка1592.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Црква Светог Николе се налазила у Ђураковцу, месту недалеко од Истока на Косову и Метохији, подигнута је на темељима старије грађевине из 14. века, о чему сведочи надгробна плоча неког Данила, могуће ктитора, из 1362. године. Потпуно су је обновили мештани на челу са попом Цветком 1592. године. Припадала је Епархији рашко-призренске Српске православне цркве. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Мала ђураковачка црква је једнобродна грађевина, засведена полуобличасто, споља тростране, а изнутра полукружне апсиде, са дрвеном припратом. Зидана је притесаним и ломљеним каменом и сигом, утопљеним у малтер, а кров јој је покривен каменим плочама, а осликао ју је „грешни Милија зуграф”, како сведочи натпис над улазом у наос. То је сликарство просечних вредности за своје доба, обновљено 1863. године. Архитектонска обнова је укључила и подизање дрвене припрате, са вратима украшеним плитким рељефом на којима су такође урезана имена ктитора и дуборезаца. Кровови припрате и олтара нижи су од наоса, с тим што је под ексонартекса знатно испод нивоа тла. Храм припада групи гробљанских цркава сличних онима у долини Белог Дрима и представља ретку комбинацију камена и дрвета.

Фреска из цркве

У цркви су се чувале царске двери настале на прелазу из 16. у 17. век, четири велике иконе из 1630. године и рукописни Богородичник из 16. века. Међу надгробницима средњовековног гробља око цркве истиче се стећак са представом јелена.

Срушена црква у Ђураковцу

Конзерваторски радови на архитектури, живопису и иконопису обављени су 1968. године.

Разарање цркве 1999. године[уреди | уреди извор]

Након доласка италијанских снага КФОР-а, црква је демолирана, минирана и срушена у јулу 1999. године од стране албанаца. Царске двери и две престоне иконе са иконостаса, извађене су из рушевина, чувају се у манастиру Пећка патријаршија.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.