Црква Светог Николе у Чабићу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николе у Чабићу
Икона Христа из Цркве у Чабићу(Народни музеј, Београд)
Опште информације
МестоЧабић
ОпштинаКлина
Време настанка1600/1625.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Светог Николе у Чабићу, насељу у општини Клина, подигнута је у периоду од 1600. до 1625. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Историја и изглед[уреди | уреди извор]

Средњовековно насеље Чабићи било је највеће село дечанског властелинства, поменуто у хрисовуљама средином 14. века. У њему је крајем 16. или почетком 17. века подигнута скромна једнобродна, полуобличасто засведена црква од притесаног камена, са двоводним кровом покривеним каменим плочама. Једини украс источне и западне фасаде представљао је благо истурени лук који обележава линију свода. Олтарска апсида, споља тространа, изнутра је била полукружна, а проскомидију и ђаконикон замењивали су парови ниша. Слаба светлост је у унутрашњост допирала кроз два узана прозорска отвора, на апсиди и јужном зиду. У неко време је пред западним прочељем дограђена припрата, а унутар цркве је до висине свода озидан иконостас, са два пролаза ка олтару.

Особеност зиданог иконостаса била је та што није био фреско-декорисан, већ је носио иконе на дасци. Програм фресака обухватао је зону стојећих фигура, опширно изложен циклус житија патрона и циклус Великих празника. Судећи по светлој гами боја, несигурном цртежу и минијатурним размерама фигура, живопис је у првим деценијама 17. века извео сликар скромног талента, склонији иконопису, док су иконе по својим ликовним квалитетима боље од фресака. Конзерваторски радови на архитектури и чишћењу живописа изведени су 1968. године

Црква је минирана и срушена до темеља 1999. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.