Хала спортова Ранко Жеравица

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Хала спортова у Београду)
Хала спортова Ранко Жеравица
Хала спортова у Београду
Хала спортова у Београду
Локација Нови Београд, Београд,
 Србија
Отворен 1968.[1]
Власник Град Београд
Оператор ЈП СЦ Нови Београд
Капацитет 2.500 (Спортски догађаји)
3.500 (Музички догађаји)
Корисници
КК Суперфунд
ЖКК Партизан
КК Партизан

Хала спортова Ранко Жеравица је вишенаменска спортска дворана у Новом Београду, Београд, Србија. Отворена је 1968. године и то је најстарији спортски објекат у Новом Београду, а од 1979. се налази у саставу Спортског центра Нови Београд. Капацитет јој је 5.000 посетилаца за спортске и 7.000 за музичке догађаје. Садашње име је добила 10. фебруара 2016. године у славу кошаркашког тренера Ранка Жеравице.[2]

Поред велике хале, постоје и три мање сале за различите спортове. У холу се налазе столови за стони тенис и професионална теретана.

Хала спортова служила је као домаћи терен многим спортским клубовима. Од краја 1970-их до раних 1990-их своје домаће утакмице овде је играо Партизан, повремено Раднички Београд, а пре преласка у Пионир и кошаркаши Црвене звезде и ОКК Београда. Користили су је још Атлас (раније ИМТ Београд, Беопетрол), бивша Беобанка (90-их), а тренутно је домаћи терен кошаркаша Суперфунда и кошаркашица Партизана. Халу осим кошаркашких користе и клубови из осталих спортова.

Хала је такође била један од домаћина Летње универзијаде 2009. У њој су концерте одржале многе велике домаће и стране музичке звезде.

У претходном периоду Хала је делимично реновирана. Комплетан простор је климатизован, реновиране су свлачионице, постављен нови паркет и реконструисан хол. А током 2011. сређена је и спољашњост хале.[3]

Концерти[уреди]

Поред спортских, у хали су одржане и многе музичке манифестације. Најпознатији су концерти:

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]