Хала спортова Ранко Жеравица

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Хала спортова у Београду)
Хала спортова Ранко Жеравица
Hala sportova Novi Beograd.JPG
Хала спортова у Београду
ЛокацијаНови Београд, Београд,
 Србија
Отворен1968.[1]
ВласникГрад Београд
ОператорЈ. П. Спортски центар Нови Београд
Корисници
KK Mega Leks1.png КК Мега баскет (2019—)
KK DInamik.png КК Динамик (2017—)
ZKKPartizanLogo.png ЖКК Партизан (2011—)
KK Partizan logo.svg КК Партизан (1969—1992)

Хала спортова Ранко Жеравица је вишенаменска спортска дворана у Новом Београду, Београд, Србија. Отворена је 1968. године и то је најстарији спортски објекат у Новом Београду, а од 1979. се налази у саставу Спортског центра Нови Београд. Капацитет јој је 5.000 посетилаца за спортске и 7.000 за музичке догађаје. Садашње име је добила 10. фебруара 2016. године у славу кошаркашког тренера Ранка Жеравице.[2]

Поред велике хале, постоје и три мање сале за различите спортове. У холу се налазе столови за стони тенис и професионална теретана.

Хала спортова служила је као домаћи терен многим спортским клубовима. Од краја 1970-их до раних 1990-их своје домаће утакмице овде је играо Партизан, повремено Раднички Београд, а пре преласка у Пионир и кошаркаши Црвене звезде и ОКК Београда. Користили су је још Атлас (раније ИМТ Београд, Беопетрол), бивша Беобанка (90-их), а тренутно је домаћи терен кошаркаша Суперфунда и кошаркашица Партизана. Халу осим кошаркашких користе и клубови из осталих спортова.

Хала је такође била један од домаћина Летње универзијаде 2009. У њој су концерте одржале многе велике домаће и стране музичке звезде.

У претходном периоду Хала је делимично реновирана. Комплетан простор је климатизован, реновиране су свлачионице, постављен нови паркет и реконструисан хол. А током 2011. сређена је и спољашњост хале.[3]

Концерти[уреди | уреди извор]

Поред спортских, у хали су одржане и многе музичке манифестације.[4] Најпознатији су концерти:

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]