Хераклеја Линкестис

С Википедије, слободне енциклопедије
Heraclea Lyncestis 53.JPG

Хераклеја Линкестис (мкд. Хераклеа Линкестис, лат. Heraclea Lyncestis) је антички град који се налази на јужној периферији града Битоља. Име носи по Хераклу, митском јунаку македонске династије Агреади, који су добили име по крају у коме су владали (Линкестида). Због доброг стратешког положаја, Хераклеја се развила у већи трговачки и саобраћајни чвор на значајном путу Вија Игнација (лат. Via Egnatia) који је повезивао Драч и Босфор (град Константинопољ). Од Хераклеје пут је водио даље према Стобију (Велес) и Сердики (данашња Софија).

Остаци града

Историја[уреди | уреди извор]

Град је био основан у предримском периоду, највероватније за време македонског краља Филипа II. За то време било је изграђено неколико тврђава за лакше контролисање македонског царства. Након Македонаца, Хераклеја је потпала под римску власт. Тада је у времену од првог до четвртог века наше ере, доживела и највећи успон. Године 472. и 479. Хераклеју су напали Готи под вођством Теодориха Великог. Током VI века град су опседали Авари и Словени па крајем шестог века град Хераклеја пропада и остаје без становништва.

Театар

Архитектура[уреди | уреди извор]

Хераклеја има врло богату и очувану архитектурну баштину. Најбоље су очувани мозаици и театар. Хераклеја је имала и своју базилику. Већина значајних споменика датира из периода од 2. до 4. века наше ере. Реконструкција и ископавања још трају, а театар се редовно користи за културне наступе.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]