Хосе де Сан Мартин

С Википедије, слободне енциклопедије
Хосе де Сан Мартин
José de San Martín (retrato, c.1828).jpg
Сан Мартин
Датум рођења25. фебруар 1778.
Место рођењаЈапеју
Вицекраљевство Рио де ла Плата
Датум смрти17. август 1850.
Место смртиБулоњ на Мору
Француска

Хосе де Сан Мартин (шп. José de San Martín; Јапеју, 25. фебруар 1778Булоњ на Мору, 17. август 1850), је био аргентински генерал чији су војни походи били пресудни за победу поборника независности у Аргентини, Чилеу и Перуу. Заједно са Симоном Боливаром сматра се за најзначајнијег борца Јужне Америке против шпанске колонијалне власти.

У Аргентини је стекао титулу „Оца нације“ (Padre de la Patria) и сматра се националним херојем. У Перуу је познат као „оснивач слободног Перуа“ и „оснивач Републике и генералисимус“ (Fundador de la Libertad del Perú, Fundador de la República y de Generalísimo de las Armas). У Чилеу му је додељена највиша војна титула (Capitán General).

Биографија[уреди | уреди извор]

Био је син шпанског војника и креолке. Војно образовање стицао је у Мадриду а од 11 до 20 године служио је у Европи и Африци. Године 1812. вратио се у Буенос Ајрес као официр шпанске војске. До тада је већ био стекао ратно искуство као командант војне јединице у сукобу са Французима. Као пуковник приступио је ослободилачком покрету и органозовао је војску предводећи је у првим борбама против Шпанаца 1813. године. Осујетио је шпанско искрцавање у Сан Лоренсу (код Паране). Организатор је чувене Андске војске и великог војног подвига када је прешавши Анде ослободио Чиле (1818) и Перу (1820) и био шеф држава. Борио се са променљивом ратном срећом. После сукоба са Боливаром повукао се у приватан живот у Европи. Вратио се у земљу 1828. али је одустао од искрцавања у Буенос Ајрес због тадашњих политичких сукоба. Вратио се у Француску у којој је умро слеп и заборављен.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]