Црква Светог Вазнесења Господњег у Обљу (Калиновик)

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Господњег у Обљу
Основни подаци
Типцрква
ЕпархијаЕпархија захумско-херцеговачка и приморска
Оснивање1869.
ПосвећенВазнесење Господње
Локација
МестоОбаљ, Калиновик
Држава Република Српска
Координате43° 46′ 13.9″ N 18° 35′ 04.79″ E / 43.770528° С; 18.5846639° И / 43.770528; 18.5846639
Црква Вазнесења Господњег у Обљу на карти Босне и Херцеговине
Црква Вазнесења Господњег у Обљу
Црква Вазнесења Господњег у Обљу
Црква Вазнесења Господњег у Обљу на карти Босне и Херцеговине

Црква Вазнесења Господњег је храм Српске православне цркве и припада Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској. Саграђен је 1869. године у селу Обаљ, петнаестак километара удаљеног од Калиновика.

Историја[уреди | уреди извор]

Црква Вазнесења Господњег у Обљу код Калиновика је мала, сеоска црква која је и покирвена каменом 1869. године. Камен за кров донесен је са висоравни Морине(планина Црвањ), а звоно је допремљено из Метковића. Црква је специфична по реликвији која се скоро два вијека чува у њој. Ријеч је о руци једног чобанчета, ког су у 18. вијеку посијекли Турци и која до данас није иструнула. [1]

Посвећена рука чобанчета[уреди | уреди извор]

По предању, Обљани кажу како је десет година након завршетка цркве село ноћу обасјавала чудна свјетлост. Уз договор кнеза и свештеника Марка Сладоја, отворен је гроб невино страдалог српског чобанина и нађена је рука која свијетли. Друга, посвећена рука никад није нађена. По једнима, налази се у манастиру Житомислић код Мостара, док други тврде да је у Завали код Требиња. [2] Реликвија се традиционално износи и обноси око цркве на Спасовдан, празник коме је и посвећена црква. Домаће становништво вјерује да, због руке посјеченог пастира, село никад није било погођено временским неприликама нити је било освојено од стране непријатеља.

У порти цркве налази се и гробље у којем су се Срби овог краја почели сахрањивати средином 19. вијека. Раније, због забране турске власти, Обљани су се сахрањивали на брду Пиљеш Дол.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Православне цркве”. kalinovik.info. Приступљено 2021-05-11. 
  2. ^ „Lelija”. DINARSKO GORJE (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-11.