Haris Silajdžić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić.jpg
Haris Silajdžić
Biografija
Datum rođenja1. septembar 1945.
Mesto rođenjaBreza
 DFJ
ReligijaIslam
6. novembar 2006. — 10. novembar 2010.
PrethodnikSulejman Tihić
NaslednikBakir Izetbegović

Haris Silajdžić (Breza, Demokratska Federativna Jugoslavija, 1. septembar 1945) je bošnjački političar iz Federacije Bosne i Hercegovine i bivši bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U politiku je ušao za vrijeme prvih demokratskih izbora 1990. godine kao član Stranke demokratske akcije. Tadašnja muslimansko-hrvatska koalicija nacionalnih stranaka ga je imenovala za ministra inostranih poslova tadašnje SR BiH. Na toj ga je dužnosti zatekao raspad SFRJ i rat u Bosni i Hercegovini, koji je izbio 1992. godine.

Godine 1993. je postao premijer krnje Bosne i Hercegovine. Godine 1995. je bio član delegacije vlade krnje BiH na Dejtonskoj mirovnoj konferenciji i sudjelovao u izradi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nakon rata se razišao sa SDA i formirao vlastitu Stranku za BiH, te postao žestoki kritičar dejtonskog sistema, zalažući se za ukidanje Republike Srpske. Godine 2002. je poražen od Sulejmana Tihića na izborima za Predsjedništvo BiH, ali ga je na ponovnim izborima 2006. godine porazio.

Postoje sumnje da je u toku rata u Bosni i Hercegovini bio upoznat o ubijanju i mučenju srpskih civila u Sarajevu i da je poslije sklapanja Dejtonskog sporazuma radio na prikrivanju dokaza o zločinima nad Srbima. [1]

Haris Silajdžić je od strane predstavnika Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala optužen za podršku i pomaganje vehabijama.[2]

Vidi još[уреди]

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]