Lemur

Из Википедије, слободне енциклопедије
Lemuri
Lemur catta 01.jpg
CITES Appendix I (CITES)[1]
Taksonomija
Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Mammalia
Red: Primates
Podred: Strepsirrhini
Infrared: Lemuriformes
Natporodica: 'Lemuroidea'
Grej 1821
Porodice

Archaeolemuridae
Cheirogaleidae
Daubentoniidae
Indriidae
Lemuridae
Lepilemuridae
Megaladapidae
Palaeopropithecidae

Diverzitet
Oko 100 živih vrsta;
Madagascar (orthographic projection).svg
Opseg svih vrsta lemura (zeleno)

Lemur je sisar koji pripada redu primata s izduženom njuškom i očima koje su smeštene sa strane.[2][3] Njihov nokat na drugom prstu zadnjih nogu je u obliku kandže dok su svi ostali ravni. Ove noćne životinje žive u prašumama Madagaskara, Africi i ponegde u Aziji, iako su se neki prilagodili otvorenijim i sušnim zapadnim delovima ostrva.[4] Nekada su živeli i u Evropi i Americi, gde su pronađeni njihovi fosilni ostaci. Od svih drugih antropoidnih ili čovekolikih majmuna, lemur se razlikuje po tome što ima izduženo lice lisičjeg izgleda i izduženu kandžu umesto nokta na drugom nožnom prstu. Svi lemuri se spretno pužu i veru po drveću, pa su zato i nazvani verači. Pošto ne žive dugo kada su zatvoreni, ne mogu se naći često po zološkim vrtovima.

Vrsta lemura zvana aje-aje se sasvim razlikuje od drugih lemura koji žive na Madagaskaru, jer imaju veoma dugačke uši, dugu i grubu dlaku, dugačak i čupav rep i dugačke prste. Na velikom nožnom prstu imaju nokat, a na ostalim prstima kandže.

Reference[уреди]

  1. Harcourt (1990). стр. 7–13.
  2. Mittermeier, R.A.; Wallis, J.; Rylands, A.B.; Ganzhorn, J.U.; Oates, J.F.; Williamson, E.A.; Palacios, E.; Heymann, E.W.; Kierulff, M.C.M.; Supriatna, J.; Roos, C.; Walker, S.; Cortés-Ortiz, L.; Schwitzer, C., ур. (2009). „Primates in Peril: The World's 25 Most Endangered Primates 2008–2010”. Illustrated by S.D. Nash. IUCN Species Survival Commission, International Primatological Society, and Conservation International: 1—92. ISBN 978-1-934151-34-1.  Недостаје |last10= у Editors list (помоћ)
  3. Thalmann, U. (децембар 2006). „Lemurs – ambassadors for Madagascar” (PDF). Madagascar Conservation & Development. 1: 4—8. ISSN 1662-2510. 
  4. Ankel-Simons, F. (2007). Primate Anatomy (3rd изд.). Academic Press. ISBN 0-12-372576-3. 

Literatura[уреди]