Lemur

Из Википедије, слободне енциклопедије
Lemuri
Lemur prstenastog repa (Lemur catta)
Status ugroženosti:
Sistematika
carstvo: Animalia
tip: Chordata
klasa: Mammalia
red: Primates
podred: Strepsirrhini
infrared: Lemuriformes
natporodica: 'Lemuroidea'
Grej 1821
Raznovrsnost
Oko 100 živih vrsta;
Opseg svih vrsta lemura (zeleno)
Opseg svih vrsta lemura (zeleno)
Porodice

Archaeolemuridae
Cheirogaleidae
Daubentoniidae
Indriidae
Lemuridae
Lepilemuridae
Megaladapidae
Palaeopropithecidae

Ekologija taksona

Lemur je sisar koji pripada redu primata s izduženom njuškom i očima koje su smeštene sa strane.[1][2] Njihov nokat na drugom prstu zadnjih nogu je u obliku kandže dok su svi ostali ravni. Ove noćne životinje žive u prašumama Madagaskara, Africi i ponegde u Aziji, iako su se neki prilagodili otvorenijim i sušnim zapadnim delovima ostrva.[3] Nekada su živeli i u Evropi i Americi, gde su pronađeni njihovi fosilni ostaci. Od svih drugih antropoidnih ili čovekolikih majmuna, lemur se razlikuje po tome što ima izduženo lice lisičjeg izgleda i izduženu kandžu umesto nokta na drugom nožnom prstu. Svi lemuri se spretno pužu i veru po drveću, pa su zato i nazvani verači. Pošto ne žive dugo kada su zatvoreni, ne mogu se naći često po zološkim vrtovima.

Vrsta lemura zvana aje-aje se sasvim razlikuje od drugih lemura koji žive na Madagaskaru, jer imaju veoma dugačke uši, dugu i grubu dlaku, dugačak i čupav rep i dugačke prste. Na velikom nožnom prstu imaju nokat, a na ostalim prstima kandže.

Reference[уреди]

  1. Mittermeier, R.A.; Wallis, J.; Rylands, A.B.; Ganzhorn, J.U.; Oates, J.F.; Williamson, E.A.; Palacios, E.; Heymann, E.W.; Kierulff, M.C.M.; Supriatna, J.; Roos, C.; Walker, S.; Cortés-Ortiz, L.; Schwitzer, C., ур. (2009). „Primates in Peril: The World's 25 Most Endangered Primates 2008–2010”. Illustrated by S.D. Nash. IUCN Species Survival Commission, International Primatological Society, and Conservation International: 1—92. ISBN 978-1-934151-34-1. 
  2. Thalmann, U. (December 2006). „Lemurs – ambassadors for Madagascar” (PDF). Madagascar Conservation & Development. 1: 4—8. ISSN 1662-2510. 
  3. Ankel-Simons, F. (2007). Primate Anatomy (3rd изд.). Academic Press. ISBN 0-12-372576-3. 

Literatura[уреди]