Mačka ribolovac

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Mačka ribolovac
Fischkatze (Prionailurus viverrinus).jpg
Prionailurus viverrinus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
P. viverrinus
Биномијално име
Prionailurus viverrinus
Fishing Cat area.png
Rasprostranjenost vrste

Mačka ribolovac (lat. Prionailurus viverrinus) je vrsta životinje iz porodice mačaka čije se stanište proteže kroz Indokinu, Indiju, Pakistan, Šri Lanku, Sumatru i Javu. Na Šri Lanki, ova vrsta je poznata kao „handun divija“ ili „kola divija“.

Opis[уреди]

Njeno krzno je maslinasto-sive boje sa crnim tačkama grubo raspoređenim u uzdužne pruge. Nos ove vrste je karakteristično spljošten. Veličina je različita, zavisno od staništa: u Indiji, dužina je oko 80 cm, a težina oko 11,7 kg; u Indoneziji, dužina je oko 65 cm, a težina oko 6 kg. Zdepaste su građe sa srednje-kratkim nogama i kratkim mišićavim repom koji je dužine jedne do dve polovine dužine ostatka tela.

Kao i drugim sisarima koji žive u polu-vodenim sredinama, posebno građene šape joj omogućavaju bolje kretanje u blatnjavom okruženju i vodi.

Stanište[уреди]

Kao i njen najbliži srodnik, bengalska mačka, mačka ribolovac živi pored reka, malih potoka i močvara sa mangrovom, a pošto često i vešto pliva, prilagođena je ovom okruženju.

Ishrana[уреди]

Glavna hrana ove mačke je riba, od koje lovi oko 10 različitih vrsta. Takođe, lovi i druge vodene životinje, kao što su žabe ili rečni rakovi, ali i kopnene životinje, poput glodara i ptica.

Reference[уреди]

  1. ^ Mačka ribolovac na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta (на језику: енглески), pristup 11. novembra 2008.

Spoljašnje veze[уреди]