Mačka ribolovac

С Википедије, слободне енциклопедије

Mačka ribolovac
Prionailurus viverrinus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
P. viverrinus
Биномно име
Prionailurus viverrinus
Rasprostranjenost vrste

Mačka ribolovac (lat. Prionailurus viverrinus) je vrsta životinje iz porodice mačaka čije se stanište proteže kroz Indokinu, Indiju, Pakistan, Šri Lanku, Sumatru i Javu. Na Šri Lanki, ova vrsta je poznata kao „handun divija“ ili „kola divija“.

Opis[уреди | уреди извор]

Njeno krzno je maslinasto-sive boje sa crnim tačkama grubo raspoređenim u uzdužne pruge. Nos ove vrste je karakteristično spljošten. Veličina je različita, zavisno od staništa: u Indiji, dužina je oko 80 cm, a težina oko 11,7 kg; u Indoneziji, dužina je oko 65 cm, a težina oko 6 kg. Zdepaste su građe sa srednje-kratkim nogama i kratkim mišićavim repom koji je dužine jedne do dve polovine dužine ostatka tela.

Kao i drugim sisarima koji žive u polu-vodenim sredinama, posebno građene šape joj omogućavaju bolje kretanje u blatnjavom okruženju i vodi.

Stanište[уреди | уреди извор]

Kao i njen najbliži srodnik, bengalska mačka, mačka ribolovac živi pored reka, malih potoka i močvara sa mangrovom, a pošto često i vešto pliva, prilagođena je ovom okruženju.

Ishrana[уреди | уреди извор]

Glavna hrana ove mačke je riba, od koje lovi oko 10 različitih vrsta. Takođe, lovi i druge vodene životinje, kao što su žabe ili rečni rakovi, ali i kopnene životinje, poput glodara i ptica.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Mačka ribolovac na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta (језик: енглески), pristup 11. novembra 2008.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]