Мале мачке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Мале мачке
Временски распон: Миоцен - Холоцен, 9–0 Ma
Felinae diversity.jpg
Различите врсте малих мачки
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Потпородица:
Felinae

Waldheim, 1817
Родови

Мале мачке (лат. Felinae) су потпородица породице мачака. Већина врста из ове потпородице је мале или средње величине, али има и неколико већих врста као што су гепард и пума.[1] Најстарији фосили малих мачака потичу од врсте Felis attica из касног Миоцена, који су стари 9 милиона година и пронађени су у западним деловима Евроазије.[2]

Опис[уреди]

Имају оштро чуло вида. Мале мачке имају издужене зенице, док су код великих мачака кружне. Чуло слуха им је такође веома оштро. Уши могу померати независно једно од другог. Мале мачке су месождери, а оштра чула им олакшавају проналажење плена. Не могу да ричу као велике мачке, али могу да мјаучу, преду, вриште и реже.

Родови[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". In Wilson, D.E.; Reeder, D.M. "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference". pp. 532–545.
  2. ^ Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J. (2006). "The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment." Science (journal). volume 311. pp. 73–77.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]