Орден партизанске звезде — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Орден партизанске звезде''' ({{јез-сл|Red partizanske zvezde}}; {{јез-мак|Орден партизанска звезда}}) је био [[Ордени и медаље СФРЈ|одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије]] у три реда.
'''Орден партизанске звезде''' ({{јез-сл|Red partizanske zvezde}}; {{јез-мак|Орден партизанска звезда}}) је био [[Ордени и медаље СФРЈ|одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије]] у три реда.


Орден партизанске звезде првог, другог и трећег реда установио је Врховни командант НОВ и ПОЈ [[Јосип Броз Тито]] [[15. август]]а [[1943]]. године Указом о одликовањима у [[НОВЈ|Народноослободилачкој војсци Југославије]]. Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима [[ФНРЈ]] од [[1. март]]а [[1961]]. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:
Орден партизанске звезде првог, другог и трећег реда установио је Врховни командант НОВ и ПОЈ [[Јосип Броз Тито]] [[15. август]]а [[1943]]. године Указом о одликовањима у [[НОВЈ|Народноослободилачкој војсци Југославије]]. Одликовање се додељивало за војне заслуге. Орден I реда се првобитно додељивао за „''умешност у командовању и нарочите заслуге у борби''“, Орден II реда за „''храброст и подвиге бораца''“, а Орден III реда за „''храброст и пожртвовност у борби''“. Касније су се сва три ступња одликовања додељивала „''старешинама [[ЈНА|оружаних снага СФРЈ]], за успешно командовање јединицама оружаних снага, за умешност у руковођењу бробеним деловањима и за показану нарочиту храброст у рату''“.


Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима [[ФНРЈ]] од [[1. март]]а [[1961]]. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:
*''Орден партизанске звезде са златним венцем'' (раније I. ред) - 9. у важносном реду југословенских одликовања.

*''Орден партизанске звезде са сребрним венцем'' (раније II. ред) - 17. у важносном реду југословенских одликовања.
*''Орден партизанске звезде са пушкама'' (раније III. ред) - 29. у важносном реду југословенских одликовања.
*'''''Орден партизанске звезде са златним венцем''''' (раније Орден партизанске звезде I реда) - девето у [[Важносни ред одликовања СФРЈ|важносном реду југословенских одликовања]].
*'''''Орден партизанске звезде са сребрним венцем''''' (раније Орден партизанске звезде II реда) - 17. у важносном реду југословенских одликовања.
*'''''Орден партизанске звезде са пушкама''''' (раније Орден партизанске звезде III реда) - 29. у важносном реду југословенских одликовања.


<center><gallery>
<center><gallery>
Ред 12: Ред 14:
Слика:R29-yo0373-Orden-partizanske-zvijezde-s-puskama.png|Орден партизанске звезде са пушкама
Слика:R29-yo0373-Orden-partizanske-zvijezde-s-puskama.png|Орден партизанске звезде са пушкама
</gallery> </center>
</gallery> </center>

Одликовање се додељивало за војне заслуге. Орден I. реда се првобитно додељивао за "''умешност у командовању и нарочите заслуге у борби''", Орден II. реда за "''храброст и подвиге бораца''", а Орден III. реда за "храброст и пожртвовност у борби". Касније су се сва три ступња одликовања додељивала "''старешинама [[ЈНА|оружаних снага СФРЈ]], за успешно командовање јединицама оружаних снага, за умешност у руковођењу бробеним деловањима и за показану нарочиту храброст у рату''".


== Литература ==
== Литература ==

Верзија на датум 22. јун 2009. у 14:49

Орден партизанске звезде (словен. Red partizanske zvezde; мкд. Орден партизанска звезда) је био одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у три реда.

Орден партизанске звезде првог, другог и трећег реда установио је Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито 15. августа 1943. године Указом о одликовањима у Народноослободилачкој војсци Југославије. Одликовање се додељивало за војне заслуге. Орден I реда се првобитно додељивао за „умешност у командовању и нарочите заслуге у борби“, Орден II реда за „храброст и подвиге бораца“, а Орден III реда за „храброст и пожртвовност у борби“. Касније су се сва три ступња одликовања додељивала „старешинама оружаних снага СФРЈ, за успешно командовање јединицама оружаних снага, за умешност у руковођењу бробеним деловањима и за показану нарочиту храброст у рату“.

Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден партизанске звезде са златним венцем (раније Орден партизанске звезде I реда) - девето у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден партизанске звезде са сребрним венцем (раније Орден партизанске звезде II реда) - 17. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден партизанске звезде са пушкама (раније Орден партизанске звезде III реда) - 29. у важносном реду југословенских одликовања.

Литература

Шаблон:Портал СФРЈ

  • Војна енциклопедија, Београд 1975. година
  • Општа енциклопедија, Југословенски лексикографски завод, Загреб, 1980. година