Орден народне армије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Орден народне армије
Додељује  СФРЈ
Типорден
Додељује сејугословенским држављанима
Додељује се завојне заслуге
Статусне додељује се више
Установљен29. децембра 1951.
Прво одликовање1952.
Важносни ред одликовања
Следеће (више)
Орден братства и јединста
Орден братства и јединства
Следеће (ниже)
Орден рада са црвеном заставом
Орден рада

Орден народне армије (словен. Red dela; мкд. Орден на Народната армија) је био одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије за војне заслуге у три реда.

Орден народне армије првог, другог и трећег реда је установио 29. децембра 1951. године Президијум Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, као одликовање „за личне заслуге у изградњи и јачању оружаних снага ФНРЈ или за личне успехе у руковођењу јединицама оружаних снага ФНРЈ у њиховом учвршћивању и оспособљавању за одбрану независности ФНРЈ“. Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден народне армије са ловоровим венцем (раније Орден народне армије I реда) - 13. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден народне армије са златном звездом (раније Орден народне армије II реда) - 22. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден народне амрије са сребрном звездом (раније Орден народне армије III реда) - 31. у важносном реду југословенских одликовања.

За израду идејног решења за Орден народне армије био је расписан конкурс, чији су резултати били обзнањени у новинама. Прву награду добио је уметнички графичар из Београда, Андреја Андрејевић.

Орден народне армије почео је да се додељује од 13. маја 1952. године, интересантно, пре израде самог одликовања. Од тада до 31. децембра 1985. године додељено је укупно 536 Ордена народне армије с ловоровим венцем (I реда), 9,137 Ордена народне армије са златном звездом (II реда) и 45,384 Ордена народне армије са сребрном звездом (III реда).

После распада СФРЈ, одликовање се није додељивало све до 4. децембра 1998. године, када је доношењем Закона о одликовањима СРЈ, поново уврштено у одликовања Савезне Републике Југославије, а касније и Државне заједнице СЦГ. Тада је име ордена преименовано у Орден Војске Југославије.

Изглед и траке одликовања[уреди]

Орден народне армије са ловоровим венцем Орден народне армије са златном звездом Орден народне амрије са сребрном звездом
Изглед одликовања
Траке одликовања
Order of the National army with laurer wreath Rib.png
Order of the People's Army with golden star RIB.gif
Order of the People's Army with silver star RIB.gif

Литература[уреди]