Орден рада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Орден рада (мкд. Орден на трудот; словен. Red dela) било је одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, Савезне Републике Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе у три реда.

Орден рада првог, другог и трећег реда установило је Председништво Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије, 1. маја 1945. године. Одлуком Президијума и Већа народа Народне скупштине Федеративне народне републике Југославије од 28. новембра 1947. године, поред Ордена рада установљена је и Медаља рада. Ово одликовање додељивало се „појединцима, организацијама удруженог рада, другим организацијама и јединицама оружаних снага СФРЈ, који постигну личне успехе у привреди и за рад од посебног значаја за напредак земље у осталим друштвеним делатностима“.

Аутор Ордена рада и Медаље рада је вајар Антун Аугустинчић.

Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден рада са црвеном заставом (раније Орден рада I реда) - 15. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден рада са златним венцем (раније Орден рада II реда) - 25. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден рада са сребрним венцем (раније Орден рада III реда) - 33. у важносном реду југословенских одликовања.

Додељивање Ордена рада почело је у јулу 1945. године. Од оснивања до краја 1985. године, додељено је 7,096 Ордена рада са црвеном заставом, 36,000 Ордена рада са златним венцем, 182,910 Ордена рада са сребрним венцем, те 133,233 Медаља рада. До 1971. године, Орденом рада сва три реда одликовано је 1,546 омладинских радних бригада.

После распада СФРЈ, одликовање се није додељивало све до 4. децембра 1998. године, када је доношењем Закона о одликовањима СРЈ, поново уврштено у одликовања Савезне Републике Југославије, а касније и Државне заједнице СЦГ.

Изглед и траке одликовања[уреди]

Орден рада са црвеном заставом Орден рада са златним венцем Орден рада са сребрним венцем Медаља рада
Изглед одликовања
Orden rada I reda (cut).jpg
R33-yo0368-Orden-rada-sa-srebrnim-vijencem.png
R41-yo0360-Medalja-rada.png
Траке одликовања
Order of Labour with the red flag RIB.gif
Order of Labour with golden wreath RIB.gif
Order of Labour with silver wreath RIB.gif
Medal of Labour RIB.gif

Литература[уреди]