Орден партизанске звезде

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ОРДЕН ПАРТИЗАНСКЕ ЗВЕЗДЕ
Orden partizanske zvezde sa zlatnim vencem.jpg
Орден партизанске звезде са златним венцем на изложби „Одликовања из архива“ у Историјском архиву Београда
Додељује  СФР Југославија
Додељује сејугословенским и страним држављанима
Ратни периодНародноослободилачка борба
Статусне додељује се више
Установљен15. август 1943.
Прво одликовање7. септембар 1944.
Задње одликовање1980.
Важносни ред одликовања
Следеће (више)
Орден југословенске заставе
Орден југословенске заставе
Следеће (ниже)
Орден Републике
Орден Републике

Орден партизанске звезде (словен. Red partizanske zvezde; мкд. Орден на партизанската ѕвезда) је био одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у три реда.[1]

Историјат[уреди]

Установљен је 15. августа 1943. године Указом Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито о одликовањима у Народноослободилачкој војсци Југославије. Додељивао се за војне заслуге и имао је три реда:[2]

  • Орден првог реда се додељивао за умешност у командовању и нарочите заслуге у борби
  • Орден другог реда се додељивао за храброст и подвиге бораца
  • Орден трећег реда се додељивао за храброст и пожртвовност у борби.

Након ослобођења Југославије, сва три реда одликовања додељивала су се старешинама оружаних снага ФНРЈ за успешно командовање јединицама оружаних снага, за умешност у руковођењу борбеним деловањима и за показану нарочиту храброст у рату. Изменама и допунама Закона о одликовањима ФНР Југославије од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада Орден партизанске звезде имао следеће редове:

  • Орден партизанске звезде са златним венцем (раније Орден партизанске звезде првог реда) — девето у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден партизанске звезде са сребрним венцем (раније Орден партизанске звезде другог реда) - седамнесто у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден партизанске звезде са пушкама (раније Орден партизанске звезде трећег реда) - двадесетдевето у важносном реду југословенских одликовања.

Орден партизанске звезде са златним венцем додељивао се од 7. септембра 1944. до 1980. године, југословенским и страним држављанима, и додељен је укупно 627 пута. Орден партизанске звезде са сребрним венцем додељивао се од 7. септембра 1944. до 1972. године, а подељен је 1.531 пута, док се Орден партизанске звезде са пушкама додељивао од 7. септембра 1944. до 1973. године и додељен је 10.384 пута.

Изглед[уреди]

Скицу за Орден партизанске звезде, као и сва прва партизанска одликовања, израдио је сликар Ђорђе Андрејевић Кун, док је модел израдио вајар Антун Аугустинчић. Орден је једноставна емајлирана црвена звезда петокрака, која у првом степену између кракова има златни венац, у другом степену мањи сребрни венац, а у трећем степену две укрштене пушке. Орден је димензија 75 mm у пречнику. Носио се директно причвршћен за грудни део блузе.

Први Ордени партизанске звезде, заједно са осталим првим одликовањима Нове Југославије, израђивани су у Совјетском Савезу, у Московској ковници новца, док су после рата модели овог ордена израђивали у „Индустриској ковници Орешковић Марко” (ИКОМ) из Загреба.


Орден партизанске звезде са златним венцем Орден партизанске звезде са сребрним венцем Орден партизанске звезде са пушкама
Изглед одликовања
Orden partizanske zvezde sa zlatnim vencem.jpg
Orden partizanske zvezde sa srebrnim vencem.jpg
Orden partizanske zvezde sa puškama.jpg
Траке одликовања
Order of the partisan star with golden wreath Rib.png
Order of the partisan star with silver wreath RIB.gif
Order of partisan star with rifles RIB.gif

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]