Орден за војне заслуге

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Орден за војне заслуге (мкд. Орден на Воени заслуги); словен. Red za vojaške zasluge) је био одликовање Социјалистичке федеративне Републике Југославије за војне заслуге.

Орден за војне заслуге је установио Президијум Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије 29. децембра 1951. године. Истим законом основана је и Медаља за војне заслуге. Орден се додељивао: старешинама који својим примером и умепношћу у раду развијају сталан полет ради остварења постављених задатака или су у јединици створили услове за постизање изузетно добрих успеха, као и грађанским лицима у војним јединицама, војним јединицама, установама, привредним и друштвеним организацијама које својим примером и умешношћу у раду развијају сталан полет и постижу изванредне резултате у остваривању задатака од посебног и неподредног значаја за народну одбрану.

Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден за војне заслуге са великом звездом (раније Орден за војне заслуге I реда) - 16. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден за војне заслуге са златним мачевима (раније Орден за војне заслуге II реда) - 26. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден за војне заслуге са сребрним мачевима (раније Орден за војне заслуге III реда) - 34. у важносном реду југословенских одликовања.

Од установљења до 31. децембра 1985. године, додељено је укупно 2,609 Ордена за војне заслуге са великом звездом (I реда), 24,141 Орден за војне заслуге са златним мачевима (II реда), 94,684 Ордена за војне заслуге са сребрним мачевима (III реда) и 87,699 Медаља за војне заслуге.

Изглед и траке одликовања[уреди]

Орден за војне заслуге са великом звездом Орден за војне заслуге са златним мачевима Орден за војне заслуге са сребрним мачевима Медаља за војне заслуге
Изглед одликовања
R34-yo0366-Orden-za-vojne-zasluge-sa-srebrnim-macevima.png
R42-yo0363-Medalja-za-vojne-zasluge.png
Заменице одликовања
Order of military merits with the great star Rib.png
Order of military merits with golden swords RIB.gif
Order for military merits with silver swords RIB.gif
Medal for Military Merits RIB.gif

Литература[уреди]