Јудино уво

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јудино уво
Auricularia auricula-judae a.JPG
Статус угрожености:
Нижи степен опасности - последња брига
Систематика
царство: Fungi
раздео: Basidiomycota
класа: Agaricomycetes
ред: Auriculariales
породица: Auricularaceae
род: Auricularia
Биномијална номенклатура
Auricularia auricula-judae
(Fr.) J.Schröt.
Екологија таксона
Животна форма:
детритовор

Јудино уво (Auricularia auricula-judae) је шумска гљива која расте на трулим деблима.

Изглед[уреди]

Ова гљива упадљиво личи на уво и гримизне је до тамносмеђе боје, а може бити и црна са текстуром и мекана је, попут желатина. Живи на старијим, трулим деблима зове, али и на бресту. Заправо, према веровању, Јуда се обесио о зовино дрво, па отуда назив печурке.

Кинези је називају „ухо дрвета“ или „стаблово ухо“ (木耳) или „ухо црног дрвета“ (黑木耳). У Јапану је називају „дрвена медуза“ (キクラゲ).

Употреба[уреди]

Ова врста, као и њој сродне, се користи у азијском кулинарству већ више од 1000 година (обично осушена и самлевена у прах). Могу се јести сирове и преливене румом и медом, а познато је и слатко од ових гљива. Ипак, најчешће се користи као додатак супи, чорби или неком кинеском јелу. Хранљива вредност потиче од значајног садржаја протеина, угљених хидрата и минерала као што су калцијум, фосфор и гвожђе. Укус је благ, слаткаст. Нема ни некакав посебан мирис.

Осим у кулинарству, користи се и у кинеској народној медицини, као лек за побољшање рада крвотока, лечење крварења из хемороида и материце, код крвавих столица и дизентерије. Наводно смањује ниво холестерола у крви и триглицерида, а користи се и као противотров код тровања другим гљивама.[1] За разлику од неких других гљива, лековитост код ове врсте није научно потврђена. Зна се да се не сме јести у количини већој од 150 g недељно (свеже) или 15 g (сушене), јер може изазвати нежељене последице. Из истог разлога не смеју их јести труднице и дојиље.[2]

Напомена: Опис гљиве у овом чланку није потпун нити је довољан за коректну и сигурну идентификацију гљиве. Непажњом врло лако се јестиве гљиве могу помешати са отровним. Уколико се поједу отровне уместо јестивих гљива, може доћи до тешких оштећења појединих органа, а неретко и до смрти оног који их је појео. Стога вам никако не препоручујемо да, ако желите да скупљате гљиве, користите само опис из овог чланка како бисте их препознали, већ да се темељније и детаљније обавестите о изгледу исте као и начину за њено препознавање код неког стручњака за гљиве.

Слике[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиврсте
Викиврсте имају података о:
Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Јудино уво