Ал Акса

Из Википедије, слободне енциклопедије
Не поистовећивати са Куполом на стени и Омаровом џамијом.
Ал Акса

Ал Акса (арапски: المسجد الاقصى, ArAqsaMosque.ogg Al-Masjid Al-Aqsa ) је џамија у Јерусалиму. Налази се у Старом граду Јерусалима. Она је једно од најпознатијих муслиманских светилишта.

На месту где се данас налази Ал Акса, чувена џамија са позлаћеним кровом, некада је био Јерусалимски храм. Овај храм је до темеља срушен у 1. веку, након неуспеле јеврејске побуне против Римљана. Након разарања, Јеврејима је био забрањен улазак у Јерусалим. Након што су га преотели од хришћанске Византије град су заузели муслимани, који су на месту некадашњег храма сазидали џамију. Западни зид који опасује узвишење на коме се налази Ал Акса, сматра се јединим остатком Соломоновог храма и представља најсветије место за Јевреје који га називају и Зидом плача.

Ал Акса се налази на месту некадашњег Храма, који је опет сазидан на брду Морији, где је, према Библији, праотац Ибрахим довео Исмаилаа да га жртвује како би показао своју верност Богу. Та стена се још увек налази у средини Ал Аксе. Треба споменути да муслимани негирају тврдњу да се Ал Акса налази на месту страозаветног храма. За такву тврдњу, међутим, нема много основа.

Са платоа Ал Аксе јасно се види Златна капија, која је некада звана и Источна. То је била главна капија за улазак у Јерусалим и Исус Христос је кроз њу ушао на магарету.


Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Координате: 31°46′35″N, 35°14′8″E