Боривоје Рашајски

С Википедије, слободне енциклопедије
Боривоје Рашајски
Лични подаци
Датум рођења(1917-10-02)2. октобар 1917.
Место рођењаКрушчица, Бела Црква, Аустроугарска
Датум смрти1995.(1995-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (77/78 год.)
Место смртиБеоград, СР Југославија
ОбразовањеФилозофски факултет Универзитета у Београду
Научни рад
ПољеМатематика
Награде
Орден рада са црвеном заставом

Боривоје Н. Рашајски (Крушчица, 2. октобар 1917Београд, 1995[1]) био је познати српски математичар и професор.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рашајски је рођен 1917. године у Крушчици, Бела Црква (тада Вршачки срез).

Основну школу, а затим гимназију, завршио је у Вршцу, где је и матурирао 1935. године. Након завршетка средње школе, уписује Филозофски факултет Универзитета у Београду, на којем дипломира 1939. године у групи Теоријска математика Филозофског факултета у Београду[2]. Након завршетка студија радио је као суплент, предавао математику и физику у средњим школама у Зрењанину, Подгорици, Свилајнцу, Београду, Рашкој и Вршцу.

У периоду од 19441945. служио је у Југословенској армији, у Алибунару.

Након изласка из војске, почео је да ради као професор гимназије у Вршцу 1945/1946, а затим као повереник за трговину и снабдевање, секретар и на крају повереник за просвету Градског народног одбора, у периоду од 19461949.

Године 1949. постављен је за асистента на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду и поново изабран 1952. године.

Док је радио ка асистент, држао је вежбе из предмета Математика I и II, Аналитичке гемотрије, Теорије парцијалних једначина, Теорије обичних диференцијалних једначина, Диференцијалих једначина и из математичке физике[2]. Након што је постао професор, држао је предавања из Математике I и II, Аналитичке гемотрије, Математичке анализе I и II, Диференцијалне једначине, а био је предавач и на специјалним курсевима на постдипломских студијама механике и физике, где је предавао Диференцијалне једначине, био предавач на специјалним курсевима и на постдопломских студијама механике и физике, односно на предметима : Диференцијалне, парцијалне и специјалне једначине, Једначине математичке физике.

На ПМФ-у је 1952. године одбранио је докторску тезу Гемотријске теорије парцијалних једначина првог реда са једном непознатом функцијом.

Природно-математичком факултету Универзитета у Београду је остао све до пензије 1980. године. Године 1954. изабран је за доцента, затим за вандредног професора 1959. године, да би 1964. године био поново изабран за вандредног професора и након тога 1966. године, изабран за редовног професора ПМФ-а.

Поред наведених функција, на ПМФу је био и продекан (1962—1964) и декан (1964—1967), као и шеф Катедре за математику, управник Одсека за математику, механику и астрономију и управник Института за математику.

Поред великог броја функција на којима је био на ПМФу, такође био је члан Савеза за научне радове Србије, сарадник и члан Савета Математичког института Српске академије наука и уметности, председник Савета Астрономске опсерваторије у Београду, секретар Савеза друштава МФА Југославије[2].

Поред свега, био је члан редакције часописа Математички весник, члан редакције и уредник часописа Publications de l'Institut mathematique Beograd, као и један од чланова Националног комитета за математику, Факултетског и Универзитетског комитета Савеза Комуниста. На специјализацији био је у Паризу 1957. године, а учествовао је у раду домаћих и међународних Конгреса (Инзбрук 1960. и Ђенова 1963. године).

Одликован је орденом рада са црвеном заставом. Преминуо је у Београду, 1995. године.

Предавао је и на факултетима у Приштини, Тузли, Скопљу, Крагујевцу и Нишу.[2]

Радови[уреди | уреди извор]

Обавио је више од 40 научних радова, монографију Sur les systèmes en involution des équations aux dérivées partielles du premier ordre et d'ordre supérieur. L'application des systèmes de Charpit[3], универзитетске уџбенике Аналитичка геометрија[4], Теорију обичних диференцијалних једначина, скрипта Парцијалне и интегралне једначине и средњошколски уџбеник Алгебра за I разред гимназије[5].

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Споменица 130 година Математичког факултета, CD. . Београд. 2003. ISBN 978-86-7589-036-2.