Гебелсов говор у Спортпаласту

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нацистички скуп 18. фебруара 1943. у Спортпаласту. Натпис гласи: „Тотални рат—најкраћи рат“.

Говор у Спортпаласту (нем. Sportpalastrede) је говор који је одржао министар пропаганде Јозеф Гебелс у спортској дворани Спортпаласт у Берлину 18. фебруара 1943. пред огромном, али и пажљиво одабраном публиком, када се стање у Другом светском рату окренуло против нацистичке Немачке. Говор у Спортпалсту се сматра најчувенијим Гебелсовим говором[1], и један је од од најпознатијих говора из Другог светског рата.

Позадина[уреди]

Фебруара 1943. нацистичка Немачка се нашла у лошем положају. Вођа Вишијевске Француске Франсоа Дарлан је убијен два месеца раније, а 2. фебруара битка за Стаљинград се завршила предајом Паулуса совјетској Црвеној армији. На конференцији у Казабланци, Френклин Рузвелт и Винстон Черчил су затражили безусловну немачку предају, а Совјети су почели да повраћају своје територије, укључујући Курск (8. фебруара), Ростов (14. фебруара) и Харков (16. фебруара). У северној Африци, Афрички корпус фелдмаршала Ервина Ромела је почео да се суочава са проблемима, када су 19. јануара немачки транспортни бродови који су пловили према Триполију потопљени од стране Савезника.

Адолф Хитлер је наредио општу мобилизацију. 2. фебруара 100.000. ресторана и ноћних клубова је затворено да би Немци могли да се посвете рату у већој мери. То је довело до Гебелсовог говора, у коме је причао о „несрећном развоју ситуације протеклих у пар недеља“, који су слушали милиони Немаца, како уживо тако и преко радија.

Гебелс је изнео следеће три тезе у свом говору:[2]

  1. У случају да Немачка војска не сломи опасност са истока, Рајх ће пати у руке бољшевицима, а и цела Европа за њим;[2]
  2. Немачка војска, немачки народ и њихови савезници имају снаге да сами спасу Европу ове претње;[2]
  3. Мора се делати брзо и одлучно, у супротном ће бити прекасно.[2]

Гебелс је закључио да је „Две хиљаде година западне историје у опасности“ и за немачке неуспехе окривио Јевреје. Гебелс је совјетску мобилизацију назвао „ђаволском“ и објаснио „да се бољшевичка опасност може савладати једино једнаким, иако не идентичним методама тоталног рата“. Затим је истакао да су те мере само привремене.

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]