Зграда у ул. Димитрија Туцовића бр. 2 у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у ул. Димитрија Туцовића бр. 2 у Панчеву
Зграда у Димитрија Туцовића 2 у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1885.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Зграда у ул. Димитрија Туцовића 2 у Панчеву је подигнута у периоду од 1885. до 1888. године и има статус споменика културе од великог значаја.[1]

Зграду је саградила српска Црквена општина, док је наредне 1886. године, уз њу је саграђен Светосавски дом који се састојао од свечане дворане. Првобитно је у згради била смештена библиотека Црквене општине и Црквено певачко друштво, док су локали у приземљу имали трговачку намену. Једно време служила је за смештај Студентског дома.

Грађена је као угаони спратни објекат са основом у облику латиничног слова „L“. На обе фасаде прозори спратног дела полукружно се завршавају, уоквирени су пиластрима, а надпрозорници су на конзолама. На зарубљеном углу објекта, изнад улаза, налази се еркер. На фасади из улице Д. Туцовића налази се капија са колским пролазом и улаз у свечану салу Светосавског дома са надстрешницом од кованог гвожђа. У свечаној сали таваницу и бочне сводове осликао је 1886. године бечки сликар Едуард Клајн.

Конзерваторски радови изведени су 1977, 1982. и 20022004. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда у Димитрија Туцовића бр. 2 у Панчеву”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 26. 10. 2020. г. Приступљено 7. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.