Успенска црква у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Успенска црква у Панчеву
Успенска црква у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1810.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Успенска црква у Панчеву је подигнута у периоду од 1801. до 1810. године, налази се под заштитом државе као споменик културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква је изграђена добровољним прилозима добротвора међу којима је био и Карађорђе Петровић, као једнобродна грађевина у духу барока, са наглашеним елементима класицизма. Западним прочељем доминира раскошан портал уоквирен са два висока издужена, звоника. Смењивање снажних стубова са угаоним стубићима и прислоњеним пиластрима доприноси утиску стремљења у висину, на чему су градитељи Успењске цркве највише инсистирали. Посебна пажња је посвећена обради вишеструко профилисаног кровног венца и отмених коринтских капитела.

Сликана декорација иконостасне преграде из 1832. године прва је велика наруџбина Константина Данила. Аутори једног од најрепрезентативнијих дрворезбарских дела српског класицизма су браћа Јанић из Арада. Радове у гипсу је извео Андреј Шнајдингер из Титела.[1]

Темељити конзерваторско рестаураторски радови на архитектури, зидном сликарству, иконостасу и мобилијару спроводе се од 1996. године, када је црква настрадала у пожару.

Галерија[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ЗАПРОКУЛ/Успенска црква”. Архивирано из оригинала 17. 02. 2014. г. Приступљено 23. 07. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]